Nos úgy
gondoltam,ha van édes kovász,akkor miért ne lehetne burgonyás is! Sütöttem már
több alkalommal krumplis kenyeret,de meg kell,hogy mondjam,ezzel az eljárással
lett a legfinomabb.Ugyan nincsenek hatalmas lukak a kenyérben,inkább
aprók és egyenletesek,de a kenyérkészítésből nem szeretnék sportot űzni. Az
állaga viszont felülmúlhatatlan,ruganyos,szaftos,ízes és szép sárga
színű. Kevesebb vízzel készült,mivel tipikus jelenség,hogy a kenyérbe hozzá
adott burgonyától borzasztóan terül a tészta,és minden
hajtogatásnál lágyul. Ezt
kiküszöböltem,és egy kellemes tésztát kaptam,amivel öröm volt
dolgozni.Szerintem sokszor lesz terítéken! Tehát ez nem sima krumplis kenyér, hanem krumplis kovásszal készült. A burgonyás kovász receptemet jó szívvel ajánlom mindenkinek, de főleg barátnőmnek, Klárikának !
A burgonyás kovász elkészítéséhez:
egy evőkanál anyakovász (5 dkg)
10 dkg
főtt,áttört burgonya
100 ml langyos
víz
10 dkg
kenyérliszt
A vízben
feloldom a kovászt,majd hozzá keverem az áttört burgonyát,alaposan
elkeverem,majd a liszt kerül hozzá. Konyhapulton,letakarva érlelem minimum 6 órán át. Viszonylag lágy,habos
kovászt kapok.
További hozzávalók:
70 dkg kenyérliszt
350 ml langyos
víz
3 teáskanál
parajdi só
Elkészítése:
A gép
üstjébe szitálom a lisztet,ráöntöm a langyos vizet,elkeverem és
minimum fél órán át letakarva pihentetem.Hozzá adom a kovászt és megkezdem
a dagasztást. Egyes fokozat 7 perc,kettes fokozat sóval 3 perc.
Masszívabb,ruganyos tésztát kapok. Olajos felületen hajtogatom 3 x 30
percenként.Mint itt. Ez után még fél óra pihentetés. Megformázom a tésztát,enyhén lisztezett, konyharuhával bélelt, szakajtóba teszem egy éjszakára ,8 órára
kelni. A szakajtót táskába húzom,hogy a nedvesség a tésztában maradjon. Reggel
két órán át hagyom felmelegedni,kelni a tésztát. Közben a sütőt a vasfazékkal
250 fokra melegítem elő. A megkelt tésztát lisztezett bevető lapátra
borítom,tetszőlegesen bevágom,óvatosan a forró vasba helyezem. 250 fokon
sütöm 10 percen át légkeveréssel,majd 45 percig 220 fokon (sütőfüggő). Rácson
hagyom kihűlni.
.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“
Szia, ezt úgy kell értelmezni, hogy a 8 óra hosszát (éjszakát) a hűtőben töltötte a tészta?
VálaszTörlés"...Reggel két órán át hagyom felmelegedni,kelni a tésztát...."
Szia,igen hűtőben kelt,miután kivettem,még két órán át szobahőn.
VálaszTörlésKedves Edit! Ha hűtőből kivett kovásszal indítok, akkor is ugyanez a menete? Vagy előbb szokásos etetéssel erősítsem fel?
VálaszTörlésAz attól függ mikor etetted utoljára, de inkább tartsd magadat a recepthez :)
TörlésSzeretném kérdezni hogy a krumplit burgonya pehelyre lehet e cserélni azonos mennyiségre?Köszönöm.
VálaszTörlésEn burgonya pelyhet nem használok....
TörlésNem tudom, én nem használok burgonya pelyhet.
VálaszTörlésKedves Edit!
VálaszTörlésTölthet-e több időt a hűtőben mint 8 óra, mert nem reggel kezdtem, hanem este, és most reggel mé csak az autilizálásnál vagyok.... Köszönöm válaszod! :)
Kedves Edit! Csodálatosak a kenyerei! De hogyan lehet ilyen gyönyörű díszítést csinálni a tetejére?
VálaszTörlésKöszönöm a receptet. Imádjuk!
VálaszTörlésSzia Edit!
VálaszTörlésKb 3 hónapja kezdtem el kovásszal való sütést. Kiflit, kalácsot palacsintát, lángost kenyeret készítek. Mondhatom én is, hogy a szenvedélyem, hobbim lett. Csoda a számomra is, hogy csak néhány hozzávalóból milyen fantasztikusan finom étkeket lehet készíteni. Nem beszélve arról, hogy egészséges is. Tulajdonképpen kezdő vagyok van még mit tanulni. A Te kenyered gyönyörű! Gratulálok! További jó sütést kívanok Neked is!😀😘