Keresés ebben a blogban

2018. január 22., hétfő

Kovászos lángos hosszú érleléssel



Egy kis friss lángost valaki? J Megint egy hihetetlenül egyszerű receptet hoztam, ami úgy munkában mint időben igénytelen, sőt a hosszú hűtős érleléstől nagyon finom, könnyű, és könnyen emészthető. Akkor lássuk, és csináljuk. Krumplis lángosom receptjét itt találjátok.

A kovász elkészítéséhez:


10 dkg vad- kovász vagy Madre a hűtőből, természetesen aktív is lehet
5 dkg langyos víz
10 dkg kenyérliszt

A hozzávalókat alaposan összegyúrom, nejlonnal letakarva vagy egy üvegben, szoba hőmérsékleten érlelem 8-12 órán át.



További hozzávalók:


60 dkg kenyérliszt, nálam 50 volt plusz 10 dkg rétesliszt
20 dkg az aktív kovászból
400 ml langyos víz
2 leveses kanál olaj
3 teáskanál parajdi só

Elkészítése:


A lisztet a gép üstjébe szitálom, ráöntöm a langyos vizet, kézzel elkeverem, majd letakarva pihentetem minimum fél órán át. Hozzáadom a kovászt és kettes fokozaton alaposan kidagasztom. A dagasztás vége felé kerül bele a só, majd az olaj. Lágyabb tésztát kapok. Enyhén olajozott tálba teszem át, ahol azonnal sziromhajtogatást végzek, a tésztát megfordítom, és körbecsorgatom olajjal.


Egy órán át, letakarva pihentetem a konyhapulton, hogy beinduljon az érlelés. Ez idő után 6 fokos hűtőszekrénybe teszem 12 órára. Reggel kiveszem, nem sok változás lesz, és még hidegen 6 darabra osztom a megérett tésztát. Bucikat formázok belőlük, olajos tálcára rakom őket, majd nejlonnal letakarva kelesztem bő egy órán keresztül, vagyis addig, amíg a tészta felveszi a szoba hőmérsékletet.


Ez idő közben két ujjnyi zsírt vagy olajat forrósítok egy serpenyőben. A bucikat kézzel kör alakúra nyújtom (nem szakad, nagyon jó az állaga), majd a forró zsírban ,mindkét felét pár perc alatt aranysárgára sütöm. Gyönyörködöm, ahogy tolja a bubikat J 


Fincsi, kívül ropis, belül puha lángosom lesz. Melegen tálalom tejföllel, sajttal, fokhagymával, ki hogyan szereti a megunhatatlan lángost!



Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J


„ Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! „

3 megjegyzés:

  1. Drága Edit, mikor azt írod, hogy:
    "60 dkg liszt" akkor az milyen pontosan? BL55 vagy BL80 vagy valami más?
    Köszönettel: Zsolt

    VálaszTörlés
  2. Javítom, kenyérlisztet használtam plusz kis réteslisztet :) Edit

    VálaszTörlés
  3. nagyon érdekelne egy egynapos tanfolyam, pontosan a rütés előtti napról..dagasztás hajtogatás formázás stb stb elsajátítása üdvözlettel..nagyiravárva

    VálaszTörlés