Keresés ebben a blogban

2017. június 5., hétfő

Tökmaglisztes,tökmagos,kovászos kenyér


Aki  kicsit jártas a reform,egészséges konyhában,tudja,hogy a tökmagliszt,tökmagolaj rendkívül egészséges. Sajnos az is igaz,hogy arany árban mérik! Azért  ha tehetjük,vigyük be az étkezésünkbe. A tökmagliszt vaskos,sötétzöld színű,nehéz,olajos,lehúzza a tésztát.Ezért csak kis mennyiségben adom a tésztához. Jó magam is elég sok tökmagolajat fogyasztok,salátákra rendszeresen öntöm,nagyon szeretem. Az egyik jó barátunk minden reggel teljes kiőrlésű tönkölykenyeret tunkol bele,ezzel indítja a napot. Megkóstoltam,nagyon finom.Holnap én is ezt reggelizem!

A kovász elkészítéséhez:

5 dkg langyos víz
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A kovászt a vízben simára keverem,majd hozzá adom a lisztet és alaposan szétkeverem,ha nem megy kézzel gyúrom meg és visszateszem a tálba,letakarva egy éjszakán át pihentetem.

További hozzávalók:

20 dkg tejes kiőrlésű tönkölykovász (50% hidratáltságú)
30 dkg kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg bio tökmagliszt
350 ml víz
150 gramm bio tökmag,amit száraz serpenyőben illatosra pirítok)
14 gramm parajdi só
2 evőkanál bio,hidegen sajtolt  tökmagolaj a hajtogatáshoz
1 nagy,púpozott evőkanál bambuszrost
tökmag a díszítéshez

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,a tökmaglisztet csak szórom. Ráöntöm a vizet,összekeverem és egy órán át pihentetem.Hozzáadom a kovászt,elkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc,kettes fokozat,három,négy perc,csak ekkor adom hozzá a sót és a bambuszrostot. Nagyon kellemes állagú tésztát kapok,szépen elválik az üst falától,a dagasztókar összeszedi.Pár csepp tökmagolajjal kikenem a tálat,beleteszem a tésztámat és fél órán át pihentetem.Megkezdem a hajtogatást,amit mindig tökmagolajon végzek,úgy mint itt. Ugy osztom szét az olajat,hogy három alkalomra elég legyen.Minden hajtásnál tökmagot rakok a tésztára,és belehajtom.Háromszor ismétlem meg fél óránként.Ez után fél óra pihentetés következik,majd megformázom a veknit.Lisztet nem használok,olyan jó a tészta állaga,hogy csak mindig pár csepp olajat.Csodaszép pisztácia színű lesz.


Mivel ez egy eléggé masszív tészta,így 5 literes jénai tál sekélyebb részében kelesztem,amit sütőpapírral bélelek ki.Ráteszem a fedelét és másfél órán át duplájára hagyom kelni. Időközben a sütőmet 230 fokra forrósítom fel.A tésztát tökmagokkal díszítem,tetszőlegesen bevágom,majd lefújom kis vízzel.


A jénai fedelét is alaposan lefújom,lefedem és mehet a forró sütőbe.Végig ezen a fokon sütöm 50 percen át.Ha nem teszik a színe,vagy nem eléggé ropogós,sütőrácson sütöm még 5 percen át a kenyeret.Rácson hagyom kihűlni







Sikeres elkészítést,és jó étvágyat kívánok J


Bocsánat a fotókért,ugyanaz a kenyér,csak más napszakban,más fényeknél,amúgy zöld árnyalatú.Az eredeti zöld az első kép.


„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!"