A helyesen
kezelt,etetett vadkovász nagyon
tűrőképes,hálás a gondoskodásért. Néha mégis megtörténik,hogy valami balul
sül el, elgyengül,vagy ellustul mert keveset használom.
Nos pár jó tanácsot szeretnék adni,mit csinálj,ha gond van
a kovászoddal. Kizárólag teljes kiőrlésű rozslisztet ajánlok,sokkal
gyorsabban gyógyul . Aki nem szereti a rozst,a kúra elvégzése
után,kifehéríti a kovászát. (bejegyzés később)
Ha úgy érzed
a kovászod nem a régi,kevésbé aktív,nem emeli meg kellő képen
a tésztát,fura az illata,nyúlós az állaga,frissíteni kell. A kovász minden
esetben megmenthető,kivéve egyet,ha penészes!
1.lépés
Az anyakovászomat
alaposan felkeverem, egy kanállal kiveszek belőle és egy másik,tiszta,csírátlanított üvegbe teszem át. A maradékot kidobom. Adok hozzá 50 gramm langyos vizet,elkeverem,majd megetetem 50 gramm teljes
kiőrlésű rozsliszttel. Gézzel takarom
le,vagy egy darab vászon anyaggal,nem a lapkával. Hagyom másnapig.
2.lépés
A felfutott
kovászt megint átkeverem,kiveszek belőle egy kanállal ,átteszem egy tiszta üvegbe,megetetem ahogy az első lépésnél,és várok holnapig.
3. és 4. lépés
Ugyanazt végzem
el még kétszer,amit az első két lépésben,tehát összesen 4 x alkalmazom a kúrát.
5.lépés
A kovászomhoz
adok 50 ml langyos vizet,simára keverem,majd megetetem 100 gramm teljes
kiőrlésű rozsliszttel. Most már lapkával zárom le az üveget. Pár órán belül háromszorosodik a térfogata,gyönyörű,szálas,aktív,egészséges
kovászom lesz!
Sütésre fel!
Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Én még nagyon kezdő vagyok, szeretnék sokat tanulni. Köszönöm a befogadást. :)
VálaszTörlésMegkezdtem a vadkovászt ,teljes kiőrlésű búzaliszttel ! első nap !
VálaszTörlésNagyon tetszik az oldal. Mèg kezdő vagyok, de szeretnèk minnèl tőbbet tanulni. Köszönöm a befogadást!
VálaszTörlésKedves, Edit!
VálaszTörlésNagy örömömre szolgál az oldalad! Köszönöm, hogy megosztod velünk a tudásodat .Nagy kincs!
Szeretném megkérdezni, hogy az első 4 lépés között egy teljes nap (24ó) telik el?
Köszönöm válaszod .