A focaccia egy nagyon jellegzetes olasz lapos kenyérféle több évszázados múlttal. A reneszánsz
idején Rómában már fogyasztották finom
olasz borok mellé. Ha Olaszországban járunk, ebédnél, vacsoránál előételként biztosan az
asztalra kerül. Sokféle verzió létezik, de az alap a tésztához extra szűz oliva olajat és sót használunk. Ma
én is elkészítettem, savanyú bableves mellé kiváló kísérő volt, de csak úgy
magában is nagyon finom jó fokhagymásan,friss rozmaringgal , koktél paradicsommal. Ha
főételként szeretném tálalni, akkor jobban megrakom mint a pizzát, már aki
szereti a vastag tésztát, mert ez az. Akkor térjünk át a receptre.
A kovász elkészítéséhez:
10 dkg Madre kovász de természetesen sima vadkovásszal is lekészíthető, akkor viszont csak egy kanál kovászt használok
50 ml víz
10 dkg kenyérliszt
A kovászt a vízzel alaposan elkeverem,
hozzáadom a lisztet és kemény tésztát gyúrok belőle. Alaposan lezárva egy
üvegben érlelem a konyhapulton 6 – 9 órán át.
További hozzávalók:
20 dkg az aktív kovászból
45 dkg kenyérliszt ( Bl 80 )
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
400-500 ml langyos víz (én 500 ml-el csináltam)
2 kanál extra szűz oliva olaj a tésztába
2 teáskanál parajdi só
oliva olaj a tészta alá és a tészta meglocsolására és kenéséhez
dekor nagyszemű só a tésztára
házi ételízesítő a tésztára
feltét ízlés szerint, én most nem sok mindent használtam
hozzá, mert kiadós leves mellé készült
koktél paradicsom
friss rozmaring
friss petrezselyem zöldje
fokhagyma
Elkészítése:
Tudom, rémísztően hangzik ez a nagy hidratáltság, de meglehet
csinálni! A liszteket a gép üstjébe szitálom,
ráöntöm a langyos vizet, majd letakarva pihentetem három órán át, de akár
egész éjszakán át is lehet. Hozzáadom a kovászt és megkezdem a dagasztást.
Hosszú ideig dagasztom a nagy víztartalom miatt. Egyes fokozat 5 perc,
kettes fokozat 5 perc, hozzáadom a sót, leggyorsabb fokozat 5 perc. A gépem
táncolt a pulton J
figyeltem, nem-e táncol le a földre, de bírta a kiképzést. Lassan áll
össze a tésztám a gyors dagasztásnál, a végén adom hozzá az
oliva olajat, és addig kínzom még a gépet, amíg a tészta elválik az
üst falától. El fog!! Higgyétek el J Nos ha
sikerült, egy kanál olajjal kenek ki egy tálat és a tésztámat bele helyezem. Azonnal egy sziromhajtogatást végzek el, majd nejlonnal takarom le és pihentetem fél órán át. A tészta
lágy lesz, nem a pulton, hanem a tálban végzem ez után is a sziromhajtogatást
3 x 45 percenként mint itt. A hajtogatás után még egy órán át érlelem a tésztámat,
majd letakarva megy a 6 fokos hűtőbe 12 órára. Másnap a tésztám duplázni
fog a hűtőben. Egy hagyományos tepsit oliva olajjal kenek ki, majd
belefordítom a tésztámat.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek
szeressen benned lakni! „
Kedves Edit!
VálaszTörlés1 órája megy a dagasztó max fokozaton, de nem akar elválni az edény falától.
1 kanál vadkovásszal indítottam tegnap, nagyon szépen feljött az üvegben. 15 dkg volt a vége így tette hozzá még 5 dkg élő kovászt, és így kevertem a víz/liszt keverékhez. Hol a hiba?