Tegnap este azon
gondolkodtam mi is legyen ma a vacsora. Savanyú bablevest már eldöntöttem,bab
beáztatva figyelt a pulton. Mivel a bableves nagyon laktató ,valami
egyszerűt és nagyszerűt szerettem volna. Akkor a nagy fiamnak beugrott ! De
régen készítettél meleg szendvicset anya!Hát hogyne sütöttem volna meg neki.Na
én sem bántam meg,most meg csak szuszogunk J Melegen téptük szét,mert úgy az igazi!
A kovász elkészítéséhez:
10 dkg anyakovász
50 ml langyos víz
10 dkg
kenyérliszt
Este alaposan
szétkeverem a hozzávalókat,és egy éjszakán át letakarva érlelem. Kemény
kovászt kapok.
Hozzávalók:
25 dkg kovász
350 ml langyos
víz
50 dkg
kenyérliszt
15 gramm só
1 evőkanál
kókuszzsír (lehet lágy vaj is)
Töltelék:
20 dkg
sajt,vékonyra szeletelve ,lehet reszelve is
20 dkg
sonka,vékonyra szeletelve
egy kanál
kókuszzsír (vaj)
Elkészítése:
A lisztet a gép
üstjébe szitáltam,ráöntöttem a langyos vizet,és egy órán át letakarva pihentettem. Hozzáadtam a kovászt,inkább
tépkedtem,mert nagyon kemény,és elindítottam a dagasztást. Egyes fokozat 5
perc,kettes három per,a végén adtam hozzá a kókuszzsírt és a sót,majd
még dagasztottam két percen át. Kellemes,rugalmas,közepesen kemény tésztát
kapok. Enyhén lisztezett tálba teszem,étkezési fóliával letakarva fél órára. Ez
után háromszor hajtogatom meg úgy mind itt negyven perces intervallumokban. Még
egy fél órás pihentetés után a tésztát lisztezett felületen szétsodrom,és
négyzetekre vágom. Nekem 13 négyzet jött ki. A formát sütőpapírral
kibélelem és oldalára állítom.Sorban rétegezem a kenyértésztát,sonkát,sajtot. Addig csinálom,amíg elfogy az anyag.Kenyértésztával fejezem be.
Nem szabad szorosra rakni,a tészta még kelni fog! A töltelék lehet bármi,amit szeretünk,kolbász,füstölt hús,füstölt sajt,gomba,csak a fantáziánk szab határt.Nálunk a sajt,sonka kombináció a kedvenc. A tetejét egy kanál kókuszzsírral (vajjal) locsolom meg.
Duplára dagadnak a tésztaszeletek.
Egy órán át sütöm szabadon,csodaszép piros,ropogósra. Sütés után kiveszem a formából,leszedem
a sütőpapírt és melegen tálalom.Mennyei,ahogy a sajtszelet beleivódik a tésztába,finom szaftos lesz tőle. Csak egy tányér kell hozzá meg szalvéta,kés,villa nem! Ugy esik a legjobban,ha tépjük,szaggatjuk.
Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok :)
„Csinálj minden
nap olyat ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni“.