Viszlát sütőpor, éljen a vadkovász!
„ Napi egy alma, a doktort
távol tartja „...mondja a közmondás, hát úgy legyen J Imádom az almát, a legkedvesebb gyümölcsöm.
Kora ősztől nincs nap, hogy legalább kettőt ne fogyasztanánk el a párommal
egyetemben. Az almás pite igazi őszi finomság, ekkorra érik be igazán a gyümölcs.
Az almában sok az antioxidáns, segíti az emésztést, harcol a rossz choleszterinnel,
erősíti az immunrendszert, jótékony hatása van a cukorbetegségre , A, B
vitamin tartalma is jelentős és még sorolhatnám, de inkább térjünk a finom és
egyszerű receptre, amit 25 éve sütök, de két éve nem sütőporral, hanem
vadkovásszal. Apukám keresztanyukájától
tanultam, aki olyan káposztás bélest sütött, hogy a mai napig 20 év
távlatában is a számban van van az íze J
Kovász elkészítése:
5 dkg Madre fehér kovász,
természetesen bármilyen kovász lehet, édes kovász is
50 ml víz
10 dkg kenyérliszt
A hozzávalókat alaposan
összegyúrom, majd letakarva érlelem szoba hőmérsékleten 9 -11 órán át.
További hozzávalók:
az egész kovász
50 dkg rétesliszt
20 deka állati zsiradék, én 10
dkg vajat és 5 dkg disznózsírt használtam
15 dkg porcukor
3 egész tojás
egy csipetnyi parajdi só
40 gramm tejföl
20 gramm vaníliás cukor
Elkészítése:
A hozzávalókból egyszerűen
kézzel egy jó állagú tésztát gyúrok, hasonlít a linzer tésztájához. A vajat
a hűtőből használom, szétmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a többi
hozzávalót. Seperc alatt megvan. Egy órán át letakarva hagyom a konyhapulton
pihenni, majd nejlonba húzom a tálat, és berakom a 6-7 fokos hűtőszekrénybe
egy éjszakára, 9-10 órára. A tészta reggelre szépen megérik. Kiveszem a hűtőből,
hagyom picit melegedni, de csak addig amíg elkészítem az almás tölteléket.
Töltelék:
köröl belül 1,20 kg alma (tiszta
súly 90 dkg legyen)
12 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
10-15 dkg nagyszemű mazsola
(elhagyható, de kár lenne)
Az almát megmosom, lepucolom és
lereszelem. Levétől amennyire tudom megszbadítom, kézzel kinyomom. Hozzáadom a cukrot,
vaníliás cukrot és a mazsolát. Csavarhatok bele egy citrom levét is, ki
hogyan szereti és mennyire édes az almája.
A tésztát kétfelé vágom.
Lisztezett felületen tepsi mértre nyújtom.
Sikeres elkészítést és jó
étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden nap olyat, ami
boldoggá tesz, hogy a lélek szereesen benned lakni! „
Nagyon guszta! Kipróbálom!
VálaszTörlésKöszönöm, feltétlenül , mert nagyon finom :)
VálaszTörlésEditke írtam a mesengeren és a mádre kovászomról hogy bent van a hűtőbe nem sütöttem vele és most össze esett ...Elutazom és kibír e még a hűtőben egy hetet ? Vagy etessem meg most ...
VálaszTörlésMáskor inkább a csoportban kérdezz, mert nem biztos, hogy megtalálom a sok üzenet között. Köszönöm
Törlés