Keresés ebben a blogban

2017. június 28., szerda

Köménymagos,kovászos tönkölykenyér

Aki  szereti a kömény édeskés ízét és kellemes  illatát,annak kedvence lesz ez a kenyér! Természetesen kömény nélkül is elkészíthető.




A kovász elkészítése:

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölykovász,anyakovász
6 dkg langyos víz
9 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

További hozzávalók:

20 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg rétes tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 dl langyos víz
2 teáskanál  durvára őrölt köménymag
2 teáskanál parajdi só
az egész kovász , azaz 20 dkg

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,ráöntöm a vizet,lazán összekeverem és letakarva pihentetem egy órán át. Hozzáadom a kovászt  és megkezdem a dagasztást.Egyes fokozat 5 perc,hozzáadom a sót és a köményt,majd  két percig dagasztom kettes fokozaton,amíg a tészta elválik az üst falától. Rugalmas,nem lágy,masszív,de nem kemény  tésztát kapok. Olajos kézzel kiveszem a gépből,majd áthelyezem egy enyhén olajozott tálba. Letakarva pihentetem fél órán át,majd háromszor hajtogatom olajos felületen 30 percenként mint itt. A nagy melegre való tekintettel az utolsó hajtogatás után már nem pihentettem,5 perc után megformáztam,majd enyhén lisztezett szakajtóba helyeztem varrattal felfelé.Időközben a sütőt 250 fokosra forrósítom a vasfazékkal. Most csupán egy óra kelés elég volt a tésztának.Hidegben természetesen nem,minimum másfél óra. A megkelt tésztát kukoricadarával meghintett sütőlapátra borítom,tetszőlegesen bevágom,és óvatosan a forró vasba csúsztatom,majd letakarom.A sütési idő nálam légkeverésen 250 fokon tíz perc,majd 210 fokon légkeverés nélkül 50 perc. (sütőfüggő) Csodaszép gesztenyebarna színe lesz.Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva  kongó hangot ad. Rácson hagyom kihűlni. A lakást betölti a kellemes édeskés illat.


Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J





„ Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni ! „