Keresés ebben a blogban

2018. február 3., szombat

Pihe-puha ostoros vad-kovászos kalács





Aki szereti a jó kis csokis édességeket, az ezt a finomságot imádni fogja J Azonnal hozzá teszem, ez sem pikk-pakk egy óra alatt készül el, de ha kivárjuk, csodás, foszlós, csokis kalácsunk lesz! Vigyázz, mert függőséget okoz! J


A kovász elkészítéséhez:


6 dkg az anyakovászból
4 dkg víz
6 dkg kenyérliszt
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrok, üvegben, lezárva érlelem egy éjszakán át (6-9 óra) .

További hozzávalók:


az egész kovász
60 dkg kenyérliszt (bl 80)
350 ml tej
3 dkg vaj
3 boldog tojás sárgája
7,5 dkg cukor
egy nagy csipet parajdi só
egy egész tojás a tészta lekenéséhez
darált, cukrozott dió a kalács tetejére (elhagyható, de nem érdemes ) J

A krém hozzávalói:


25 dkg vaj
25 dkg cukor
4 evőkanál Holland kakaó
2 kanál liszt
A hozzávalókból gőz felett sűrű krémet főzök, majd hagyom kihűlni.




Elkészítése:


A gépüstjébe szitálom a lisztet, hozzá öntöm a langyos tejet, hozzáadom a cukrot, tojásokat a sót , és a kovászt, majd alaposan, szép simára dagasztom a tésztát. Mikor már majdnem  össze állt a tésztám, akkor adom hozzá a lágy vajat, majd szépen bele dolgozom. Selymes, bársonyos állagú tésztát kapok, nem lágy, nem kemény, közepes állagú. A tésztát enyhén lisztezett tálba teszem, ahol azonnal sziromhajtogatást végzek, majd letakarva pihentetem 45 percen át. Ez után még egy sziromhajtás következik, még 45 perces pihentetés szoba hőmérsékleten, majd nejlonba húzva költöztetem a 6 fokos hűtőszekrénybe 12 órára, de lehet akár 16-18 óra is. A tésztám csak egy kicsit növeli a hűtőzés után a térfogatát, ez nem kelesztés, ez az érlelés! Hagyom kicsit felmelegedni a tésztát, majd 6 egyenlő részre osztom.




Egyenként téglaalap alakúra sodrom a tészta darabkákat. Bő két kanál csokis masszát kenek fel rá, majd feltekerem mint a beiglit, a széleit, végeit összenyomkodom, hogy minél kevesebb töltelék szökjön meg belőle sütéskor, ámbár még  így is folyik ki belőle J






Ha megtöltöttem a tésztákat, a rudakból kalácsot fonok, laza hármas fonással. Nem húzom szorosra. Két darab kalácsom lesz. Egy sütőlemezt sütőpapírral bélelek ki, majd ráfektetem a kalácsaimat.





Hosszú lesz a kelesztés, így nejlonba húzom, a konyharuha nem elég, kiszárad a tészta felszíne. Szóval a kalácsomat alaposan, bő 3- 4 óra alatt duplára kelesztem. Nálam ez 4 óra volt 21 fokos konyhában. Időközben a sütőmet 200 fokra melegítem fel. A megkelt kalácsokat habosra kevert tojással kenem le, majd a sütőbe tolom.




Félidőben,  ha maradt a tojásból, átkenem még, szép barnára fog sülni.




200 fokon sütöttem 40 percig, Természetesen a sütési időt mindenki igazítsa a saját sütőjéhez. A sütés vége felé cukrozott dióval szórom meg a kalácsokat, nem rontotta el J




Még langyosan a legjobb megvágni, mikor folyik a kezemen a töltelék
J Másnap is kifogástalan, foszlós és habkönnyű marad a kalács!





Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J


„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „




5 megjegyzés:

  1. Kedves Edit! Kelt tésztás túrós rétes receptet keresek. Vajon ha ezt a tésztát, csoki helyett túrós töltelékkel töltöm, akkor ez az lehetne? Vagy van erre esetleg egy másik recepted. A neten csak élesztős kelt túrós rétes recepteket találtam

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a receptet, a részletes leírást. Csodálatos lett a kalács, biztosan sütök még sokat!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a receptet! Jól sikerült a kalácsom, bár átvariáltam, mert a lányom tej-tojás allergiás. Így a vaj helyett ligát, a tej helyett vizet, a tojást pedig kihagytam, a tetejét forró vízben feloldott cukorral kentem meg, ami karamellizálódott rajta és ezt is két lépésben kentem rá, ahogy a tojást javasoltad, nagyon szép fényes lett! Minden egyéb mast úgy csináltam ahogy a leírásban szerepel! A családomnak nagyon ízlett! Köszönjük!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Edit!
    A kovàszmag a felszaporìtàsnàl kovàsz erőssègètől függőenlehet kevesebb is?

    VálaszTörlés
  5. Szia! Mákos és diós kalácsnak is jó lenne ez a tészta? Mert azt szeretném már végre megsütni kovászosan. ;)

    VálaszTörlés