Aki kicsit jártas a reform,egészséges
konyhában,tudja,hogy a tökmagliszt,tökmagolaj rendkívül egészséges. Sajnos
az is igaz,hogy arany árban mérik! Azért
ha tehetjük,vigyük be az étkezésünkbe. A tökmagliszt vaskos,sötétzöld
színű,nehéz,olajos,lehúzza a tésztát.Ezért csak kis mennyiségben adom a tésztához. Jó magam is elég sok tökmagolajat
fogyasztok,salátákra rendszeresen öntöm,nagyon szeretem. Az egyik jó barátunk
minden reggel teljes kiőrlésű tönkölykenyeret tunkol bele,ezzel indítja a napot. Megkóstoltam,nagyon finom.Holnap én is ezt reggelizem!
A kovász elkészítéséhez:
5 dkg anyakovász
5 dkg langyos víz
10 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
A kovászt a vízben
simára keverem,majd hozzá adom a lisztet és alaposan szétkeverem,ha nem
megy kézzel gyúrom meg és visszateszem a tálba,letakarva egy éjszakán át
pihentetem.
További hozzávalók:
20 dkg tejes kiőrlésű tönkölykovász (50% hidratáltságú)
30 dkg
kenyérliszt
10 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg bio
tökmagliszt
350 ml víz
150 gramm bio tökmag,amit száraz serpenyőben illatosra pirítok)
14 gramm parajdi
só
2 evőkanál bio,hidegen
sajtolt tökmagolaj a hajtogatáshoz
1 nagy,púpozott
evőkanál bambuszrost
tökmag a díszítéshez
Elkészítése:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom,a tökmaglisztet csak szórom. Ráöntöm a vizet,összekeverem
és egy órán át pihentetem.Hozzáadom a kovászt,elkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc,kettes fokozat,három,négy perc,csak ekkor adom hozzá a sót
és a bambuszrostot. Nagyon kellemes állagú tésztát kapok,szépen elválik az
üst falától,a dagasztókar összeszedi.Pár csepp tökmagolajjal kikenem a tálat,beleteszem a tésztámat és fél órán át pihentetem.Megkezdem a hajtogatást,amit
mindig tökmagolajon végzek,úgy mint itt. Ugy osztom szét az olajat,hogy három alkalomra elég legyen.Minden
hajtásnál tökmagot rakok a tésztára,és belehajtom.Háromszor ismétlem meg
fél óránként.Ez után fél óra pihentetés következik,majd megformázom a veknit.Lisztet nem használok,olyan jó a tészta állaga,hogy csak mindig pár csepp
olajat.Csodaszép pisztácia színű lesz.
Sikeres
elkészítést,és jó étvágyat kívánok J
Bocsánat a fotókért,ugyanaz a kenyér,csak más napszakban,más fényeknél,amúgy zöld árnyalatú.Az eredeti zöld az első kép.
„Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése