A hosszú,lassú
,hűtős kelesztésű kenyér szerintem finomabb,szaftosabb
mint a nappali kelesztésű,így most egy ilyen receptet hoztam.Aki pedig
szereti az olajos magvakat,az imádni
fogja! A kenyér tele egészséges alapanyagokkal,energiával,kezdődhet a nap.
A kovász elkészítéséhez:
1 kanál anyakovász
50 ml langyos víz
100 gramm teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
A hozzávalókat
a délelőtt folyamán alaposan elkeverem,letakarom
és a pulton hagyom érlelni 8-10 órán
át.
Hozzávalók:
20 dkg kovász
35 dkg
kenyérliszt
35 dkg teljes
kiőrlésű tönkölyliszt
550 ml langyos
víz
22 gramm só
10 dkg olajos magvak ízlés szerint száraz
serpenyőben illatosra pirítva (szezám,tökmag,napraforgó,chia)
egy maréknyi mag
a díszítéshez.
Elkészítés:
A liszteket a gép
üstjébe szitálom,leöntöm a vízzel és minimum fél órán át letakarva
pihentetem
(jobb ha tovább).Hozzáadom
a kovászt és megkezdem a dagasztást. Egyes fokozat 5 perc,kettes
fokozat 2 perc,majd hozzá adom a sót és a magvakat és még egy - két percen
át dolgoztatom a gépet. Akkor jó,ha a tészta elválik az üst falától.
Kicsit ragadni foga sok tk. liszttől,de kitartás! Hablapáttal segítek a kezelésében. Egy kanál olajat öntök a tálba,kézzel
szétkenem,majd az olajos kezemmel átteszem a tésztát a tálba,összeszedem,megfordítom
és fél órán át étkezési fóliával letakarva pihentetem.Ez után háromszor
hajtogatom mint itt fél óránként, enyhén olajozott munkafelületen. A harmadik hajtogatás
után még fél órát pihentetem,majd enyhén lisztezett felületen megformázom a veknit
vagy a cipót. A szakajtóra kifeszítem a konyharuhát,megszórom
magokkal (ezeket nem pirítom) és elhelyezem bele a tésztát. A konyharuha
széleivel letakarom,majd nejlon táskába húzva a 6 fokos hűtőbe teszem
kelni.Nálam a kelesztési idő 14 óra volt.
Ha alaposan megsült, a kenyér
alja kong,készen is vagyok.Rácson hagyom kihűlni.
Sok sikert az
elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok J
„Csinálj minden
nap valami olyat,ami boldoggá tesz,hogy a lélek szeressen benned lakni.“
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése