Hozzávalók:
35 dkg
kenyérliszt
15 dkg
rétesliszt
250 ml tej
100 ml víz
15 dkg aktív
fehér kovász ( 5 dkg anyakovász,50 ml víz, 10 dkg kenyérliszt )
7 dkg
olvasztott vaj (nem meleg)
2 teáskanál parajdi
só
1 evőkanál
durvára őrölt köménymag (elhagyható)
Sós öntet:
1 evőkanál
parajdi só
2 evőkanál
liszt
körül belül
fél dl víz
A
hozzávalókat csomómentesre keverem, az állaga sűrűbb massza legyen, hogy a
perecre tudjam önteni.
Elkészítése:
A liszteket
a gép üstjébe szitálom, hozzá adom a folyadékot, a kovászt, köményt és alaposan
kidagasztom. A dagasztás vége felé, 5-6 részben csorgatom hozzá a vajat és
szórom bele a sót. Szépen felveszi a tészta, szép sima, fényes, lesz, jól
kezelhető. Gombócot formálok a tésztából, egy tálba helyezem át, és étkezési
fóliával takarom le.
Egy órán át konyhapulton pihentetem, majd a 6 fokos
hűtőszekrénybe teszem 12 órára. Mikor kiveszem a hűtőből, a tészta duplázott,
könnyű és levegős, érett tésztám lesz.
6 egyenlő részre osztom.
Kezemmel
kilapogatom a kis tésztadarabokat, majd feltekerem a tésztát. Minden tekerésnél
lenyomom, mint amikor a baguettet formázom. Ha ez megvan, letakarva pihentetem
fél órán át.
Fél óra után hosszú rudakat sodrok a tésztából. Minél vékonyabb,
annál nagyobb és szebb formájú perecem lesz. Nekem ez most kevésbé sikerült, na
majd legközelebb
J Nos, megformázom a pereceket,
majd egy lábasba vizet teszek forralni, amibe két teáskanál szódabikarbónát
teszek.
Mikor felforrt a víz, a pereceket egyesével belerakom a vízbe, és
mindkét oldalát fél percig főzöm.
Ráhelyezem a sütőpapírral bélelt sütőlemezre
(nekem 3 darab fért el)
majd 200 fokos sütőbe tolom sülni 15-20 percre.
(sütőfüggő) Amíg sülnek, kifőzöm a következő három perecet is, majd bekeverem a
perecre való sós öntetet. Miután szép pirosra sültek, kiveszem a sütőből,
megszórom a sós öntettel, majd egy perc alatt rásütöm a perecekre. Legközelebb
két adagot készítek, mert mire körbenéztem, el is fogyott
J
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
„ Csinálj
minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „
Innen inspirálódtam:
Kedves Edit!
VálaszTörlésCsak hűtős kovászom van, azzal is meg lehet csinálni?
Köszönöm!
az attól függ, mikor etetted.
TörlésKedves Edit!
VálaszTörlésEbből az adagból, hány darab perec készíthető?
Köszönöm ha válaszolsz!
V
6 darab.
TörlésKedvess Edit!
VálaszTörlésTegnap reggel megcsináltam a hűtős kovászból a fehér kovászt,este pedig a tésztát. 20 óra elteltével még mindig alig mozdult a tészta. Melegítsem,vagy tegyek még bele frissen etetett kovászt? Köszönóm!