Keresés ebben a blogban

2017. május 12., péntek

Kovászos lábatlan




Ma egy nagyon közkedvelt finomságot hoztam  Peredről,a Felvidékről. Ne kérdezzétek miért ez a neve ... fogalmam sincs,talán mert nincs lába  J  Igy ismertem meg még  gyermek koromban,az anyukám sokszor készítette,imádtam! Egy tartalmas leves mellé kiváló ebédnek vagy vacsorának,de akár reggelire is, a gyerkőcök bizonyára nagyon örülnek majd neki!


Hozzávalók:
2 dl szoba hőmérsékletű habtejszín
2 dl langyos víz
10 dkg vadkovász
 (lehet aktív,de mehet a hűtőből is)
25 dkg fehér tönkölyliszt
25 dkg finomliszt
50 gramm nádcukor (aki édesebben szereti,nyugodtan tegyen hozzá)
3 tojás (tésztába csak a sárgája megy)
két csipetnyi só


Elkészítés:
A tejszínt és a vizet egy tálba ontom,feloldom benne a kovászt. Beleszitálom a liszteket,majd hozzákeverem a cukrot,a 3 tojás sárgáját meg a sót. Alaposan összekeverem egy fakanállal.Sűrűbb tésztát kapok mint a palacsintáé,de hígabbat mint a nokedli tészta. Ha merőkanálba  teszem folyós legyen. Más dolgom most nincs ,letakarom étkezési fóliával és a jégszekrénybe teszem 12 órára, egy éjszakára.Reggelre apró bubis tésztát kapok,  a pulton hagyom pihenni,felmelegedni  5-6 órán át. Ez idő után a 3 darab tojásfehérjét kemény habbá verem,majd hozzákeverem a tésztához.Szépen lazulni fog,selymes állaga lesz.
Felhevítem a tükörtojás sütőmet ,akinek nincs,sima palacsintasütőjébe  is sütheti.  (10-es fokozatból 7-re)  Ne legyen túl forró,mert hirtelen megfog  égni  egy perc alatt  és a közepe nyers marad.Olajat hevítek ,nem sokat ,ne ússzon benne a tészta!Evőkanállal adagolom a forró olajba,kicsit szétnyomom,hogy ne legyen túl vastag,majd 2-3 perc alatt aranybarnára sütöm.En párosítani szokom.Megkenek egy lábatlant finom  saját készítésű meggydzsemmel,ráborítom a másikat,megszórom porcukorral ,majd tejszínhabbal bolondítom meg. Természetesen ízlés szerint variálható a tálalása,kompóttal és friss szezoniális gyümölccsel is kiváló.
Ami a nagyszerű ebben a tésztában,ha nem sütom ki mindet,beteszem a jégszekrénybe és másnap reggelire meglepem vele a páromat meg a fiúkat. Két napig is szoktam tárolni,semmi baja nem lesz,sőt finomabb.
Sikeres elkészítést,és jó étvágyat kívánok J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése