Pénteken
kemencében sütöttem a kovászos kenyereket, maradt ki 30 dkg vadkovász. Gondolkodtam mi legyen
belőle, majd beugrott....hétvégére reggelire vagy vacsorára lesz belőle lepénykenyér.
Gyorsan bedagasztottam. Ma, azaz hétfőn vacsorára is ebből a tésztából
sütöttem a vadgulyáshoz. Most is épp olyan finom. Egyszerű és nagyszerű!
Hozzávalók:
30 dkg aktív
vadkovász (az enyém vegyes volt, de bármilyen kovásszal elkészíthető)
450-500 ml víz
(lisztfüggő)
2 nagy
evőkanál chia mag
20 dkg
kenyérliszt
10 dkg teljes
kiőrlésű búzaliszt
40 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
a liszteket
mindenki saját ízlésének megfelelően variálhatja, graham, rozs, alakor.....
2 evőkanál 100 % -os napraforgó olaj
3 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
A vízben
simára dolgozom a kovászt, hozzászitálom a lisztet, hozzáadom
a chiát, olajat és a sót. Nagyon egyszerűen , pár perc alatt
bedagasztom a tésztát. Az állaga fényes és rugalmas lesz. Enyhén olajozott
tálba teszem, majd étkezési fóliával letakarom. Egy órán át szoba hőmérsékleten
tartom, hogy a kelési folyamat beinduljon, majd beteszem a 6 fokos
hűtőszekrénybe. Nem marad más hátra, mint kivárni a reggelt. Reggelre
szépen megkel. Mivel négyen reggeliztünk, a tésztából négy darabot
szakítottam ki, egy maréknyit adagonként.
Sikeres
elkészítést, és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden
nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése