Keresés ebben a blogban

2017. május 2., kedd

Kovászos édes-sós kalács



Nyugodt lelkiismerettel állíthatom,hogy életem legfinomabb fonott kalácsát sikerült elkészítenem,ami több napig élvezhető állagú lesz, úgy gondolom,hogy ez fontos.A család és én magam is rajongunk érte,kis vajjal,lekvárral,de kiváló húsvéti sonka mellé is.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (én felesben szoktam készíteni ,kenyérlisztből és fehér tönkölyből) de elkészíthető finomlisztből is,csupán ízlés kérdése
3,5 deci langyos tej
25 dkg édes kovász
1 egész tojás
1 tojás sárgája
13 dkg vaj(nem margarin)
6-10 dkg nádcukor ízlés szerint
6 gramm  só
2 tojás sárgája a kalács lekenéséhez




Elkészítés:

A dagasztógép üstjébe szitálom a lisztet,hozzá adom a langyos tejet,egy főzőkanállal elkeverem csak annyira,hogy a liszt ne maradjon sehol száraz,majd letakarva fél órán át pihentetem.Hozzáadom az édes kovászt,a tojásokat,cukrot,a sót csak a dagasztás vége felé,ugyanúgy az olvasztott vajat,amit 5 adagban adagolok a tésztához,hogy szépen lassan vegye fel a zsiradékot.Alaposan kidagasztom,szép fényes,selymes,nem ragadós állagú tésztát kapok.

Következik a hajtogatás,amit  40 percenként,háromszor ismétlek meg.Személy szerint nem szeretek lisztezni,így enyhén olajos pulton végzem a hajtogatást.

Ez után a tésztát négy egyforma részre osztom és kis cipókra  formázom mindegyik darabot.Fél  órán át enyhén lisztezett pulton letakarva pihentetem.Fél óra után a cipókat rudakra sodrom és megfonom a kalácsot.Ha hármas,ötös vagy hatos fonással szeretném elkészíteni,akkor természetesen a tésztát úgy osztom fel.A megformázott kalácsot sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezem,majd szoba hőmérsékleten ,22 fokban,  (nálam 3 óra volt) másfél szeresére kelesztem egy nejlon táskába csúsztatva.Miután megkelt,a kalácsot tojás sárgájával kenem le, ha rászáradt az első réteg,ugyan ezt megismétlem .Igy csodás,fényes lesz a kalács 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sutom,ami sütőfüggő.Fantasztikus állagú,pihe-puha,ízes kalácsot teszek a család asztalára,
Ez egy viszonylag nagy kalács,1400 gramm.ha kisebbet szeretnék felezem az adagaokat,vagy két darabban készítem el.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J




"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."


10 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet Edit, nem tudom hogy történt de nagyon jól sikerült.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép! Ma én is megpróbálom. Már úgy ahogy sikerülnek a kovászos kenyereim, pizzáim. Kislányomnak ezektől nem ég a gyomra, az élesztős dolgoktól püffed, és ég.

    VálaszTörlés
  3. Ez az idézet csodaszép(!!!!!),s ezt érzem mióta foglalkozom a kenyérsütéssel!

    VálaszTörlés
  4. Nekem nagyon jól sikerült köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  5. Ma reggel sült ki, életem eddigi legjobb kalácsa lett. Én csak 3 dkg cukrot tettem bele, valamint 400g sima liszt mellé 200g tk. tönkölylisztet, és éjszaka hűtőztettem. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm! Így hűtöztetéssel mennyi ideig tartott a ielesztés?

      Törlés
  6. Kedves Edit!
    Ma etettem màsodszor édesre és a ma reggeli pedig már kimàszott az üvegből. Fantasztikus.
    Milyen hajtogatással történik a kalácstészta? Ha 2 db hármas fonásút készítek ,kb ue.idő a sütés?
    Válaszod köszönöm

    VálaszTörlés
  7. Kedves Edit!
    Ma etettem màsodszor édesre és a ma reggeli pedig már kimàszott az üvegből. Fantasztikus.
    Milyen hajtogatással történik a kalácstészta? Ha 2 db hármas fonásút készítek ,kb ue.idő a sütés?
    Válaszod köszönöm

    VálaszTörlés
  8. Szeretnék tanácsot kérni én szeretnék kovászt készíteni , BL: 80-as kenyérlisztet keszthetem el a vadkovászt ?

    VálaszTörlés
  9. Ez valami csodás. Könnyű, puha, foszlós. Már az édeskovász elkészítésénél éreztem, hogy ez jó lesz. Azt hiszem gyakran fogjuk sütni.

    VálaszTörlés