Aki szereti a kömény édeskés ízét és kellemes
illatát,annak kedvence lesz ez a kenyér! Természetesen kömény nélkül is elkészíthető.
A kovász elkészítése:
5 dkg teljes kiőrlésű
tönkölykovász,anyakovász
6 dkg langyos víz
9 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
További hozzávalók:
20 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg rétes
tönkölyliszt
20 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
4 dl langyos víz
2 teáskanál durvára őrölt köménymag
2 teáskanál
parajdi só
az egész kovász ,
azaz 20 dkg
Elkészítése:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom,ráöntöm a vizet,lazán összekeverem és letakarva
pihentetem egy órán át. Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást.Egyes fokozat 5
perc,hozzáadom a sót és a köményt,majd két percig dagasztom kettes fokozaton,amíg a tészta
elválik az üst falától. Rugalmas,nem lágy,masszív,de nem kemény tésztát kapok. Olajos kézzel kiveszem a gépből,majd
áthelyezem egy enyhén olajozott tálba. Letakarva pihentetem fél órán át,majd
háromszor hajtogatom olajos felületen 30 percenként mint itt. A nagy melegre való
tekintettel az utolsó hajtogatás után már nem pihentettem,5 perc után megformáztam,majd
enyhén lisztezett szakajtóba helyeztem varrattal felfelé.Időközben a sütőt
250 fokosra forrósítom a vasfazékkal. Most csupán egy óra kelés elég volt
a tésztának.Hidegben természetesen nem,minimum másfél óra. A megkelt tésztát
kukoricadarával meghintett sütőlapátra borítom,tetszőlegesen bevágom,és óvatosan a forró
vasba csúsztatom,majd letakarom.A sütési idő nálam légkeverésen 250 fokon tíz
perc,majd 210 fokon légkeverés nélkül 50 perc. (sütőfüggő) Csodaszép gesztenyebarna színe lesz.Akkor van jól
átsülve,ha az alját megkopogtatva kongó
hangot ad. Rácson hagyom kihűlni. A lakást betölti a kellemes édeskés illat.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni ! „
Tegnap éjjel megsült, tökéletes lett! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon örülök :)
VálaszTörlésSzia, a réteslisztet lehet helyettesíteni kenyérliszttel?
VálaszTörlésÜdv. Trixi