Ezzel a recepttel
azoknak szeretnék kedveskedni,akik előnybe helyezik az egészséges
táplálkozást,ugyanis
65 % teljes kiőrlésű liszteket tartalmaz.
A cipó nem a szépségével,de
fenséges ízvilágával és egészséges
összetételével nyerte el a szívem!
Előző este a kovászhoz:
2 kanál teljes
kiőrlésű anyakovász a hűtőből
150 ml víz
150 gramm teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
A kovászt elkeverem a vízzel majd a liszttel,lezárva egy éjszakán át érlelem (8-12 óra)
Hozzávalók:
20 dkg
kenyérliszt
10 dkg fehér
tönkölyliszt
20 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
az egész kovász,azaz 30-35 dkg
550 ml langyos
víz
22 gramm só
2 teáskanál őrölt
köménymag
1 evőkanál olaj a
tálba
Elkészítés:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom,ráöntöm a langyos vizet,kézzel vagy fakanállal elkeverem és letakarva pihentetem egy órán
át. Hozzáadom a kovászt és elkezdem a dagasztást.Körülbelül 5 percig dagasztom egyes fokozaton,majd
kettesen három perc körül,míg elválik az üst falától a tészta. A sót és a köményt
csak a dagasztás vége felé adom hozzá.Lágy,ragacsos tésztát kapok. Nem
ijedek meg,fogom a hablapátom,és annak segítségével átrakom az olajjal
kikent tálba,étkezési fóliával takarom le,és fél óráig pihentetem. Megkezdem a sziromhajtogatást,de
akár csapkodhatom is az asztalhoz,úgy is nagyon hasznos. Most 40 perc
pihenő,majd a szokásos hajtogatást végzem el még két alkalommal 40 percenként hideg vizes
kézzel és a hablapáttal úgy mint itt.Az utolsó hajtogatás után pihentetem
a tésztát húsz percig,majd cipóra formázom.Lisztezett szakajtóba teszem
varrattal felfelé,ha jobban tetszik fejjel lefelé,letakarom,majd hagyom a tésztámat
duplára kelni,nálam ez két óra húsz percig tartott,de hűvös volt a lakás.Ajánlom
az ujjpróbát is.Közben a sütőt 250 fokosra melegítem a vasfazékkal együtt.Sütőlapátra
borítom a tésztát,tetszőlegesen bevágom és belecsúsztatom a forró vasba úgy,hogy ne égessem meg
magam.Nyugodtan,lendülettel,nem baj ha kicsit pottyan a tészta,semmi baja
nem lesz,a forró vas felhúzza.Természetesen,gőzösített sütőben sütőlemezen vagy sütőkövön is elkészíthetem.10 percig sütöm 250 fokon légkeveréssel,majd
40-45 percig simán 220 fokon végig fedő alatt. Akkor jó,ha a kenyér alja
kong,ha nem,visszateszem pár percre a sütőrácsra. Rácson hagyom
kihűlni.Illatozik az egész lakás,imádom az illatát.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."
Edit! Nagyon tetszik a blogod! Nagyon alapos tudás van mögötte és szerencsések azok, akik ezt megtalálják, mert nagy segítség! Én annak idején saját káromon tanultam. Ez szuper!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm :)
TörlésKedves Edit!
VálaszTörlésSzakajtót honnan lehetne szerezni?
Köszönöm a segítséget.
Szia!Google a jó barátunk,csak így tudok segíteni.
TörlésKovács Tibor, Mezőtárkány. Gyékényfonó mester,postázza is. Nem a legolcsóbb,de magyar és jó.
TörlésVagy a nyíregyházi piacon is lehet venni,ott jóval olcsóbb. Az ukrán áru,de jó minőségű. Nekem három van ami ukrán. Véknyabb de kemény fonású.
Köszi János :)
TörlésSzia Edit!Tetszik a recept habár tartok a sok tk.-tol .Megfogom próbálni. Köszi.
VálaszTörlésNagyon szivesen,megéri a munkát :)
TörlésMost készül!!! Nagyon kiváncsi vagyok, megdöbbentő milyen lágy, mégis lehet vele könnyen dolgozni :)
VálaszTörlésNos,milyen lett?
TörlésKedves Edit, sütöm hamarosan a kenyeret. Segitség kellene, mit jelent az hogy kong a kenyér alja? :)
VálaszTörlésEz a legjobb barna-kenyér recept, amit eddig kipróbáltam. Nem is sütök már mást. Én csökkentettem a fehér kenyérliszt arányát, csak 10 dkg kenyér- és 10 dgk fehér tönkölylisztet teszek bele és 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyt meg a megadott 20 dkg roszot. . Így is kiváló, fantasztikus az íze! Köszönöm!
VálaszTörlés