Eperszezon van! Nem
ismerek olyan emberkét aki nem szeretné. Tegnap estére anyukám kertjéből
szedtem egy kis kosárral. Fele elfogyott
frissiben,a másik felét pedig süteményre szántam. Mivel nekem mindig van aktív
kovászom,gyorsan begyúrtam egy pite tésztát,beraktam a hűtőbe kelni, és
péntek délutánra kész is lett a mennyei epres finomság!
A kovász elkészítéséhez:
10 dkg édes anyakovász a hűtőből
50 ml langyos víz
2,5 dkg nádcukor
10 dkg fehér
tönkölyliszt
A kovászt alaposan
elkeverem a vízzel,majd a cukorral és végül a liszttel.Kemény,kézzel
gyúrható lesz a kovász.
Hozzávalók:
60 dkg fehér
tönkölyliszt
25 dkg édes kovász
25 dkg édes kovász
25 dkg lágy vaj
(nem margarin)
25 dkg nádcukor
2 egész tojás
csipet só
2 evőkanál
habtejszín
Feltét hozzávalói:
70 deka
tisztított friss eper
3 kanál nádcukor
2 kanál zabpehely
díszítésre
1 tojás sárgája
Elkészítése:
A gép üstjébe
szitálom a lisztet,hozzá adom a tojást,cukrot sót és a kockára darabolt
szoba hőmérsékletű lágy vajat. A géppel pár perc alatt összegyúrom. Ha nagyon
keménynek érzem a tészta állagát,egy-két kanál tejszínnel lazítom. Most
került bele. Kézzel cipót formázok,tálba teszem,letakarom étkezési fóliával,és
egy órán át a konyhapulton pihentetem.Egy óra múlva a hűtőszekrény polcára
teszem 24 órára.Másnap kiveszem,pici térfogat növekedést látni.Addig hagyom
kint pihenni,amíg kicsit puhul a tészta.Mivel vaj van benne,nagyon kemény
lesz a hosszú hűtőzés után.Időközben megtisztítom az epret,szeletekre
vágom,lecsöpögtetem. A tésztát egy és két harmad részre osztom. Mikor úgy
érzem,hogy a tésztát sodorni tudom,enyhén lisztezett pulton kör alakra
nyújtom ,majd a formába teszem. Rárakom az epret,megszórom két kanál nádcukorral. Elkészítem a rácsokat.Hosszú
csíkokat sodrok kézzel,majd tetszőlegesen rárakom az eperre.Addig rakom amíg van a tésztából. A rácsokat tojás sárgájával kenem le. A zabpelyhet a tészta
szélére szórom. 180 fokos sütőben egy órán át szép pirosra sütöm.Tepsiben
hagyom kihűlni,majd tálalom. Az állaga inkább linzerre hajaz mint pitére,nagyon finom,porhanyós és szaftos.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok :)
„Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni! !“
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése