A ciabatta az
olaszok „papucskenyere“. Nagyon egyszerű az elkészítése, de mivel nagyon
lágy a tésztája, nem ajánlom kezdő kovászolóknak, egy kis rutin kell hozzá, de mindenkit csak bátorítani szeretnék :)
Ciabatta je talianska špecialita, takzvaná „papuča“ Recept
je veľmi jednoduchý, nuž nakoľko cesto je vysoko hydratované, nie je to úplne pre začiatníkov J
Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt
26 dkg kovászos öreg tészta ( Az én nyanyám rozskovászos, ezért nem hófehér a tészta, látni benne a teljes kiőrlésű lisztet.)
470 ml víz
3 teáskanál parajdi só
3 evőkanál extra szűz oliva olaj
Prísady do cesta:
60 dkg pšeničnej chlebovej múky
470 ml vody
3 čajové lyžišky parajdskej, himalájskej soľi
3 polievkové lyžice extra panenského oleja
Elkészítése:
A lisztet a gép üstjébe szitálom, hozzáadom 440
ml vizet, majd minimum egy órán át, nejlonnal letakarva autolizálom, pihentetem. A kovászos öreg tésztát
kimérem, és hagyom a pulton felmelegedni.Az autolizált liszthez hozzá adom az öreg tésztát. Megkezdem a dagasztást.
Egyes fokozaton kezdem, minimum 5 percig dolgoztatom a gépet. Rákapcsolok
kettesre, szintén 5 percig dagasztom. 10 perc után adom csak hozzá az olajat,
és addig dagasztom, amíg a tészta tökéletesen felveszi az olajat. Ez után
adom hozzá a sót. Szépen összeszedi a tésztát a dagasztó karja,
tehát elbírja még a vizet. Folyamatos kettes erősségen adagolom hozzá 10
ml-ként a vizet. Mindig megvárom, hogy felvegye az első adagot, csak aztán
adom hozzá megint. Addig dagasztom, míg egy csodaszép lágy, bubis tésztát
kapok. Ez nálam 15 perc volt. Egy tálat enyhén kiolajozok, habkártyával átrakom
a tésztát, étkezési fóliával takarom le, majd egy órán át a konyhapulton
érlelem. Lassan beindul a kelési folyamat. Egy óra után, 6 fokos
hűtőszekrénybe teszem 12 órára. Másnap reggelre csodálatosan megkelt a hűtőben,
szinte háromszorozott a tésztám.

Alaposan lisztezett felületre borítom a tésztát,
majd lisztes kézzel kinyújtom úgy, hogy egy kockát, vagy téglaalap formát kapjak.
Elnézést a fotók minőségéért, a benti fotózás még nem nagyon megy.
A tészta felületét is leszitálom liszttel. Ha ezzel megvagyok, a habkártyám
másik felével, ami egyenes, szétporciózom a tésztát, nyolc egyforma
részre.
Fogok egy sütőlemezt, vagy egy hasonló méretű tálcát, és zsírpapírral bélelem ki. A szétporciózott
tésztát egyenként a sütőpapírra rakom át, mégpedig úgy, hogy a nagy habkártyával
alá nyúlok, és átfordítom a papírra.
Tehát a tészta felső része
kerül alulra a papíron. Mintha szaltózott volna egyet a tészta
J Kézzel ne is próbálkozzatok, esélytelen, mert annyira
lágy. Lazán konyharuhával takarom le 1-1,5 órára. Addig alaposan előmelegítem a sütőmet
a sütőkővel (lemezen is lehet) együtt 230-250 fokra légkeveréssel. Ha
letelt az idő, kihúzom a sütőrácsot a kővel, a sütő ajtajára
helyezem a lemezt a cibattákkal.
Jobb kezembe fogom a sütőlemezt,
a bal kezemmel pedig megragadom a sütőpapírt, és óvatosan ráhúzom a kőre
a cibattákkal egyetemben.
Visszatolom a rácsot, becsukom az ajtót,
majd 5 percen át nagy fokon, maximumon sütöm. Addigra eléri a magasságát a tészta.
Leveszem a hőfokot 220-ra, további 5 percig így sütöm, majd 220-on
légkeverés nélkül 15- 20 percig (sütőfüggő) Nem szabad túlsütni, mert száraz
lesz!
Ha megsültek, hűtőrácson hagyom őket kihűlni. Az állaga másnap is
kifogástalan. Imádom a rukkolát, így vaj, sajt rengeteg rukkola, paradicsom és pár csepp tökmagolaj került a szendvicsemre.
Sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat kívánok :)
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek
szeressen benned lakni! „