Ezt a fánkot
már 25 éve is sütöttem a gyerekeimnek vasárnaponként uzsonnára. A régi receptfüzetemben
van leírva, amit anyukámtól tanultam. Annyi különbséggel, hogy az
szódabikarbónával készült. Ez pedig természetesen kovásszal. Hát mit is
mondjak..... fényévre van a szódabikarbónáshoz. Bárcsak hamarább kezdtem
volna kovászolni J A párom
és a kisebbik nagy fiam nem bírták abbahagyni annyira ízlett nekik. Nem
édes, kellemesen érvényesül benne a túró íze, könnyed az állaga. Meglehet
még fejelni kis házi lekvárral J
Hozzávalók:
3 egész tojás
3 kanál porcukor
20 dkg rétesliszt
1 teáskanál só
50 dkg túró
Potrebné suroviny:
10 dkg rozkvasu z bielej múky
3 celé vajíčka
3 polievkovej lyžice práškového cukru
20 dkg polohrubej múky
1 čajová lyžička soli
50 dkg tvarohu
Elkészítése:
A tojásokat a porcukorral
felhabosítom, hozzáadom a lisztet, a kovászt, végül a túrót és a sót.
Alaposan egyneművé gyúrom. A begyúrt tésztát étkezési fóliával takarom le,
és szobahőn tartom 2 órán át, majd a 7 fokos hűtőszekrénybe rakom érlelni
egy napra, azaz 24 órára, de többre is lehet. Másnap előkapom, kis gombócokat
formázok belőle (24 darab lett) majd hagyom szobahőn még két órát. Közben
zsírt, vagy olajat forrósítok, és bő zsiradékban mindkét felét aranybarnára
sütöm . Egyáltalán nem szívja magába a zsírt! Melegen, porcukorral meghintve
tálalom.
Príprava:
Vajíčka s práškovým cukrom vymiešam do penista, pridám múku, rozkvas,nakoniec tvaroh a soľ. Poriadne vymiešam. Cesto prikryjem s potravinovou fóliou, a dám do ž stupňovej chladničky na 24 hodín. Na druhý deň vytvarujem s rukou guličky, mne vyšlo 24 kusov, a nechám ešte 2 hodinky podkysnúť. Do hrnca nalejem olej alebo masť, poriadne zohrejem, a upečiem tvarohové šišky z obidvoch strán do zlato hneda. Najlepšie chutia ešte teplé, posypané práškovým cukrom. Nech sa vám vydaria, a dobrú chuť prajem! :)
Sikeres
elkészítést és jó étvágyat kívánok J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése