Kiskarácsony, Nagykarácsony, kisült-e már a kalácsom,
ha kisült már ide véle, had egyem meg melegében!
A beigli igazi Hungaricum. Szerintem nincs olyan
ember a Földön, aki ne szeretné. Igazság az, hogy én öt éve sütöm csak, de
azóta rendszeresen, nem csak Karácsonyra. Aki ismer az tudja, hogy az élesztőt
száműztem a konyhámból, és mindent, természetesen a beiglit is
kizárólag vadkovásszal készítem. Száraz hűvös helyen másfél hónapig eltartható,
és megőrzi a minőségét. 24 darabot szoktam az ünnepekre készíteni, az egész
család kap belőle ajándékba. Mivel ez rengeteg munkával jár, két héttel az
ünnepek előtt nekifogok, hogy mindenre maradjon időm. Nálunk a hagyományos
diós és mákos a nagy kedvenc. Tavalyi évben a csoportunkban aVad- Kovászolók-ban nagy
sikere volt a receptemnek, több száz beiglit sütöttek a csoporttagok.
Remélem az idén is így lesz J
Hozzávalók az elő tésztához 3 darab beiglihez:
50 ml 30 %-os habtejszín
100 ml víz
15 dkg fehér liszt, ami lehet kenyér, finom, rétes vagy
tönköly liszt is
A folyadékhoz adom a kovászt, alaposan
kikeverem, hozzáadom a lisztet, kézzel jól kidolgozom, majd letakarva a konyhapulton
érlelem egy éjszakán át, ami lehet 6-10 óra. Reggelre ilyen csodás elő tésztát
kapok.
További hozzávalók:
35 dkg az elő tésztából
50 ml víz
10 dkg rétesliszt
25 dkg liszt (kenyér, rétes, finom vagy tönkölyliszt)
10 dkg porcukor
12 dkg vaj
6 dkg, lehetőleg házi disznózsír
0,5 dkg parajdi só
1 darab, lehetőleg házi boldog tojás sárgája
Elkészítése:
Az összes hozzávalóm hideg. Meggyúrom a tésztát,
amit csinálhatunk a dagasztó gépünk segítségével, de kézzel is, pár perces
munka. Kellemes közepesen kemény állagú tésztát kapok, ami nem ragad, nem
nyúlik, jó vele dolgozni.
A sorrend és a száradás fontos
ha szép cserepes, mozaikos és fényes beiglit szeretnék. Ha rászáradt a fehérje,
én még egyszer leszoktam kenni csak fehérjével, még szebb, csillogósabb lesz.
A sütőmet 200 fokra melegítem elő. Ha tökéletesen rászáradt a másik réteg
is ( hajszárítóval szoktam rásegíteni) , villával vagy hústűvel megszurkálom, majd betolom a sütőbe a ,
és imádkozom, hogy ne repedjenek ki! A sütési idő 30-40 perc, természetesen sütőfüggő. J Sütőlemezen hagyom kihűlni. Ha tárolni szeretném, akkor folpackba vagy étkezési fóliába csomagolva
hűvös helyen tartom, semmi baja nem lesz egy hónap múlva sem.
Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J
Diós töltelék 3 darab beiglihez:
50 dkg darált dió
10 dkg arany mazsola
1 darab citrom
reszelt héja
fűszerek ízlés szerint, szerecsendió, fahéj
170 ml zsíros tej
15 dkg méz
15 dkg kristálycukor
A tejhez adom a mézet, kristálycukrot, majd
összefőzöm, és leforrázom vele a diós, mazsolás, fűszeres száraz
keveréket. Alaposan elkeverem és hagyom kihűlni. Ha előző nap készítem el,
hűtőben tárolom. A tölteléket három egyenlő részre osztom.
Super. Köszönöm.
VálaszTörlésEgy régebbi postban ajánlott kenyérzsák nem jobb megoldás a beigli tárolására a folpack és alufólia helyett?
VálaszTörlésBizonyára igen, az idén ebben tárolom :)
TörlésKedves Editke! Millió köszönet ezért a csdás receptért (is),,,,ebben az évben is így készítem. Áldott Ünnepeket!
VálaszTörlés...mennyi ideig szárad meg a tojás?
VálaszTörlésSzia! Nekiállnék, de nem látom a mákos töltelék leírását. Itt improvizálni fogok. Majd beszámolok! :)
VálaszTörlés