Nagyon rég
készülök olyan igazi vajas, illatos, édeskés briost sütni. Talán két éve már
próbálkoztam, de az eredmény akkor nem győzött meg igazán, kerestem azt az ízt,
amit gyerekkoromban a Tejcsarnokban vettünk tízóraira. A Tejcsarnokban
volt a világ legfinomabb joghurtja
is, ami nem műanyag dobozban, hanem üvegben árultak, natúr és epres ízben,
igazi eperdarabokkal. Az a világ sajnos elmúlt, a boltokban minden
mesterséges és műanyag, ezért készítek nagyon sok mindent magam, otthon. Nos most, azt hiszem sikerült igazi " fityiszt " készítenem! J J Nálunk
a Felvidéken, a falunkban Pereden „ fityisznek“ hívjuk, a formája
miatt, a középen kibújtatott tészta formázása miatt ...azt hiszem . Omlós
és foszlós, kellemes vajas , édeskés ízű, pikáns mákkal megszórva a tetején.
Imádom!
A kovász elkészítése: Na rozkvas:
10 dkg Madre kvásku, samozrejme môže byť aj obyčajný kvások
50 ml vlažnej vody
10 dkg hladkej múky
50 ml langyos víz
10 dkg finomliszt
A hozzávalókból
kemény tésztát gyúrok, szobahőn érlelem 6-8 órán át.
.
További hozzávalók:
200 ml habtejszín
50 ml tej
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj
7 dkg cukor
1 teáskanál só
3 boldog tojás
1 tojás a briosok lekenéséhez
maréknyi mák
maréknyi mák
Potrebné suroviny:
10 dkg z rozkvasu
200 ml šlahačkovej smotany
50 ml mlieka
50 dkg hladkej múky
10 dkg masla
7 dkg cukru
1 čajová lyžica soli
3 vajíčka
1 vajíčko na potretie
hrsť maku
Elkészítése:
A szoba hőmérsékletű
tejszínt és a tejet a gép üstjébe mérem, hozzá szitálom a lisztet,
hozzáadok mindent a vaj kivételével. Megkezdem a dagasztást. Egyes
fokozaton dagasztom, amíg összeáll a tészta, majd a szétpépesített vajat
apránként adom hozzá a tésztához kettes fokozaton. Mindig megvárom, hogy a vajat
eldolgozza a gép a tésztában, csak utána adagolom tovább. Selymes,
puha, de nem lágy tésztát kapok. Enyhén lisztezett tálba teszem át, kétszer ,30
perces időközönként sziromhajtogatást végzek, majd aláhajtogatom a tésztát
és megfordítva rakom vissza a tálba. Ha ezzel megvagyok, érzem, hogy
beindult a kelés, lazul a tészta. Ekkor a 6 fokos hűtőszekrénybe
teszem nejlonnal letakarva érlelni 12 órára. Reggel , mikor kiveszem a tésztát,
semmi változást nem látok, hiszen a vaj megköt, és akadályozza a kelést.
Tehát nem kel, hanem érik a tészta.
Všetky suroviny majú byť izbovej teploty. Do misy nalejem smotanu a mlieko, pridám múku a všetky suroviny okrem masla. Vymiesim krásne cesto. Pri konci pridávam mäkké maslo. Maslo pridávam pomaly, asi v štyroch dávkach, vždy si počkám, kým jedna dávka sa poriadne spracuje do cesta.
Cesto dva krát prekladám 30 minútových intervaloch. Cesto začalo kynúť. Igelitom prikryté dám do 6 stupňovej chladničky na 12 hodín ( môže byť aj viac) Ráno vyberiem z chladničky, na objeme sa skoro nič nezmenilo, nechám pól hodinky sa zohriať na pulte, a rozdelím na 8 častí. Potom na nepomúčenom pulte formujem briošky. Pomohlo mi toto video. Cesto je nadýchané a dokonale zrelé. Briošky preložím na plech s pečiacim papierom, zabalím do igelitovej taška, a nechám poriadne vykynúť. U mňa pri 21 stupňov to bolo 4 aj pól hodinky. Objem sa zdvojnásobil. Briošky natrem vyšlahaným vajíčkom, posypem s makom. Trúbu zohrejem na 180-200 stupňov, a za 20-25 upečiem briošky do zlatohneda. Sú výborné, nech sa vám vydaria a dobrú chuť prajem! :)
A briosokat sütőpapírral
bélelt sütőlemezre helyezem, majd egy nagy nejlon táskába húzom, levegőt fújok
bele, hogy a nejlon ne érjen a tésztához, és így kelesztem duplájára.
....Egyszerűen vajjal, kis házi lekvárral és habos kávéval, kakaóval fenséges reggeli!..
VálaszTörlésAmikor ilyent olvasok este 7kor, es en 6 utan elvileg (!) mar nem eszem. Haaaat, kinlodok cefetul.
Gyönyörű!
VálaszTörlésKedves Edit, egy jó kovászos túrós batyut nem sütnél nekünk?
Olyan régóta szeretnék receptet, de sehol sem lelek:(
Köszönöm ha igen!
jovo hétre tervezem :)
TörlésNagyon várom! Köszönöm szépen❤️❤️❤️❤️
TörlésNagyon szép :)
VálaszTörléskoszonom :)
VálaszTörlésEsetleg meg lehet sütni hűtőztetés nélkül is? Köszönöm!
VálaszTörlés