Nagyon rég
készítettem már kürtös kalácsot. Egyik ismerősöm inspirált napokban a facebookon a nagyon
guszta kürtöseivel, hát persze,hogy nekiláttam, természetesen kizárólag vadkovásszal. A recept nagyon egyszerű,
minimum időráfordítással. Ráadásul kis pénzből kihozható J nem 2 euróból darabja mint a vásárokban.
Hozzávalók:
200 ml 30 %
habtejszín
200 ml víz
15 dkg
kovász (én hűtőset használtam,ami két
napja volt etetve,tehát nem volt aktív) de használhattam volna aktív kovászt
is,amit egy kanál anyakovászból, 8 dkg vízből és 5 dkg lisztből készítettem volna
el 8-10 órával a dagasztás előtt)
70-80 dkg liszt (én
kenyérlisztet használtam,lehet finom liszt is, fehér tönköly)
1 egészt tojás
1 tojás sárgája
10 dkg cukor
fél teáskanál parajdi só
10 dkg vaj
cukor,fahéj és
kis vaj a tésztára
Elkészítése:
A tejszínt és
a vizet a gép üstjébe öntöm. Hozzáadom a kovászt,simára keverem.
Következik a liszt,cukor,tojás,só. Megkezdem a dagasztást. Egyes
fokozat 6 perc minimum,majd a lágy vaj hozzáadása után még 4-5 percig dolgoztatom
a gépet. Akkor jó,ha a tészta elválik az üst falától. Rugalmas,
fényes tésztát kapok. Egy órán át a konyhapulton pihentetem,hogy
meginduljon a kelési folyamat, majd lefedve 6 fokos hűtőszekrénybe teszem
12 órára. Reggel kiteszem a pultra kelni még egy órára,majd lisztezett
munkafelületen egy centisre nyújtom a tésztát amit 2,5 cm széles csíkokra szabok.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! „
sütö légkeveréses vagy also felsö sütésen van a kürtösnél köszi
VálaszTörlés