Keresés ebben a blogban

2017. május 25., csütörtök

Melegszendvics formában sütve




Tegnap este azon gondolkodtam mi is legyen ma a vacsora. Savanyú bablevest már eldöntöttem,bab beáztatva figyelt a pulton. Mivel a bableves nagyon laktató ,valami egyszerűt és nagyszerűt szerettem volna. Akkor a nagy fiamnak beugrott ! De régen készítettél meleg szendvicset anya!Hát hogyne sütöttem volna meg neki.Na én sem bántam meg,most meg csak szuszogunk J Melegen téptük szét,mert úgy az igazi!

A kovász elkészítéséhez:

10 dkg anyakovász
50 ml langyos víz
10 dkg kenyérliszt
Este alaposan szétkeverem a hozzávalókat,és egy éjszakán át letakarva érlelem. Kemény kovászt kapok.

Hozzávalók:

25 dkg kovász
350 ml langyos víz
50 dkg kenyérliszt
15 gramm só
1 evőkanál kókuszzsír (lehet lágy vaj is)

Töltelék:

20 dkg sajt,vékonyra szeletelve ,lehet reszelve is
20 dkg sonka,vékonyra szeletelve
egy kanál kókuszzsír (vaj)

Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitáltam,ráöntöttem a langyos vizet,és egy órán át letakarva  pihentettem. Hozzáadtam a kovászt,inkább tépkedtem,mert nagyon kemény,és elindítottam a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc,kettes három per,a végén adtam hozzá a kókuszzsírt és a sót,majd még dagasztottam két percen át. Kellemes,rugalmas,közepesen kemény tésztát kapok. Enyhén lisztezett tálba teszem,étkezési fóliával letakarva fél órára. Ez után háromszor hajtogatom meg úgy mind itt negyven perces intervallumokban. Még egy fél órás pihentetés után a tésztát lisztezett felületen szétsodrom,és négyzetekre vágom. Nekem 13 négyzet jött ki. A formát sütőpapírral kibélelem és oldalára állítom.Sorban rétegezem a kenyértésztát,sonkát,sajtot. Addig csinálom,amíg elfogy az anyag.Kenyértésztával fejezem be.


Nem szabad szorosra rakni,a tészta még kelni fog! A töltelék lehet bármi,amit szeretünk,kolbász,füstölt hús,füstölt sajt,gomba,csak a fantáziánk szab határt.Nálunk a sajt,sonka kombináció a kedvenc. A tetejét egy kanál kókuszzsírral (vajjal) locsolom meg.


Bő egy órát kelesztettem,közben a sütőt előmelegítem 180 fokra.A tészta nem magasságra,szélességre kel!
Duplára dagadnak a tésztaszeletek. Egy órán át sütöm szabadon,csodaszép piros,ropogósra. Sütés után kiveszem a formából,leszedem a sütőpapírt és melegen tálalom.Mennyei,ahogy a sajtszelet beleivódik a tésztába,finom szaftos lesz tőle. Csak egy tányér kell hozzá meg szalvéta,kés,villa nem! Ugy esik a legjobban,ha tépjük,szaggatjuk.

Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok :)








„Csinálj minden nap olyat ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni“.