Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 14., hétfő

Mediterrán ízvilágú kovászos kenyér


A mai kenyerem  egy kellemes, könnyed,  mediterrán ízvilágú kenyér. ízében, illatában a Földközi tenger partvidékét hozza a konyhámba ! Na jó, kicsit túlzok... :D  de a friss fűszernövények a kertemből, az oliva olaj és az oliva bogyó igazán kellemes ízt kölcsönöz ennek a rendkívül pihe-puha bélzetnek. A lakásban terjengő illat pedig egyszerűen bódító!

A kovász elkészítéséhez:

1 kanál anyakovász a hűtőből
12 dkg víz
8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
A kovászt a vízzel alaposan elkeverem, majd a liszttel is,hogy egynemű legyen,majd egy éjszakán át letakarva a konyhapulton  pihentetem.

További hozzávalók:

20 dkg,vagyis az egész kovász
350 ml víz
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
40 dkg kenyérliszt
2 teáskanál parajdi só
10 dkg fekete, magozott oliva bogyó
friss fűszernövények ízlés szerint, én rozmaringot,kakukkfüvet és oregánót használtam egy  csokorral
2 evőkanál 100 %-os extra szűz oliva olaj



Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,majd hozzáadom a vizet, letakarva  pihentetem minimum fél órán át. Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton 5 percig, majd kettesen a só és az oliva olaj hozzáadása után még vagy 3 percig dagasztom, amíg a tészta elválik az üst falától. Pici olivával kikent tálban pihentetem a tésztát fél órán át, majd  3 x hajtogatom a tésztát 30-40 percenként.


Minden hajtásnál  megszórom a tésztát a zöld fűszerekkel , és a fekete olivát is enyhén a tésztába nyomkodom. Egész bogyókat  használok, de ízlés szerint természetesen aprítani is lehet. A fűszernövényeket felaprítva adom a tésztához.


A harmadik hajtogatás után még fél órán át pihentetem a tésztát, majd veknire formázom, és varrattal felfelé enyhén lisztezett, konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem kelni.




Majdnem a duplájára kelesztem. Időközben a sütőt a vaslábassal 250 fokosra hevítem. A megkelt tésztát lisztezett bevető lapátra borítom, tetszőlegesen bevágom,  majd egy gyors mozdulattal a forró vasba helyezem.


Lefedem a fazekat, majd légkeveréssel 250 fokon tíz percig sütöm, lehúzom 220 fokra , légkeverést kikapcsolom, így sütöm még 50 percen át a kívánt szín eléréséig. (sütőfüggő)  Akkor van jól átsülve,ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad ki. Hűtőrácson hagyom kihűlni.




Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J





„Csinálj minden nap olyat ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „