Az almakovász első
használatáról szeretnék beszámolni.Az eredménnyel nagyon elégedett
vagyok,szerintem lesz ez még jobb is! Sajnos amikor a veknit a forró vasba
csúsztattam,megcsúszott a tészta,és hát kicsavarodott,érdekes alakzatot
vett fel,amit próbáltam korrigálni,de nem tudtam,így formátlan lett a kenyér.Nézzétek
el nekem,hogy egészben nem mutatom,de a bélzete tökéletes, ezt pedig mindenképp szerettem volna
veletek megosztani!
Az almakovász elkészítése:
http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/06/gyumolcskovasz-almabol-es-bananbol.html
http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/06/gyumolcskovasz-almabol-es-bananbol.html
További hozzávalók:
20 dkg alma vagy banán kovász
50 dkg
kenyérliszt
320 ml langyos
víz
2 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
A lisztet a gép
üstjébe szitálom,ráöntöm a vizet és minimum fél órán át letakarva
pihentetem.Hozzáadom az almakovászt,és megkezdem a dagasztást.A só a dagasztás
vége felé kerül a tésztába.Akkor van jól bedagasztva,ha a tészta elválik
az üst falától.Olajos kézzel,egy enyhén olajozott tálba helyezem át a tésztát,sziromhajtogatást
végzek,amíg engedi a tészta,majd étkezési fóliával takarom le,és a konyhapulton
hagyom pihenni két órán át.Két óra után berakom a tálat a 6 fokos
hűtőszekrénybe 12 órára kelni.Másnap kiveszem,enyhén olajos felületen még hidegen elvégzem az első hajtogatást.20 -30
percenként hajtogatom két órán át.Gyönyörű bubis,paplanos lett a tésztám.Konyharuhával
bélelt,enyhén lisztezett szakajtóba teszem kelni,míg majdnem duplájára
kel.Nálam ez másfél óra volt.Közben a sütőmet a vasfazékkal együtt
250 fokra hevítem.Lisztezett bevető lapátra borítom,tetszés szerint bevágom a tésztát
és behelyezem a forró vasba.Nekem ez most nem sikerült,dobott egy szaltót
a drága :D 250 fokon légkeveréssel sütöm 10 percig,majd légkeverés nélkül
210 fokon 40 percig a kívánt szín eléréséig. Akkor van jól átsülve,ha az
alját megkopogtatva kongó hangot ad ki a kenyér.Rácson hagyom kihűlni.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
Kedves Edit, az a kérdésem, hogy ízben tapasztaltál valami külön karaktert, amit az almakovász hozott? Összehasonlítva búza kovásszal mi a tapasztalat?
VálaszTörlésInkább a kovász illatában mint a kenyér ízében,de más az állaga,lágyabb.
TörlésKedves Edit!
VálaszTörlésA ciabatta receptnél nem tudtam kérdezni, azért írok itt. Mi lehet a baj az én ciabattámmal?
Megkel, buborékos, de a sülés után a héja mindig kemény és sápadt. Próbáltam már magas, alacsonyabb hőfokon, légkeveréssel meg anélkül,gőzzel meg gőz nélkül,és kemény a külseje. Van valami ötleted, miért?