Keresés ebben a blogban

2017. november 21., kedd

Gőzön főtt lekváros bukta kovásszal



Ezt a finomságot nálunk a Felvidéken nagyon gyakran  készítik. Régi hagyománya van, csak úgy mint a knédlinek. Természetesen nálam élesztő mentesen, vadkovásszal készült. Mennyei  finomság, ami nem túl édes, de még is nagyon finom és laktató. Készítik mákkal, vanília sodóval, dióval. Mi a legjobban vajjal, kakaóval kedveljük, ha jól tudom, ez a hagyományos verzió. A buktákba természetesen saját, házi, kemencében sült szilvalekvár került. Ritka, folyós állagú lekvárt nem ajánlok, mert kifolyhat a tésztából. Mivel két műszakban dolgozok kórházban, igyekszek olyan recepteket készíteni, amit a beosztásomhoz tudok igazítani, mert a vadkovászos sütésről nem vagyok hajlandó lemondani!  Ez is egy egyszerű és nagyszerű recept, kezdőknek is ajánlom J



A kovász elkészítéséhez:

10 dkg, lehetőleg fehér vadkovász vagy Madre
5 dkg víz
10 dkg kenyérliszt
A hozzávalókat alaposan összedolgozom, letakarva pihentetem, érlelem egy éjszakán át a konyhapulton. Kemény kovászt kapok.

További hozzávalók:

20 dkg a kovászból
500 ml langyos tej
65 dkg kenyérliszt (Szabó malom)
4 dkg porcukor
1 darab tojás
4 dkg olvasztott vaj
csipetnyi parajdi só

A töltelékhez 3 dl kemény lekvár

Holland kakaó és porcukor a bukták tetejére

vaj a tálba, és a tálaláshoz

Elkészítése:

A lisztet  gép üstjébe szitálom, ráöntöm a langyos tejet, hozzá adom a kovászt és elkezdem a dagasztást. Menet közben adom hozzá a cukrot, tojást, sót, majd végül az olvasztott vajat. Addig dagasztom, míg a tészta elválik az üst oldalától. Lágyabb tésztát kapok, amit egy hablapát segítségével lisztezett tálba helyezek át, nejlonnal takarom le, és konyhapulton kelesztem bő három órán át.


A tészta majdnem háromszorosára növeli térfogatát.


Bőven lisztezett munkafelületre borítom, majd a tészta felületét is meghintem liszttel. Nyújtófa segítségével, de a kezem is megteszi, ujjnyi vastagságúra nyújtom a tésztát. Egy pohár segítségével kör formát szaggatok.


Nekem 28 darab buktám lett. Minden tésztát kezemmel kissé kilapogatok, közepére egy teáskanálnyi lekvárt teszek, majd kis batyukat formázok belőle, és zsemle alakúra formázom úgy, hogy a tészta mindenütt ölelje körbe a lekvárt, mert máskülönben kifolyik amikor főzöm.





A buktákat enyhén liszttel szórom meg, két darab konyharuhával takarom le, majd másfél, két órán át kelesztem. Elkészítem az edényt amiben főzni fogom. Aljába két deci vizet teszek. Egy konyharuhát feszítek ki az edényen, majd körbetekerem egy madzaggal olyan szorosra, hogy ha rárakom a gombócokat, tartsa meg őket, ne pottyanjon a vízbe.


Ha letelt az idő, felforralom a vizet, a kifeszített konyharuhára átrakom a buktákat, letakarom egy rá illő tállal, hogy sehol ne menjen el a gőz, és kerek 10 percig főzöm a forró gőzben. A fedőt ez idő alatt tilos megemelni, mert a buktám összeesik és sűrű lesz. Egy tálcát vagy egy edényt olvasztott vajjal kenek le gazdagon, és a megfőtt buktákat rárakom. Tetejüket is vajjal locsolom meg. Cukrozott minőségi kakaóval és olvasztott meleg vajjal tálalom.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J



„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „