Alig értek véget
a karácsonyi ünnepek, máris a farsangra
készülünk J
Természetesen fánkot, avagy nálunk a Felvidéken „siskát“ bármikor lehet
sütni, hiszen mennyei finomság, felér
bármilyen süteménnyel. Ezt a receptemet már harmadjára készítettem
el nagy sikerrel, de a recept írásához csak most lett időm. Igérem nagyon egyszerű és nagyszerű lesz a recept. Akkor fogjunk
hozzá!
A kovász elkészítéséhez:
10 dkg fehér
anyakovász vagy Madre kovász a hűtőből de lehet aktív is
5 dkg víz
10 dkg finom
liszt
A hozzávalókat
alaposan összegyúrjuk, kemény állagú kovászom lesz, amit letakarva a konyhapulton
érlelek reggelig (8-12 órán át).
Na rozkvas:
5 dkg vlažnej vody
10 dkg hladkej múky
További hozzávalók:
az egész érett
kovász
400 ml tej
35 dkg rétesliszt
35 dkg finomliszt
13 dkg cukor
4 boldog tojás
sárgája
10 dkg olvasztott
vaj
1 tasak vaníliás
cukor
fél deci rum
csipetnyi parajdi
só
Potrebné suroviny:
celý rozkvas
400 ml mlieka
35 dkg polohrubej múky
35 dkg hladkej múky
13 dkg práškového cukru
4 vaječné žltky
10 dkg roztopeného masla
1 balenie vanilkového cukru
50 ml Rumu
štipka soli
Elkészítése:
A tejet meglangyosítom, a gép üstjébe öntöm, hozzá adom a kovászt majd simára dolgozom benne. Hozzá szitálom a liszteket, és minden hozzávalót a vajon kívül. Alaposan kidagasztom a tésztát, majd 5-6 részletben hozzáadom a langyos olvasztott vajt és simára, lágyra dagasztom. Nagyon szép, a vajtól selymes tésztát kapok. Letakarva, enyhén lisztezett tálba teszem át érlelni jó meleg helyre.Príprava:
Vlažné mlieko nalejem do robota, pridám kvások, a vymiešam do hladka. pridám múku, a všetky suroviny okrem masla. Vymiesím cesto, a pri konci mieseniapridávam 5-6 častiach roztopené vlažné maslo. Cesto bude vláčne, hebké od masla. Prikryjem, a dám na teplé miesto podkysnúť.
U mňa to trvalo 5 hodín, cesto sa zdvojnásobilo.
Enyhén lisztezett felületre borítom az érett tésztát, majd a kezemmel másfél ujjnyi vastagságúra lapítom.
Cesto vyklopím na pomúčenú dosku, a jemne (ja s rukou ,lem jemne potláčam) vyvalkám cesto asi na 3 cm hrubý plát.
Mivel nincs nagy pogácsaszaggatóm, így másfél decis üvegpohárral szaggatom ki a fánkokat, amit előtte lisztbe mártok, hogy ne ragadjon bele a tészta. 30 darab lett ebből a mennyiségből.
Ja formujem skleneným pohárom, ktorý pred použitím namočím do múky, aby sa cesto neprilepilo. Dostala som 30 kusov šišiek.
Két konyharuhával takarom le a fánkokat, és hagyom őket kelni egy órán át. Időközben zsírt forrósítok egy lábasban. Vigyázok ne égjen meg. Nekem kerámia lapom van, amin 10 fokozat van, én a nyolcason sütöm a fánkot. Mikor felforrósodott a zsír, tenyerembe veszem a fánkot , a lisztezett része lesz fent, ujjammal mélyedést csinálok benne és a forró zsírba teszem.
Sišky dvojmo prikryjem kuchyňskou utierkou, a nechám ich vykysnúť cez hodinu. Do hrnca nalejem masť, rozhrejem, a vypečiem ich z obidvoch strán do zlata.
Először fedő alatt sütöm a kívánt szín eléréséig, majd megfordítom őket, és fedő nélkül sütöm arany sárgára. Ha kisültek, konyhai papír szalvétára rakom őket, hogy felszívja a felesleges zsírt, majd tálaló tányérra rakom át és kínálom. Pici porcukorral hintem meg, házi lekvárral koronázom meg.
Prvú stranu pečiem s pokrievkou asi 2-3 minúty, potom šišky otočím, a pečiem bez pokrievky približne 2-3 minúty. Pozor, masť nesmie byť úplne horúci, lebo šišky sa neprepečú, vnútro zostane surové, a z vonka sa pripáli. Posypem s práškovým cukrom, a pridám domáci džem. Nech sa vám vydaria, a dobrú chuť prajem! :)
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá J
„ Csinálj minden
nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "
Kedves Edit, ezt a tésztát tudom hűtőben keleszteni? Beérett a kovászom, nem biztos hogy ma ki tudom sütni.
VálaszTörlésGabi
Természetesen, de akkor csökkentsd a kovász mennyiségét.
TörlésImádom
VálaszTörlésKedves Edit, a kovásznál a víz helyett lehet tejet használni? Köszönettel!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet.
VálaszTörlés