A napokban vettem
három kiló friss házi mákot. Ekkor jött még az ihlet, hogy megpróbálom töményen a kenyérbe dagasztani. Nem bántam meg! Igazi ínyenc, illatos, ropogós kenyér kerekedett belőle. A mák és a hidegen
sajtolt mákolaj nagyon egészséges, csontritkulás
megelőzésére kiválóan alkalmas, valamint sok egyéb fontos vitamint, ásványi
anyagokat tartalmaz. Akkor térjünk a receptre!
A kovász elkészítéséhez:
10 dkg víz
15 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
A kovászt a vízzel
alaposan elkeverem, majd hozzáadom a lisztet, és csomómentesre dolgozom.
Letakarva, konyhapulton érlelem egy éjszakán át.
További hozzávalók:
Az egész, 30 dkg
kovász
10 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
60 dkg
kenyérliszt
500 ml víz
15 dkg mák,
száraz serpenyőben illatosra pirítva majd kihűtve
2 kanál hidegen
sajtolt mákolaj (ha nincs, extra szűz oliva olajara lehet cserélni )
3 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom, ráöntöm a vizet,lazán elkeverem, majd minimum egy órán át
letakarva pihentetem. Hozzáadom a kovászt, és megkezdem a dagasztást.
Egyes fokozaton 5 percen át, majd
kettesen a só és a mák és az olaj hozzáadása után még 4-5 percig dagasztom. Lágy
tésztát kapok.
Ne tessék megijedni, alakulni fog. Egy tálban pár csepp
mákolajat szétkenek, majd az olajos kezemmel kiszedem a tésztát a tálba,
és fél órán át letakarva pihentetem. A tészta még mindig elég lágy, most
nem veszem ki a tálból, sziromhajtogatást végzek addig amíg a tészta engedi, mint
itt.
A következő két hajtogatást negyven perces időközökkel végzem el, már a konyhapulton,
amit szintén pár csepp mákolajjal kenek le. A tésztám gyönyörűen
feszesedik, formálódik, érik minden hajtogatás után.
A harmadik hajtogatás után még hagyom
negyven percig pihenni, majd enyhén lisztes felületen megformázom a veknit. Konyharuhával bélelt szakajtóba , amit megszórok mákkal , helyezem a tésztát, betakargatom
,majd hagyom majdnem duplára kelni.
Mivel nekem a tésztám nagyon gyorsan kelt
a hosszú hajtogatások alatt, a végső kelesztés lerövidült másfél órára. A vekni térfogata csak egy harmadával
nőtt meg , amikor én már kellő képen megkeltnek ítéltem az
ujjpróba szerint.
Ha harminc percenként hajtogatok, akkor természetesen az utolsó kelesztési idő
nőni fog, csakúgy mint a tészta térfogata. Ezt mindig figyelembe kell
venni. a megkelt tésztát lisztezett lapátra borítom, tetszőlegesen
bevágom,megszórom mákkal, és lefújom vízzel, hogy a mák ne peregjen le
róla. Forró vasfazékban ,250 fokos
villanysütőben 15 percig légkeveréssel sütöm, majd 220 fokon légkeverés
nélkül további 50 percen át. (sütőfüggő
) Hűtőrácson hagyom kihűlni.
Sikeres
elkészítést, és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden
nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése