Keresés ebben a blogban

2018. január 29., hétfő

Foszlós, kovászos brios - Brioš z kvásku



Nagyon rég készülök olyan igazi vajas, illatos, édeskés briost sütni. Talán két éve már próbálkoztam, de az eredmény akkor nem győzött meg igazán, kerestem azt az ízt, amit gyerekkoromban a Tejcsarnokban vettünk tízóraira. A Tejcsarnokban  volt a világ legfinomabb joghurtja is, ami nem műanyag dobozban, hanem üvegben árultak, natúr és epres ízben, igazi eperdarabokkal. Az a világ sajnos elmúlt, a boltokban minden mesterséges és műanyag, ezért készítek nagyon sok mindent magam, otthon.  Nos most, azt hiszem sikerült igazi " fityiszt "  készítenem! J J  Nálunk a Felvidéken, a falunkban Pereden „ fityisznek“ hívjuk, a formája miatt, a középen kibújtatott tészta formázása miatt ...azt hiszem . Omlós és foszlós, kellemes vajas , édeskés ízű, pikáns mákkal megszórva a tetején. Imádom!



A kovász elkészítése:                                             Na rozkvas: 


 10 dkg Madre kvásku, samozrejme môže byť aj obyčajný kvások
                     50 ml vlažnej vody
                     10 dkg hladkej múky

10 dkg Madre kovász , természetesen sima vadkovász is lehet
50 ml langyos víz
10 dkg finomliszt

A hozzávalókból kemény tésztát gyúrok, szobahőn érlelem 6-8 órán át.



.

További hozzávalók:    

                                   

200 ml habtejszín                                                                
50 ml tej
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj
7 dkg cukor
1 teáskanál só
3 boldog tojás
1 tojás a briosok lekenéséhez
maréknyi mák

                                                                                     Potrebné suroviny:

                                            
                                                                                                   10 dkg z rozkvasu
                                                                                                   200 ml šlahačkovej smotany
                                                                                                   50 ml mlieka
                                                                                                   50 dkg hladkej múky
                                                                                                   10 dkg masla
                                                                                                   7 dkg cukru
                                                                                                   1 čajová lyžica soli
                                                                                                   3 vajíčka
                                                                                                   1 vajíčko na potretie
                                                                                                   hrsť maku
                                                                                                  
                                                                                                   
                                                                                                

                                                                                               
                                                                                                    
                                                                                              
                                                                                               
                                                                                                                                                                                          


Elkészítése:


A szoba hőmérsékletű  tejszínt és a tejet a gép üstjébe mérem, hozzá szitálom a lisztet, hozzáadok mindent a vaj kivételével. Megkezdem a dagasztást. Egyes fokozaton dagasztom, amíg összeáll a tészta, majd a szétpépesített vajat apránként adom hozzá a tésztához kettes fokozaton. Mindig megvárom, hogy a vajat eldolgozza a gép a tésztában, csak utána adagolom tovább. Selymes, puha, de nem lágy tésztát kapok. Enyhén lisztezett tálba teszem át, kétszer ,30 perces időközönként sziromhajtogatást végzek, majd aláhajtogatom a tésztát és megfordítva rakom vissza a tálba. Ha ezzel megvagyok, érzem, hogy beindult a kelés, lazul a tészta. Ekkor a 6 fokos  hűtőszekrénybe teszem nejlonnal letakarva érlelni 12 órára. Reggel , mikor kiveszem a tésztát, semmi változást nem látok, hiszen a vaj megköt, és akadályozza a kelést. Tehát nem kel, hanem érik a tészta.



Všetky suroviny majú byť izbovej teploty. Do misy nalejem smotanu a mlieko, pridám múku a všetky suroviny okrem masla. Vymiesim krásne cesto. Pri konci pridávam mäkké maslo. Maslo pridávam pomaly, asi v štyroch dávkach, vždy si počkám, kým jedna dávka sa poriadne spracuje do cesta.
Cesto dva krát prekladám 30 minútových intervaloch. Cesto začalo kynúť. Igelitom prikryté dám do 6 stupňovej chladničky na 12 hodín ( môže byť aj viac) Ráno vyberiem z chladničky, na objeme sa skoro nič nezmenilo, nechám pól hodinky sa zohriať na pulte, a rozdelím na 8 častí. Potom na nepomúčenom pulte formujem briošky. Pomohlo mi toto video. Cesto je nadýchané a dokonale zrelé. Briošky preložím na plech s pečiacim papierom, zabalím do igelitovej taška, a nechám poriadne vykynúť. U mňa pri 21 stupňov to bolo 4 aj pól hodinky. Objem sa zdvojnásobil. Briošky natrem vyšlahaným vajíčkom, posypem s makom. Trúbu zohrejem na 180-200 stupňov, a za 20-25 upečiem briošky do zlatohneda. Sú výborné, nech sa vám vydaria a dobrú chuť prajem! :)



Várok fél órát, hogy kicsit megengedjen, és nyolc egyforma részre vágom. A tészta könnyed, selymes, jól formázható. Tiszta munkalapon, lisztezés nélkül a tésztadarabokból fél méteres rudakat sodrok, és megformázom a brisoskat. Formázásban segítségemre volt ez a videó .

A briosokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem, majd egy nagy nejlon táskába húzom, levegőt fújok bele, hogy a nejlon ne érjen a tésztához, és így kelesztem duplájára.








Nálam, 21 fokban ez 4 és fél óra volt. Szépen duplára keltek. Felvert tojással kenem le  őket körös-körbe, és alaposan megszórom mákkal. Időközben a sütőmet 180-200 fokra melegítem, majd betolom a sütőlemezt a szép kis briosokkal. 20-25 percig, szép aranybarnára sütöm. Hűtőrácson hagyom kihűlni. Egyszerűen vajjal,  kis házi lekvárral és habos kávéval,  kakaóval fenséges reggeli!






Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok! J






„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „



7 megjegyzés:

  1. ....Egyszerűen vajjal, kis házi lekvárral és habos kávéval, kakaóval fenséges reggeli!..
    Amikor ilyent olvasok este 7kor, es en 6 utan elvileg (!) mar nem eszem. Haaaat, kinlodok cefetul.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű!

    Kedves Edit, egy jó kovászos túrós batyut nem sütnél nekünk?
    Olyan régóta szeretnék receptet, de sehol sem lelek:(
    Köszönöm ha igen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jovo hétre tervezem :)

      Törlés
    2. Nagyon várom! Köszönöm szépen❤️❤️❤️❤️

      Törlés
  3. Esetleg meg lehet sütni hűtőztetés nélkül is? Köszönöm!

    VálaszTörlés