Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 14., csütörtök

Kovászos pizza



Tegye fel a kezét az, aki nem szereti a pizzát J Az én párom eddig feltette volna, de a mostani pizza után megváltozott a véleménye. Igazi magyarosan készítettem el neki, szerette nagyon. Vékony tészta, vastag feltét jelszóra. Fiam sonka, gomba, kukorica és sajt variációt kedveli, én  pikánsan szeretem. A kis rozsliszt a kovászban azért fontos, hogy ropogós legyen a tészta.  A recept egyszerű, szint elronthatatlan. Ami  fontos, hogy hosszú érleléssel készül, tehát még egészségesebb és finomabb. Minimum időráfordítással, minimum pénzből, fejedelmi vacsorát tehetünk az asztalra.

A kovász elkészítéséhez:


1 kanál anyakovász
12 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
8 dkg víz
A kovászt a vízzel habosra keverem,  hozzáadom a lisztet, majd egy villával csomómentesre keverem. Letakarva egész éjszakán át a pulton érlelem.

További hozzávalók:

az egész kovász
400 ml víz
60 dkg 0 sima liszt (kenyérliszt is használható)
2 teáskanál parajdi só
2 evőkanál extra szűz oliva olaj
tetszés szerint kis friss oregánó ( én nem használok a tésztába )



Elkészítése:

A lisztet a gép üstjábe szitálom, majd 60 fokos vízzel leöntöm, és nejlonnal letakarva hagyom pihenni két órán át. Hozzáadom az érett kovászt, megkezdem a dagasztást. 6-7 percig minimum az első fokozaton dolgoztatom a gépet, majd a só és az olaj hozzáadása után kettes fokozaton alaposan, szinte habosra dagasztom a tésztát. Nem fog elválni az üst falától, lágy lesz. Olajos kézzel kiszedem az üstből, majd egy lezárható dobozba helyezem át, amit előzőleg picit kiolajozok. Háromszor végzek sziromhajtogatást fél órás időközönként, majd olajos, vagy vizes kézzel gombócot formázok belőle, és lezárva a hűtőszekrénybe rakom 24 órára. Ez idő alatt a tészta duplázni fog, csodaszép fényes és hólyagos lesz.


Másnap négy részre osztom a hideg tésztát, majd lisztes kézzel zsemléket formázok belőle, és konyharuhával letakarva  pihentetem egy órán át.



Addig elkészítem a feltétet, ezt mindenki saját fantáziájára és ízlésére bízom. A tésztagömböcöket először kézzel kilapogatom, áthelyezem a sütőpapírral bélelt tepsire, majd finoman kinyújtom lehetőleg kör alakúra. Szeretem, ha szélén vastagabb a tészta, belül vékony. Vigyázok, hogy ne szakítsam meg. Felrakom a feltétet, majd ismét egy órán át kelesztem. Időközben a sütőmet 250 fokra hevítem légkeveréssel. 15 perc alatt, piros ropogósra sütöm és azonnal tálalom egy finom limonádé kíséretében.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J


„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tez, hogy a lélek szeressen benned lakni “ !