Lehet sokan nem is tudják, hogy a kovászos tészta minél tovább érik, fermentálódik, annál finomabb,
egészségesebb. Az sem másodlagos, hogy nem mindenki tudja beilleszteni a napjába
kovászos kenyér hosszú folyamatát. Nos az éjszakai, hidegen kelesztés ebben is segít. Estére
munka után bedagasztok,majd a hűtőben akár 24 órát is kelhet attól függ
mennyi kovásszal dagasztom be. Ez a kenyér 10 órát töltött a hűtőben és
nagyon finom. A menet ugyanaz mint az alapreceptnél, csak a kovász mennyiség
és a kelesztés módja tér el .
Hozzávalók:
15 dkg kemény anyakovász (én
hűtőset használtam, ami előző nap etettem, de lehet aktív is, amit egy kanál
hűtős kovászból, 6 dkg vízből, és 8 dkg teljes kiőrlésű lisztből készítek el,
8-10 órával a dagasztás kezdete előtt)
450-500 ml víz, én 470 ml-t használtam
70 dkg
kenyérliszt
3 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
Elkészítése:
A vizet a gép
üstjébe öntöm, hozzászitálom a lisztet, elkeverem, majd minimum egy órán át
pihentetem. A pihenés után hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást.
Egyes fokozat 5 perc, majd a só hozzáadása után kettes fokozaton
folytatom, amíg a tészta elválik az üst falától. Egy kanál olajat elkenek
a tálban, majd belehelyezem a bedagasztott tésztát és letakarva
pihentetem fél órán át. Ez után háromszor hajtogatom meg a tésztát mind
itt. Az utolsó hajtogatás után még fél óra pihenőt kap a tészta, utána
megformázom, és lisztezett, konyharuhával bélelt szakajtóba helyezem. A tészta felszínét alaposan megszórom liszttel és ráhajtom a konyharuhát.Egy tiszta nejlontáskába húzom a szakajtót, és berakom a 6 fokos
hűtőbe tíz órára. Reggel kiteszem a konyhapultra és meglesem meg- e kelt
kellőképpen. A hideg kelesztésnél az ujjpróba nem működik. Jobb híján a szememre
hagyatkozok. A tészta varratnál szakadjon, és majdnem duplája legyen. Ha
ilyen, akkor a sütőt légkeveréssel 250 fokra melegítem a vaslábassal együtt.
Amennyiben nem kelt meg eléggé, akkor még a konyhapulton kelesztem, vagy
hideg vasban indítom a sütést, ebben az esetben sütőpapírt használok. A tésztát
lisztezett bevetőlapátra borítom, tetszőlegesen bevágom, és a forró vasba
helyezem. Igy sütöm 10 percig,majd 200 fokon légkeverés nélkül 50 percig végig fedő alatt. Akkor van jól
átsülve, ha a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad ki. Hűtőrácson
hagyom kihűlni.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
Kedves Edit! Miért van az, hogy hűtős kelesztéssel a kenyerem soha nem reped meg, nem sül át rendesen és a felszínén apró hólyagok jelennek meg.Szépen megkel reggelre , kiveszem a hűtőből bevágom és hideg sütőbe vasba sütöm. Lehet az a baj,hogy kint kéne hagynom a pulton sütés előtt ?
VálaszTörlésSajnos, nekem nem lesz olyan lyukacsos a kenyerem mint a képen! Hűtőben kelesztem, de nem tudom, hogy amikor kiveszem, meg kell-e várni, hogy szobahőmérséetű legyen?
TörlésKedves Edit, tanácsot szeretnék kérni.Milyen lisztet szerezzek be fehér és rozskenyér készitéséshez, kezdve az anyakovász elkészítésével? Segítségét köszönöm.
VálaszTörlésAdósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com
VálaszTörlés