Keresés ebben a blogban

2018. február 10., szombat

Csokis örvény, avagy édes peredi bűnbeesés


Szóval ez a sütemény nem éppen a „lusta háziasszony“ receptje. J Sok időre, türelemre és igazi kovász iránti szerelemre,  van szükség, hogy elkészüljön! De ha ez minden megvan benned, akkor egy igazi világbajnok süteményed lesz, a család megnyalja mind a tíz ujját !J




Hozzávalók:                     

20 dkg  Madre fehér kovász a hűtőből (előző nap etetve)
25 dkg tanzhong
250 ml langyos tej
50 ml langyos habtejszín
70 dkg kenyérliszt (Szabó malom)
5 dkg vaj
2 boldog tojás sárgája
4-5 evőkanál méz
1 teáskanál parajdi só




Potrebné suroviny:

20 dkg kvásku Madre z chaldničky (deň predtým nakrmení)
25 dkg tanzhong
250 ml vlažného mlieka
50 ml vlažnej šlahačkovej smotany
70 dkg hladkej múky
5 dkg masla
2 žltky
4-5 polievkovej lyžice medu
1 čajová lyžica soli

Krém:


2 tojás fehérje
170 ml tej
4 dkg liszt
4 dkg vaj
4 dkg Holland kakaó
14 dkg porcukor
A fehérjét, a lisztet és a cukrot egy tálban sima masszává keverem. Egy fazékba öntöm a tejet, hozzákeverem a kakaót,a vajat, majd hozzá adom az előző masszát, és simára, sűrű krémre főzöm. Hagyom kihűlni. A sütést előző nap készítem el és hűtőben tárolom.

Krém:

2 bileky
170 ml mlieka
4 dkg múky
4 dkg masla
14 dkg cukru
4 dkg Hollandské kakao
Bielky, múku a cukor vymiešam na hladko. Zohrejem mlieko s kakaom a bielkovú masu prilejem. Po stálom miešaní uvarím hustý krém. Nechám vychladnúť, a dám do chladničky. Krém robím predošlí deň pečenia.




Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom, majd hozzáadok minden hozzávalót a vajon kívül és alaposan kidagasztom a tésztát. A langyos, olvasztott  vajat az utolsó percekben adagolom , apránként, megvárva, hogy az előző adagot alaposan  bele dolgozza a gép a tésztába. Egy tálat vajjal kenek ki vékonyan, majd a tésztát átrakom bele. Vizes kézzel azonnal sziromhajtogatást végzek.


  Háromszor ismétlem meg 40 perces időközönként. A tészta feszesedni, éredni  fog. Ha megvagyok, étkezési fóliával letakarva költöztetem a 7 fokos hűtőszekrénybe. Magára hagyom, hogy tegye a dolgát 18 órára. Mikor kiveszem, egy csodás, érett és duplára megkelt tésztát kapok.


Mivel viszonylag kevés benne a vaj, a térfogata is megnövekszik. Lisztezett deszkára borítom, majd egy ujnyi vastagságú téglaalapot sodrok belőle.


Kiveszem a hűtőből a csokikrémet. A tésztát gondolatban 3 részre osztom, a krémet a második, azaz a középső részre kenem egyenletesen. A két szélső részt pedig ráhajtom mint a könyvet a csokis tésztára. A tészta végeit összecsipkedem. Megfordítom 90 fokkal, majd  egy ujjnyira igyekszem sodorni. Elég lassan megy, mert a tészta és a krém is hideg. Ha megvagyok, hosszában félbe hajtom, és igyekszem minél vékonyabbra sodorni. Ez után a tésztát hosszában félbe vágom, majd háromszögeket vágok a tésztából és felcsavarom.




Egyik feléből  ezt a formát készítem.


A másik részből pedig ezt.


Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom át a tésztákat, majd egy felvert tojással alaposan lekenem őket. Betolom a sütőbe (persze nem kapcsolom be) és négy órára megint magukra hagyom őket, amíg duplára kelnek. Nálam 21 fok volt. Amíg én aludtam éjszakás szolgálat után, addig csodásan megkeltek. Megfőztem a „reggeli „ kávémat, majd még egyszer ,vékonyan lekentem őket a maradék tojás sárgájával  és betoltam őket a 200 fokos sütőbe 20 percre.










A finom kávémat kortyolgatva csodáltam, hogy sülnek és illatoznak. Amikor kihűltek , rájuk küldök egy kis porcukor felhőt, hogy csinosabbak legyenek J Ahhoz, hogy ezt az eredményt elérd kedves vadkovászoló, alázatra,türelemre és a kovász iránti szenvedélyre van szükséged, semmi másra! Ha ez megvan, az eredmény nem marad el!

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá.

Ebből a receptből inspiálódtam. http://abroszra-valo.blogspot.sk/2013/07/csokis-wassant-tangzhong-technikaval.html

„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „

Príprava:



Tanzhong a tésztadoktor


A tangzhong egy régi ázsiai módszer, amit "tésztadoktornak" is nevezhetünk, de akár vizes rántásnak is hívhatjuk. Hogy miért is? Hihetetlenül  puha állagú tőle a kenyér, a kalács szaftosabb, foszlósabb, és napokig élvezhető a tésztadoktornak köszönhetően.

Yvonne Chen írta le először  ezt a módszert a Bread Doctor című könyvében. 
Mielőtt valami hókuszpókuszra  gyanakodnánk a fura nevéből, leírom hogyan is készül.

Lényege, hogy sokkal több folyadékot tudunk vinni a tésztába. A liszt és a víz 1:5 arányban legyen. Ami annyit jelent magyarul , 5 dkg liszt és 250 ml víz. Szóval a vízben simára keverjük a lisztet, majd egy tapadásmentes fazékban 65 fokosra hevítjük állandó keverés közben, közepes lángon. Nagyon szépen be fog sűrűsödni, zselés állaga lesz. Amennyiben nincs hőmérőnk, akkor se bánkódjunk! Akkor van kész, ha a fakanállal csíkot húzok a fazék alján, barázdát, csíkot hagy maga után. Forralni nem szabad! Vigyázok, hogy ne bőrösödjön be. Ha megvan, átöntöm egy zárható üvegbe, majd ha kihűlt, lezárom és a hűtőszekrénybe tárolom. Három napig lehet használni. Ebből a mennyiségből 25 dkg thangzongunk lesz, amit nyugodtan hozzáadok 70 dkg liszthez. Mielőtt használom, konyhapultra teszem, hagyom felmelegedni, majd utána dagasztom a tésztához.