A ciabatta az
olaszok „papucskenyere“. Nagyon egyszerű az elkészítése, de mivel nagyon
lágy a tésztája, nem ajánlom kezdő kovászolóknak, egy kis rutin kell hozzá, de mindenkit csak bátorítani szeretnék :)
Ciabatta je talianska špecialita, takzvaná „papuča“ Recept
je veľmi jednoduchý, nuž nakoľko cesto je vysoko hydratované, nie je to úplne pre začiatníkov J
Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt
26 dkg kovászos öreg tészta ( Az én nyanyám rozskovászos, ezért nem hófehér a tészta, látni benne a teljes kiőrlésű lisztet.)
470 ml víz
3 teáskanál parajdi só
3 evőkanál extra szűz oliva olaj
Prísady do cesta:
60 dkg pšeničnej chlebovej múky
470 ml vody
26 dkg kváskové staré cesto
3 čajové lyžišky parajdskej, himalájskej soľi
3 polievkové lyžice extra panenského oleja
Elkészítése:
A lisztet a gép üstjébe szitálom, hozzáadom 440
ml vizet, majd minimum egy órán át, nejlonnal letakarva autolizálom, pihentetem. A kovászos öreg tésztát
kimérem, és hagyom a pulton felmelegedni.Az autolizált liszthez hozzá adom az öreg tésztát. Megkezdem a dagasztást.
Egyes fokozaton kezdem, minimum 5 percig dolgoztatom a gépet. Rákapcsolok
kettesre, szintén 5 percig dagasztom. 10 perc után adom csak hozzá az olajat,
és addig dagasztom, amíg a tészta tökéletesen felveszi az olajat. Ez után
adom hozzá a sót. Szépen összeszedi a tésztát a dagasztó karja,
tehát elbírja még a vizet. Folyamatos kettes erősségen adagolom hozzá 10
ml-ként a vizet. Mindig megvárom, hogy felvegye az első adagot, csak aztán
adom hozzá megint. Addig dagasztom, míg egy csodaszép lágy, bubis tésztát
kapok. Ez nálam 15 perc volt. Egy tálat enyhén kiolajozok, habkártyával átrakom
a tésztát, étkezési fóliával takarom le, majd egy órán át a konyhapulton
érlelem. Lassan beindul a kelési folyamat. Egy óra után, 6 fokos
hűtőszekrénybe teszem 12 órára. Másnap reggelre csodálatosan megkelt a hűtőben,
szinte háromszorozott a tésztám.
Elnézést a fotók minőségéért, a benti fotózás még nem nagyon megy.
Sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat kívánok :)
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek
szeressen benned lakni! „
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése