Keresés ebben a blogban

2017. június 16., péntek

Almakovászos fehér kenyér






Az almakovász első használatáról szeretnék beszámolni.Az eredménnyel nagyon elégedett vagyok,szerintem lesz ez még jobb is! Sajnos amikor a veknit a forró vasba csúsztattam,megcsúszott a tészta,és hát kicsavarodott,érdekes alakzatot vett fel,amit próbáltam korrigálni,de nem tudtam,így formátlan lett a kenyér.Nézzétek el nekem,hogy egészben nem mutatom,de a bélzete tökéletes, ezt pedig mindenképp szerettem volna veletek megosztani!


További hozzávalók:

20 dkg alma vagy banán kovász 
50 dkg kenyérliszt
320 ml langyos víz
2 teáskanál parajdi só

Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom,ráöntöm a vizet és minimum fél órán át letakarva pihentetem.Hozzáadom az almakovászt,és megkezdem a dagasztást.A só a dagasztás vége felé kerül a tésztába.Akkor van jól bedagasztva,ha a tészta elválik az üst falától.Olajos kézzel,egy enyhén olajozott tálba helyezem át a tésztát,sziromhajtogatást végzek,amíg engedi a tészta,majd étkezési fóliával takarom le,és a konyhapulton hagyom pihenni két órán át.Két óra után berakom a tálat a 6 fokos hűtőszekrénybe 12 órára kelni.Másnap kiveszem,enyhén olajos felületen  még hidegen elvégzem az első hajtogatást.20 -30 percenként hajtogatom két órán át.Gyönyörű bubis,paplanos lett a tésztám.Konyharuhával bélelt,enyhén lisztezett szakajtóba teszem kelni,míg majdnem duplájára kel.Nálam ez másfél óra volt.Közben a sütőmet a vasfazékkal együtt 250 fokra hevítem.Lisztezett bevető lapátra borítom,tetszés szerint bevágom a tésztát és behelyezem a forró vasba.Nekem ez most nem sikerült,dobott egy szaltót a drága :D 250 fokon légkeveréssel sütöm 10 percig,majd légkeverés nélkül 210 fokon 40 percig a kívánt szín eléréséig. Akkor van jól átsülve,ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad ki a kenyér.Rácson hagyom kihűlni.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J

„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni“!






Gyümölcskovász almából és banánból




Már nagyon régen érlelődött bennem a gyümölcskovász elkészítése. Tavaly szőlőmustból készítettem,ami tökéletesen működött,aztán pár nappal később egy véletlen folytán összekevertem a tönkölykovászommal.Mivel friss házi szőlőhöz, musthoz már nem tudtam hozzá jutni,a projekt abba maradt.Ha szőlőmustból lehet,gondoltam akkor más,magas cukortartalmú gyümölcsből is. A gyümölcsös kosárban finom, piros érett alma és banán volt .Mindkettőt befogtam a munkába. Tökéletesen működött.A banán az első etetés után lassabb volt,de másnapra behozta a lemaradását.Akkor leírom hogyan is  készítettem az alma és banán kovászt.

Hozzávalók:

1 darab érett alma vagy 1 darab érett banán
tiszta víz,lehet szénsav mentes palackos víz is
két darab csírátlanított befőttes üveg lapkával 
kenyérliszt

Elkészítése:

Az almát megtisztítom,majd gerezdekre vágom. Bele helyezem az üvegbe és leöntöm vízzel úgy,hogy a gyümölcsöt elfedje. Ráteszem a lapkát és behúzom. Szobahőn tartom.



Az erjedés ideje lehet három nap,de húzódhat egészen egy hétig is,hőmérséklettől és a gyümölcstől függő. Napjában kétszer,háromszor felrázom az üveget. Ha már látom,hogy bubisodik,pezseg,sziszeg,akkor a felrázás után leveszem egy pillanatra a lapkát,és kiengedem a képződő gázokat. Utána visszazárom szorosra.



Akkor jó,ha a gyümölcsön lévő folyadék pezseg mint a pezsgő,enyhén opálos a színe,ha az üveget kinyitom,akkor is pezseg,dolgozik. Nekem a harmadik nap végére  elérte ezt az állapotot.



Fogunk egy másik tiszta csírátlanított üveget. A gyümölcsös, erjedt vízből egy szitán keresztül kimérek az üvegbe 150 ml-t. Hozzá adok 150 gramm kenyérlisztet,alaposan elkeverem és lezárom az üveget.A szintet megjelölöm,hogy követni tudjam a kovász növekedését.Megvolt az első etetés.





Amint a kovászom minimum háromszorozta a kezdeti  állapotát,készen áll a dagasztásra.



Ez egy híg, 100 %-os hidratáltságú kovász,tehát amikor dagasztunk vele,ezt vegyük figyelembe.





Ha használok a kovászomból,a maradékot megetetem 150 ml vízzel és 150 gramm kenyérliszttel. Mivel a híg kovász gyorsabban érik,egyértelmű,hogy gyorsabban is éhezik,savanyodik,erre ügyeljünk! Etetés után hűtőben tárolom. Ha naponta használom,maradhat a pulton is.30 dkg kovászt kapok,ami 70 dkg liszt dagasztásához megfelelő mennyiség.


Sikeres elkészítést és sok szép,finom kenyeret kívánok a gyümölcskovász felhasználásával J

Első kenyér,amit az almakovásszal készült.

http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/06/almakovaszos-feher-kenyer.html