Házunk előtt áll
két nagy meggyfa. 25 évvel ezelőtt,mikor beköltöztünk,anyukámtól kaptuk a kis
facsemetéket.Fantasztikus ízű,egészen feketére érő meggy.Savanykás de
édes,lédús.A szemek addig nőnek míg csak teljesen be nem feketedik. Sajnos az
egyik már nagyon beteg,úgy néz ki,hogy ősszel kivágjuk. Nagyon fogom sajnálni!
Az a baj,hogy nem tudjuk milyen fajta,hogy pótolni tudnánk egy ugyan
ilyenre. A másik szerencsére egészséges.
A jövő héten dzsemet főzök be,és pár üveg szemezett befőttet is csak
nádcukorban. Naponta többször kijárok a fához csipegetni,annyira finom! Kovászos vajas kenyérrel...hm.
A címben kalácsként
tüntetem fel,de megállja a helyét mint sütemény is,annyira finom,porhanyós
a tésztája,nem tipikus kalács. Nem utolsó sorban nagyon idő igénytelen a tésztával
való munka.Szerintem sokatoknak kedvence lesz!
A kovász elkészítése:
10 dkg édes anyakovász a hűtőből
5 dkg langyos víz
22 gramm nádcukor
10 dkg tönköly
rétesliszt
A vízben alaposan
elkeverem a kovászt,hozzá adom a cukrot,majd a lisztet és
alaposan eldolgozom.Keményebb állagú szép szálas,sárga színű kovászt kapok.Egy éjszakán át,letakarva a konyhapulton
érlelem.
További hozzávalók:
50 dkg tönköly
rétesliszt (lehet egyszerű rétesliszt is)
160 ml langyos
tej
25 dkg édes kovász
25 dkg édes kovász
10 dkg nádcukor
10 dkg vaj
1 darab tojás
2 darab tojás
fehérje
A tészta lekenéséhez
a két tojás sárgája kikeverve egy kanál tejszínnel.
Töltelék hozzávalói:
1 kg
megtisztított,kimagozott meggy
1 és fél bögre
mák
fél bögre nádcukor
A mákot és a cukrot
mindenki igazítsa ízlése szerint.Mi a sok tölteléket szeretjük és a vékonyabb tésztát.
Elkészítése:
A lisztet a gép
üstjébe szitálom,ráöntöm a tejet,elkeverem,hozzáadom a kovászt,a tojást,a két fehérjét,sót és megkezdem a dagasztást.Pár
perc után,mikor már összeáll a tészta,hozzáadom a lágy vajat,és
alaposan kidagasztom.Szép sárga, fényes,rugalmas, tésztát kapok. A bedagasztott
tésztát egy tálba helyezem,letakarom étkezési fóliával,és a hűtőbe teszem
egy egész napra érlelődni. Másnap kiveszem,majd addig melegedett letakarva a pulton,míg
ledaráltam a mákot,leszedtem a fáról és kimagoztam a meggyet,közel
egy órát. Ez után lisztezett pultra borítom a tésztát,érzem,hogy sokat lazult az állaga,könnyed lett. Sodrófával két téglaalapot sodrok. Közben a sütőmet
200 fokra hevítem két deci forró vízzel.
A tésztát nagyon vékonyan olvasztott vajjal kenem meg.Rászórom a darált
mákot,a kimagozott meggyet,és feltekerem mint a beiglit. Sütőpapírral bélelt
tepsibe helyezem és lekenem tojássárgájával.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„Csinálj minden
nap valami olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni!“
Kedves Edit! Nem lesz ez a mák töltelék száraz tej nélkül? Ha feltekertem nem kell hagyni újból kelni? Köszönöm a gyors választ.... :)
VálaszTörlés