Hétvégén
lakodalomban voltunk. Keresztlányunk ment férjhez,gyönyörű esküvő volt. Ma
szabadságolunk,ki kell pihenni a mulatós szombatot.
Hús, hús hátán, ,sütemények.torták,mi
szem szájnak ingere,minden terítékre került. Ezért döntöttem úgy,hogy ma egy
egyszerű ebédet készítek. Paradicsom levest,mellé krumplis lángost. Balatoni
nyarat idéző ebédet tálaltam a teraszon.
Előző este a kovászhoz:
1 evőkanál az anyakovászból (hűtőből)
100 ml langyos
víz
10 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt (lehet kenyérliszt is)
Hozzávalók:
az egész kovász
(20 dkg)
60 dkg
kenyérliszt
3 dl víz (a
krumpli kihűtött főzőleve,ha nem lesz annyi,vízzel pótlom)
egy darab ,pici
sóban,vízben (3 dl) főtt krumpli áttörve (10dkg)
50 ml olaj
12 gramm só
Elkészítése:
A lisztet
a gép üstjébe szitálom,hozzá adom a krumpli langyos főzőlevében
elkevert kovászt és az áttört főtt krumplit. Megindítom a dagasztást. Menet közben csorgatom hozzá az
olajat és a dagasztás vége felé kerül
bele a só. Alaposan kidagasztom,hasonló állaga lesz a tésztának mint
a kenyérnek,valamivel lágyabb.
Enyhén olajozott
tálba teszem a tésztát,étkezési fóliával letakarva ,meleg helyen
pihentetem fél órán át.Két órán át kelesztem,ez idő alatt 3 x meghajtogatom,mint itt.Az első hajtogatásnál a tészta lágyulni fog,nem ijedek meg,ezt
a krumpli teszi.
A megkelt
tésztát 6 egyenlő részre osztom. Kis bucikat ,cipókat formázok belőle,majd
olajos tálcán,letakarva még egy órán át letakarva kelesztem.
Sütőedényhez
mérten olajos kézzel kinyújtom a bucikat kör alakúra,majd bő,forró olajban vagy zsírban
sütöm ki pár perc alatt aranysárgára.
Túlzás nélkül
állíthatom,hogy életem legfinomabb lángosát sikerült elkészítenem. Kívül ropogós,belül omlós.
Párom
fokhagymásan, fiam és én tejföllel,sajttal fogyasztottuk egy kis pohár hideg sör kíséretében.
Sok sikert az
elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok J
"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."
"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."
Kedves Edit!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni Tőled, ha több részletben szeretném kisütni a lángost, hogy tároljam és melyik fázisban. Előre is köszönöm a válaszod. Judit
Nagyon jó ez a recept. Ezt a lángos receptet csináltam meg először, azóta sem próbáltam másikat. Tökéletes lángos recept. A legfinomabb. 👍
VálaszTörlésCsak annyi, hogy nem tönkölylisztet használok, hanem sima kenyérlisztet.