Keresés ebben a blogban

2017. augusztus 10., csütörtök

Gigamagos, lenmagos kovászos kenyér


A lenmag és a lenmagolaj jótékony hatásairól gondolom mindenki tud, sok helyen a magok királynőjének hívják. Most ezzel az egészséges finomsággal készült kenyér receptjét osztom meg veletek.



A kovász elkészítéséhez:

1 kanál anyakovász a hűtőből
13 dkg víz
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A hozzávalókat alaposan összekeverem, majd letakarva konyhapulton pihentetem egy éjszakán át.

További hozzávalók:

30 dkg,azaz az egész kovász
70 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
450-500 ml víz (liszt függvénye)
2 kanál bio lenmagolaj a tésztába
10 dkg bio lenmag,amit előző este annyi forró vízzel öntök le, hogy ellepje, majd letakarva  állni hagyom reggelig
3 és fél teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A liszteket a dagasztóüstbe szitálom, ráöntöm a vizet,majd minimum fél órán át letakarva pihentetem. Hozzáadom az aktív kovászt,megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc. Hozzáadom a sót ,a lenmagot és a lenmagolajat, majd kettes fokozaton  2-3 percig dagasztom, amíg a tészta elválik az üst falától. Egy kanálnyi lenmagolajat öntök a kelesztő tálba,majd belehelyezem a bedagasztott tésztát fél órára letakarva pihenni.  Fél óra pihentetés után háromszor hajtogatom meg a tésztát 30-40 percenként mint itt. Az utolsó hajtás után még fél órát pihentetem,majd tetszőlegesen megformázom. Varrattal felfelé lisztezett,lenmaggal kiszórt szakajtóba helyezem és hagyom duplára kelni. Ujjpróbával győződök meg időközben,hogy kellőképpen megkelt-e a tésztám. Forró vasfazékban 250 fokon sütöm légkeveréssel 10 percig,majd légkeverés nélkül 220 fokon 50 percen át. Akkor van jól átsülve,ha a kenyér alja kongó hangot ad ki. Hűtőrácson hagyom kihűlni.

Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok J

„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „