Keresés ebben a blogban

2017. május 26., péntek

Kemencés, kovászos kenyerek



Ha péntek,akkor kemencés nap! Már két hete hűtlen voltam az én drágámhoz.Lakodalomban voltunk,aztán kovászsulit tartottam.Igaz, akkor kemencéztünk,de ma csak úgy egymagamban. Elveztem a kellemes  tavaszi időjárást,kávéztam a teraszon,sütkéreztem kicsit a hintapadon,miközben pattogott a tűz a kemencében,csicseregtek a madarak és kelt a kenyértészta. Idilli nap volt!



Recept 9 darab peredi parasztcipóhoz!

Hozzávalók: 

7 kg kenyérliszt
3 kg vadkovász,felesben teljes kiőrlésű rozs és teljes kiőrlésű tönköly (80% hidratáltságú)
5 l langyos víz 
25 dkg parajdi só

Elkészítés:

A lisztet a gépem üstjébe (ipari nagyságú) szitálom,ráöntöm  a langyos vizet,kézzel össze keverem ,nem gyúrom,csak annyira hogy ne maradjon a liszt sehol se száraz. Letakarom ,két órán át hagyom őket barátkozni.(modern kifejezéssel, autolizálok)
Az autolizált liszthez hozzá adom vadkovászt és elindítom a gépet.Az egész dagasztás nem több tíz percnél,az autolizálás ebben is hasznos,lerövidíti a dagasztást,rugalmassá,jobban nyújthatóvá  és illatossá teszi a tésztát.
A művelet vége felé adom hozzá a sót .A bedagasztott tésztát fél órán át letakarva a gép üstjében pihentetem.Kiszakítom a tésztát.
Megkezdem a hajtogatást,amit háromszor végzek el negyven percenként.


Enyhén olajozott felületen hajtogatom a lágy,de rugalmas tésztát. Minden hajtogatásnál feszül,paplanosodik .Ha úgy érzem nagyon lágy,lisztezett felületen folytatom a hajtogatást,nagyon szépen tudom vele korrigálni  a tészta állagát.
Az utolsó hajtogatás után még fél órán át pihentetem a konyharuhával letakart  tésztákat.


Enyhén lisztezett felületen megformázom a cipókat,majd a szakajtóba helyezem varrattal felfelé és konyharuhával takarom be.A tészta felületét liszttel szórom meg,jobban látszik a kelés folyamata, ha szakad a tészta a varratnál, és rendben van az ujjpróba akkor az igazi!











A kelési idő maximum két óra átlagos szoba hőmérsékleten,22 fokban. Természetesen nyáron lerövidül.
Ez idő alatt felfűtöm a kemencét 220 fok körüli hőmérsékletre.Kihúzom a parazsat,kitakarítom a sütőteret a hamutól,lisztpróbát végzek.Ha szépen lassan pirul a liszt,akkor a tésztát a bevető lapátra helyezem,tetszőlegesen bevágom,majd bevetem a  kemencébe.Ráteszem a tévőt és 50-60 perc alatt piros,ropogósra sütöm a kenyereket.Tíz perc után azért ellenőrizni szoktam nem-e kapta meg a tetejét,ha sültebbnek látom,zsírpapírral takarom le és így sütöm végig.Nem marad más hátra,mint hogy a bevető lapátom segítségével kiszedjem a kenyereket, és egy fonott kosárba rakom őket,ahol körbe járja a levegő,szépen tudnak hűlni.Kapnak egy kis hideg vizes mosdatást,aztán úgy recsegnek-ropognak,hogy öröm hallgatni.

Sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok :)











"Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!"