Keresés ebben a blogban

2017. május 16., kedd

Teljes kiőrlésű kovászos cipó





Ezzel a recepttel azoknak szeretnék kedveskedni,akik előnybe helyezik az egészséges
táplálkozást,ugyanis 65 %  teljes kiőrlésű liszteket tartalmaz.
A cipó nem a szépségével,de fenséges ízvilágával  és egészséges összetételével nyerte el a szívem!


Előző este a kovászhoz:

2 kanál teljes kiőrlésű anyakovász a hűtőből
150 ml víz
150 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
A kovászt elkeverem a vízzel majd a liszttel,lezárva egy éjszakán át érlelem (8-12 óra)


Hozzávalók:

20 dkg kenyérliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
az egész kovász,azaz 30-35 dkg
550 ml langyos víz
22 gramm só
2 teáskanál őrölt köménymag
1 evőkanál olaj a tálba


Elkészítés:

A liszteket a gép üstjébe szitálom,ráöntöm a langyos vizet,kézzel vagy fakanállal  elkeverem és letakarva pihentetem egy órán át. Hozzáadom a kovászt és elkezdem a dagasztást.Körülbelül  5 percig dagasztom egyes fokozaton,majd kettesen három perc körül,míg elválik az üst falától a tészta. A sót és a köményt csak a dagasztás vége felé adom hozzá.Lágy,ragacsos tésztát kapok. Nem ijedek meg,fogom a hablapátom,és annak segítségével átrakom az olajjal kikent tálba,étkezési fóliával takarom le,és fél óráig pihentetem. Megkezdem a sziromhajtogatást,de akár csapkodhatom is az asztalhoz,úgy is nagyon hasznos. Most 40 perc pihenő,majd a szokásos hajtogatást végzem el  még két alkalommal 40 percenként hideg vizes kézzel és a hablapáttal úgy mint itt.Az utolsó hajtogatás után pihentetem a tésztát húsz percig,majd cipóra formázom.Lisztezett szakajtóba teszem varrattal felfelé,ha jobban tetszik fejjel lefelé,letakarom,majd hagyom a tésztámat duplára kelni,nálam ez két óra húsz percig tartott,de hűvös volt a lakás.Ajánlom az ujjpróbát is.Közben a sütőt 250 fokosra melegítem a vasfazékkal együtt.Sütőlapátra borítom a tésztát,tetszőlegesen bevágom és belecsúsztatom  a forró vasba úgy,hogy ne égessem meg magam.Nyugodtan,lendülettel,nem baj ha kicsit pottyan a tészta,semmi baja nem lesz,a forró vas felhúzza.Természetesen,gőzösített sütőben sütőlemezen vagy sütőkövön is elkészíthetem.10 percig sütöm 250 fokon légkeveréssel,majd 40-45 percig simán 220 fokon végig fedő alatt. Akkor jó,ha a kenyér alja kong,ha nem,visszateszem pár percre a sütőrácsra. Rácson hagyom kihűlni.Illatozik az egész lakás,imádom az illatát.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J





"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."