Megint csak egy
nagyon közkedvelt csemegét hoztam! Gyorsan készül, és fillérekből megvan J
Spravíme si domáci gyros, pitu, samozrejme z kvásku.
Za pár halierov, a priemerne rýchlo sa to dá spraviť J
Na
prípravu rozkvasu:
A kovász elkészítéséhez:
jedna polievková lyžica
materského kvásku
egy kanál
anyakovász
10 dkg vody
10 dkg víz
10 dkg celornnej ražnej múky
10 dkg teljes
kiőrlésű rozsliszt
A vizben
feloldom a kovászt, hozzáadom a lisztet, simára keverem, és
nejlonnal letakarva érlelem 10-12 órán
át.
Vo vode vymiešam kvások, pridám múku, poriadne
rozpracujem, prikrijem nejlonom a nechám zrieť 10-12 hodín pri pokojovej
teplote.
Ostatné prísady:
További hozzávalók:
25 dkg rozkvasu
25 dkg kovász
50 dkg pšeničnej chlebovej múky
50 dkg kenyérliszt
10 dkg celozrrnej špaldovej múky
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
330 ml vlažnej vody
330 ml langyos víz
1 čajová lyžica trstinového cukru
1 teáskanál nádcukor
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 evőkanál oliva olaj
2,5 čajovej lyžyšky parajdskej (Himalája) soli
2 és fél teáskanál parajdi só
Príprava:
Na preosiatu múku nalejem vodu, igelitom prikryté nechám
autolizovať pol hodinky. Pridám kvások a cukor,vymiesim cesto pružnej,
makkej konzistencii. Pri konci miesania pridám olej a soľ, domiesím. Cesto bude
podobnej konzistencie ako chlebové cesto. Po namiesení nechám pol hodinky zreť
cesto na pulte. Cesto dám na olejom natretú
pracovnú plochu, a rozdelím na 10 kusov. Vytvarujem žemle, ktoré ešte
nechám približne 30-50 minút kysnúť pod utierkou. Zo žemlí na pomúčenej
doske rozvalím placku, podobnú kapse, minimálne 1 cm hrubé. Nesmieme na tenšie, lebo nevyskočia, a treba
si dávať aj na to pozor, aby neprekynuli. Kapse mierne pomúčim, a nechám 15-30
minút ešte kysnúť. Za ten čas zohrejem trúbu na 200 stupňov aj s horúcou vzušnou
ventiláciou. Kapse pomocou kuchyňskej lopaty dám piecť na 10-12 minút na
mriežku. Dopečené ich vytiahnem, dám vychladiť na mriežke, a potom podla
chutí naplníme s maskom, zeleninou a dressingom.
Nech sa vám vydarí! Dobrú chuť vám prajem J
Elkészítése:
A liszteket a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a vizet,
és nejlonnal letakarva fél órán át pihentetem (autolizálom). Hozzá adom a kovászt,
cukrot és beindítom a dagasztást. Az olaj és a só a dagasztás vége
felé kerül bele. Hasonló állagú tésztát kapok mint a lágyabb kenyértészta.
Enyhén olajos munkafelületen 10 darabra osztom a tésztát, és zsemléket
formázok belőle. 30-50 percen át, konyharuhával letakarva kelesztem. Enyhén
lisztezett felületen 1 cm vastag zsebeket nyújtok a zsemlékből. Letakarva
kelesztem még 15-30 percen át. Vigyázok, hogy 1 cm ne legyen vékonyabb és ne
keljen túl, mert nem fog felfújódni. Időközben
a sütőmet 200 fokra melegítem légkeveréssel. A megkelt zsebeket
óvatosan a sütőrácsra rakom, majd 10-12 perc alatt megsütöm. Hűtőrácson
hagyom kihűlni, majd tetszőlegesen hússal, zöldséggel és különböző öntettel
töltöm meg. Mi a joghurtos, fokhagymás, chilis öntetet kedveljük szintén pikáns fűszerezésű csirkehússal, sok hagymával, paradicsommal, paprikával.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek
szeressen benned lakni!“
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése