A mai kenyerem
egy kellemes, könnyed, mediterrán ízvilágú kenyér. ízében, illatában
a Földközi tenger partvidékét hozza a konyhámba ! Na jó, kicsit
túlzok... :D de a friss fűszernövények
a kertemből, az oliva olaj és az oliva bogyó
igazán kellemes ízt kölcsönöz ennek a rendkívül pihe-puha bélzetnek. A lakásban
terjengő illat pedig egyszerűen bódító!
A kovász elkészítéséhez:
1 kanál
anyakovász a hűtőből
12 dkg víz
8 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
A kovászt a vízzel
alaposan elkeverem, majd a liszttel is,hogy egynemű legyen,majd egy
éjszakán át letakarva a konyhapulton pihentetem.
További hozzávalók:
20 dkg,vagyis az
egész kovász
350 ml víz
10 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
40 dkg
kenyérliszt
2 teáskanál
parajdi só
10 dkg fekete, magozott oliva bogyó
friss fűszernövények
ízlés szerint, én rozmaringot,kakukkfüvet és oregánót használtam egy csokorral
2 evőkanál 100
%-os extra szűz oliva olaj
Elkészítése:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom,majd hozzáadom a vizet, letakarva pihentetem minimum fél órán át. Hozzáadom a kovászt
és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton 5 percig, majd kettesen a só
és az oliva olaj hozzáadása után még vagy 3 percig dagasztom, amíg a tészta
elválik az üst falától. Pici olivával kikent tálban pihentetem a tésztát
fél órán át, majd 3 x hajtogatom a tésztát
30-40 percenként.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„Csinálj minden
nap olyat ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Megcsináltam, rozsliszt helyett kenyérliszt mindenhol, mert rozslisztem nincs. Kicsit szétfolyós lett a tészta, egy percig se tartotta meg az alakját, én eddig 1,2decivel kevesebb vízzel dolgoztam. Tettem bele szárított paradicsomot pluszba, sokat adott hozzá. Jól sikerült és nagyon finom lett. Csak az alakja lett furán lapos, de így is szívesen osztanék meg képet róla, mert még így is elég impozáns.
VálaszTörlés