Keresés ebben a blogban

2017. június 8., csütörtök

KovászosTörök pizza,lahmacun






Rég voltunk Törökországban,talán 5 éve lehet utoljára. Ezzel a finom török  pizzával, illatával,ízével visszarepülhettem egy kicsit a szépséges Antáliába,ahol csodás  nyaralásokat töltöttünk együtt a családdal. A tengerparton mindig friss pizzával kínálták a vendégeket. Már csak egy kis sós víz hiányzik! A török konyha nagyon finom,ízletes,szerintem sokban hasonlít a magyarra. Hálás vagyok Matyi  Evának,aki az eredeti recept szerzője. Köszönöm! http://matyievakonyhaja.blogspot.sk/2015/08/lahmacun-torok-pizza.html
Szokásomhoz híven átvariáltam kovászosra,kicsit a hozzávalókon is változtattam,nagyon finom lett! Még a család nem kóstolta,de már most tudom,hogy nagy nyári kedvenc lesz,kemencében is fogom sütni!

A kovász elkészítése:

5 dkg anyakovász a hűtőből
5 dkg langyos víz
10 dkg kenyérliszt
A hozzávalókat alaposan elkeverem,letakarva a konyhapulton pihentetem egy éjszakán át.

További hozzávalók:

40 dkg kenyérliszt
10 dkg sima kukoricaliszt
20 dkg vadkovász
200 ml tej
100 ml víz
4 kanál olvasztott disznózsír
2 teáskanál parajdi só
1 teáskanál nádcukor

A feltét hozzávalói:

50 dkg apróra darált marha hús
3 darab paradicsom
3 gerezd fokhagyma
3 darab színes kaliforniai paprika
egy csokor petrezselyem zöldje
1 nagy fej lila hagyma
2 kanál paradicsompüré
100 ml oliva olaj
3 teáskanál parajdi só
őrölt bors,római kömény,chili,ízlés szerint

Elkészítése:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,ráöntöm a folyadékot,elkeverem,majd hozzáadom a kovászt,cukrot,sót. Addig dagasztom,amíg  kissé összeáll a tészta. Az olvasztott zsírt kanalanként adom hozzá és még addig dagasztom,amíg fényes,rugalmas tésztát nem kapok. Enyhén lisztezett tálba teszem ,étkezési fóliával takarom le. Egy órán át a pulton pihentetem,majd 12 órára a hűtőszekrénybe rakom.A hideg tésztát nyolc részre osztom,zsemléket  formázok ,majd konyharuhával letakarva egy órát pihennek.


Ez idő alatt elkészítem a feltétet. A zöldségeket megtisztítom,kicsumázom,késes aprítóval apróra vágom. Egy tálba öntöm,ehhez a masszához keverem a darált húst,fűszereket és az olajat.


A sütőmet 200 fokra hevítem. A kis cipókat enyhén lisztezett felületen pizza formára nyújtom jó vékonyra.



Rákanalazom a feltétet,egy lapát segítségével elsimítom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a tésztát,betolom a forró sütőbe,ahol 15 perc alatt aranysárgára sütöm.Ha megsült,chili szósszal és friss zöldségsalátával kínálom. Félbe hajtva,papírba csomagolva még divatos is lesz ;)





Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J


„Csinálj minden nap olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“

Receptforrás:http://matyievakonyhaja.blogspot.sk/2015/08/lahmacun-torok-pizza.html