A lenmag és
a lenmagolaj jótékony hatásairól gondolom mindenki tud, sok helyen a magok
királynőjének hívják. Most ezzel az egészséges finomsággal készült kenyér
receptjét osztom meg veletek.
A kovász elkészítéséhez:
1 kanál
anyakovász a hűtőből
13 dkg víz
15 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
A hozzávalókat
alaposan összekeverem, majd letakarva konyhapulton pihentetem egy éjszakán
át.
További hozzávalók:
30 dkg,azaz az
egész kovász
70 dkg
kenyérliszt
10 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
450-500 ml víz
(liszt függvénye)
2 kanál bio
lenmagolaj a tésztába
10 dkg bio lenmag,amit
előző este annyi forró vízzel öntök le, hogy ellepje, majd letakarva állni hagyom reggelig
3 és fél
teáskanál parajdi só
Elkészítése:
A liszteket a dagasztóüstbe
szitálom, ráöntöm a vizet,majd minimum fél órán át letakarva pihentetem.
Hozzáadom az aktív kovászt,megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc.
Hozzáadom a sót ,a lenmagot és a lenmagolajat, majd kettes fokozaton 2-3 percig dagasztom, amíg a tészta elválik
az üst falától. Egy kanálnyi lenmagolajat öntök a kelesztő tálba,majd
belehelyezem a bedagasztott tésztát fél órára letakarva pihenni. Fél óra pihentetés után háromszor hajtogatom
meg a tésztát 30-40 percenként mint itt. Az utolsó hajtás után még fél órát
pihentetem,majd tetszőlegesen megformázom. Varrattal felfelé
lisztezett,lenmaggal kiszórt szakajtóba helyezem és hagyom duplára kelni.
Ujjpróbával győződök meg időközben,hogy kellőképpen megkelt-e a tésztám. Forró vasfazékban 250 fokon sütöm légkeveréssel 10 percig,majd légkeverés
nélkül 220 fokon 50 percen át. Akkor van jól átsülve,ha a kenyér alja
kongó hangot ad ki. Hűtőrácson hagyom kihűlni.
Sikeres
elkészítést, és jó étvágyat kívánok J
„Csinálj minden
nap olyat,ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Nagyon tetszik az oldal szivesen mennek egy eloadasodra erdekel ez a kovasz regota foglalkoztat,csak igazan nem ertettem az egeszet. Kirandulas utan nekifogok.Szerettel udvozollek Gabi Illeshazarol
VálaszTörlés