Aki szereti a jó
kis csokis édességeket, az ezt a finomságot imádni fogja J Azonnal hozzá teszem, ez sem pikk-pakk
egy óra alatt készül el, de ha kivárjuk, csodás, foszlós, csokis kalácsunk
lesz! Vigyázz, mert függőséget okoz! J
A kovász elkészítéséhez:
6 dkg az anyakovászból
4 dkg víz
6 dkg kenyérliszt
A hozzávalókból
kemény tésztát gyúrok, üvegben, lezárva érlelem egy éjszakán át (6-9 óra) .
További hozzávalók:
az egész kovász
60 dkg
kenyérliszt (bl 80)
350 ml tej
3 dkg vaj
3 boldog tojás sárgája
7,5 dkg cukor
egy nagy csipet parajdi só
egy egész tojás a tészta
lekenéséhez
darált, cukrozott
dió a kalács tetejére (elhagyható, de nem érdemes ) J
A krém hozzávalói:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
4 evőkanál Holland kakaó
2 kanál liszt
A hozzávalókból
gőz felett sűrű krémet főzök, majd hagyom kihűlni.
Elkészítése:
A gépüstjébe
szitálom a lisztet, hozzá öntöm a langyos tejet, hozzáadom a cukrot,
tojásokat a sót , és a kovászt, majd alaposan, szép simára dagasztom
a tésztát. Mikor már majdnem össze állt
a tésztám, akkor adom hozzá a lágy vajat, majd szépen bele dolgozom. Selymes,
bársonyos állagú tésztát kapok, nem lágy, nem kemény, közepes állagú. A tésztát
enyhén lisztezett tálba teszem, ahol azonnal sziromhajtogatást végzek, majd
letakarva pihentetem 45 percen át. Ez után még egy sziromhajtás következik, még
45 perces pihentetés szoba hőmérsékleten, majd nejlonba húzva költöztetem a 6
fokos hűtőszekrénybe 12 órára, de lehet akár 16-18 óra is. A tésztám csak
egy kicsit növeli a hűtőzés után a térfogatát, ez nem kelesztés, ez
az érlelés! Hagyom kicsit felmelegedni a tésztát, majd 6 egyenlő részre
osztom.
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
Kedves Edit! Kelt tésztás túrós rétes receptet keresek. Vajon ha ezt a tésztát, csoki helyett túrós töltelékkel töltöm, akkor ez az lehetne? Vagy van erre esetleg egy másik recepted. A neten csak élesztős kelt túrós rétes recepteket találtam
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, a részletes leírást. Csodálatos lett a kalács, biztosan sütök még sokat!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet! Jól sikerült a kalácsom, bár átvariáltam, mert a lányom tej-tojás allergiás. Így a vaj helyett ligát, a tej helyett vizet, a tojást pedig kihagytam, a tetejét forró vízben feloldott cukorral kentem meg, ami karamellizálódott rajta és ezt is két lépésben kentem rá, ahogy a tojást javasoltad, nagyon szép fényes lett! Minden egyéb mast úgy csináltam ahogy a leírásban szerepel! A családomnak nagyon ízlett! Köszönjük!
VálaszTörlésKedves Edit!
VálaszTörlésA kovàszmag a felszaporìtàsnàl kovàsz erőssègètől függőenlehet kevesebb is?
Szia! Mákos és diós kalácsnak is jó lenne ez a tészta? Mert azt szeretném már végre megsütni kovászosan. ;)
VálaszTörlés