Ez a finom kenyér fiam
és az én kedvencem. Sokáig próbálgattam,mire meglett a tökéletes recept. Jó
szívvel ajánlom . Heti szinten sütöm. A két darab simán elfogy,és egy hétig
élvezhető a kenyér állaga. Nagyon jó szendvicsalapnak is,szép szeleteket tudok
vágni. Nem utolsó sorban az egyik legegészségesebb lisztfajtából készül,hosszú
érleléssel, tele van rostokkal,vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Elég hosszú
a sütési idő,ezért ajánlok egyszerre két darabot készíteni. Kicsit spórolok az
idővel és az energiával is. Ha gondolom nem fogy el,berakom a
fagyasztóba,kifogástalan lesz kiolvasztás után is.
Nagyon egyszerű az elkészítése,kezdő kovászolók is bátran fogjanak neki.
Elő tészta két darab kenyérhez:
1200 ml langyos víz
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A kovászt simára
keverem a vízzel,majd hozzá szitálom a lisztet,alaposan elkeverem,és
letakarva
6 órán át a konyhapulton pihentetem. Csodás, bubis, tele élettel tésztát kapok, ami nagyon híg és csurog, de ez így van rendben.
További hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű
tönkölyliszt
2
evőkanál darált bio lenmag (tökmag)
2 evőkanál darált bio szezámmag (napraforgó mag,chia)
2 evőkanál bio tönkölypehely (lehet hajdina,vagy rozs is 2 evőkanál hajdina pehely
2
teáskanál őrölt köménymag
magok a kenyér tetejének megszórására tetszés szerint
Elkészítése:
A
fent írt hozzávalókat az elő tésztához keverem. Két darab formát
sütőpapírral bélelek ki. A masszát kétfelé osztom és beleöntöm a formákba. Ne
ijedjünk meg,csurgós lesz a tészta. Tetszőleges magvakkal megszórom a tészta
tetejét. Nekem van két formám,azt borítom rá, de nejlon táskába is húzhatjuk,vagy
sütőzacskóba. Két órán át kelesztem. Hideg sütőbe indítom. Beállítom a sütőmet 220 fokra és egy órán
át letakarva egy másik formával,vagy sütőzacskóban sütöm. Egy óra után kiveszem
a formából,lehúzom róla a sütőpapírt,és a sütőrácsra teszem vissza 200 fokra
még további fél órára sülni. Akkor sült meg jól,ha a kenyér alját megkopogtatva
kongó hangot hallok. Rácson hagyom kihűlni. Lehetőség szerint,csak másnap vágom
meg,jót tesz a kenyér állagának,ha pihen fél napig.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok :)
Kedves Edit, a tönkölypehely kétszer szerepel, ez nem elírás?
VálaszTörlés