Nálunk a kuglóf
nagyon közkedvelt finomság.Nem szeretjük a nagyon édes dolgokat,ez a kuglóf
épp az ízlésünknek megfelelő. Régebben,míg nem kovászoltam is gyakran
készítettem a családnak,de a vadkovászos változata még finomabb.Kis
vajjal , házi lekvárral ,habos kakaóval és máris jól indul a nap.
Elő tészta:
2 evőkanál
anyakovász
200 ml langyos
tej
20 dkg fehér
tönkölyliszt
A kovászt habosra
keverem a tejjel,majd hozzáadom a lisztet és lefedve a pulton hagyom
reggelig. Szép bubis elő tésztát kapok.
Hozzávalók:
100 ml langyos
tej
40 dkg finomliszt
15 dkg nádcukor
1 darab egész
tojás
1 darab tojás
sárgája
1 csomag vaníliás
cukor
csipetnyi só
2 teáskanál
vanília eszencia
10 dkg olvasztott
vaj
3 evőkanál
Holland kakaópor
10 dkg mazsola
(beáztatva rumba vagy forró vízbe)
pici vaj a forma
kikenéséhez
Elkészítés:
A lisztet a gép
üstjébe szitálom,hozzá adom az egész
elő tésztát,és minden hozzávalót a vajon
kívül.
Megkezdem a dagasztást.
Egyes fokozaton dagasztom 5-6 percig,majd ez idő után lassan adagolom a tésztához az olvasztott vajat. Apránként
adom hozzá, 5-6 részletben,mindig csak
akkor,ha már a tészta felvette az előző adag zsiradékot. Szép sárgás,
selymes,de lágyabb tésztát kapok,hogy
hajtogatni tudjam.
A tésztát két
egyenlő részre osztom.Az egyik felébe belegyúrom a kakaót. A másik részbe
a leszűrt mazsolát.Két bucit formázok,és fél órán át étkezési fóliával
letakarva pihentetem.Fél óra után mindkét bucit meghajtom mint a kenyértésztát
itt.A hajtogatást háromszor ismétlem meg
40 percenként. A tésztát mindig letakarom.
Hajtogatások után így néz ki.
A hajtogatások után
a mazsolás tésztát lisztezett munkalapra fordítom,téglaalap formára
nyújtom kézzel,picit nyújtófával is rásegítek .Ugyanezt elvégzem a kakaós tésztával
is.Igyekszem egyforma nagyságra nyújtani.
A formázás következik.
A mazsolás tészta
kerül alulra,majd ráhelyezem a kakaósat.Feltekerem mint a beiglit,megcsavarom
párszor a két végénél fogva mint amikor a vizes ruhát csavarom ki,és
a kivajazott formába helyezem.
Letakarom
étkezési fóliával és hagyom duplára kelni. Nálam ez másfél óra volt 25 fokos
konyhában.Hidegebb körülmények közt két óra.
Közben a sütőt 180 fokra
forrósítom fel. A sütés ideje nálam 50 perc volt . Félidőben sütőpapírral
takarom le,nehogy megégjen a felszíne. Tűpróbával győződök meg,hogy kellő
képen átsült –e a kuglóf.
Ha elkészült fél órán át a formában hagyom
hűlni,majd kiborítom egy rácsra,és ott hagyom teljesen kihűlni. Ha kihűlt,porcukorral hintem meg,de ízlés szerint mázzal,csokival is bevonhatom.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá!
"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."
Köszönöm szépen a receptet, ma megsütöttem, vadkovásszal, amit március óta érlelek, etetek, kiveszek, használok :) nem kakakóval hanem vörösáfonyával :) hatalmas élmény, élesztő-szódabikarbóna nélkül megérlelni egy tésztát. Gyönyörű lett és finom !
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, szeretném kérdezni, ha 8 órán át kelesztettem, ebbol adódóan lett savanyú ize a kuglofnak?
VálaszTörlésNagyon friss kovászt használtam és 8 órán keresztül kelesztettem az élő tésztát.
Gyönyörű lett a tészta, csak savanyú.
Mi lehet az oka?
Köszönöm,
Antónia
Szia! Az akkor van, ha túlérett a kovász. Rövidebb idő is elég lett volna neki,hogy akciókész legyen az előtésztád. Én tavasszal jártam így, amikor Szabi, a pékkel húsvéti fonott kalácsot készítettünk. Másodjára annyit változtattam, hogy a hűtőből kivett kovászt egyből feletettem, még hidegen, így lustább volt a kovászom és szépen kibírta reggelig az előtészta és nem savanyodott be.;)
VálaszTörlés