Keresés ebben a blogban

2017. október 3., kedd

Kovászos bukta - Kváskové buchty plnené džemom



Minimum munka, hosszú érlelés, fantasztikus bukta J puha, habos, szaftos, ízes.....

Málinko práce, dlhá fermentácia, fantasztické buchty J makká, vláčna, chutná....

Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt Szabó Malom vagy ( finomliszt)
260 ml tej
10 dkg vaj
1 darab tojás
1 darab tojás sárgája
13 dkg nádcukor
1evőkanál vaníliás cukor
egy nagy csipet parajdi só

Potrebné suroviny:

60 dkg pšeničnej chlebovej múky
260 ml mlieka
10 dkg masla
1 vajíčko
1 žltok
13 dkg trstinového cukru
1 polievková lyžica vanilkového cukru
štipka soli

Elkészítése:

A lisztet a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a tejet, majd fél órán át letakarva pihentetem. Ez idő alatt az öreg tésztát kiveszem a hűtőből,  kimérem, és hagyom felmelegedni. Az üstbe szórom a többi hozzávalót a vajon kívül és alaposan kidagasztom a tésztát vagy 7 percen át. A vajat megolvasztom, és langyosan, kanalanként adom a tésztához. Addig dagasztom, amíg felveszi az összes zsiradékot, és szépen összeáll a tészta. Ha megvagyok, kivajazok egy tálat, átteszem bele a tésztát, étkezési fóliával takarom le, és a pulton érlelem egy órán át. Ez idő után berakom a 6 fokos  hűtőszekrénybe 12 órára érlelni. Este kiveszem a tésztát, nincs nagy térfogatnövekedés, de a tészta lazult, megérett. A munka felületet lisztezem, ráborítom a tésztát, és kocka formára nyújtom. Késsel vagy pizzavágóval igyekszem egyforma téglaalapokra osztani a tésztát. Egy kanál kemény lekvárt rakok minden darab közepére, kicsit elegyengetem.




A kis tésztákat feltekerem, a két végére ujjammal rányomok, hogy ne folyjon ki a lekvár. Egy sütőlemezt alaposan hideg vajjal kikenek, majd belehelyezem a buktákat úgy, hogy maradjon köztök hely, mert kelni és sülni fognak, szépen férjenek meg egymás mellett.


Ha ez is megvan, nejlon táskába húzom, és mehet vissza a hűtőszekrénybe érlelődni. Másnap reggelre egy harmadával lesznek nagyobbak a bukták, ennyit kelnek 12 óra alatt.


Most már a konyhapulton kelesztem konyharuhával letakarva két órán át. Időközben a sütőmet 200 fokra melegítem elő. Minden buktát langyos, olvasztott vajjal kenek le. Szép aranysárgára sütöm őket fél óra alatt (sütőfüggő).



Még forróan ismét vajjal kenem le, ettől ragyogni fognak és még omlósabb lesz a buktánk. A sütőlemezen hagyom kihűlni. Párom nem szereti ha megszórom porcukorral, úgy, hogy két sort leszórok, egyet nem, és tálalom. Természetesen túróval, csokoládéval is tölthettem volna, majd legközelebb. Pikk-pakk elfogy J



Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J




„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése