Párom kérésére ma hagymás kenyeret sütöttem.Annyira szereti,hogy magában falta.Nem is csodálkozom,hiszen annyira kellemes,édeskés és szaftos a hagymától.
Előző este a kovászhoz:
1 kanál anyakovász a hűtőből100 ml langyos víz
15 dkg rétesliszt
A hozzávalókat összekeverem,letakarva érlelem egy éjszakán át a konyhapulton.
Hozzávalók:
25 dkg kovász
5 dl langyos víz
60 dkg kenyérliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
23 gramm só
3 nagy fej lila hagyma párolva kis zsíron vagy olajon
Elkészítés:
Elindítom a dagasztást,a vége felé hozzáadom a sót, Akkor van kellően kidagasztva,ha elválik az üst falától.Szükség szerint tehetünk hozzá kis lisztet. Lágyabb,de kellemes,nem ragadós tésztát kapok amit olajos vagy hideg vizes kézzel kezelek.Egy kanál olajjal kikent tálba teszem,letakarva fél órára pihenni. Ez után a hajtogatás következik,amit háromszor ismételek meg 40 percenként enyhén lisztezett felületen.
Az utolsó hajtogatás után még fél órát pihentetem ,majd megformázom. Tetszés szerint veknire vagy cipóra.Szakajtóba teszem varrattal felfelé kelni. Duplájára kelesztem. Másfél óra után érdemes ujjpróbát végezni. Azzal számoljunk,hogy nyáron lényegesen lerövidülhet a kelesztési idő.
A sütőt a lemezzel vagy a kővel együtt 250 fokra melegítem elő. Az aljába egy kis tálba forró vizet teszek, de jégkocka is tökéletes ( sütőkő esetében nem gőzösítek! ) A gőz segít a tészta megemelésében.Ha megkelt a tésztám,lisztezett sütőlapátra borítom,tetszés szerint bevágom és gyors mozdulattal bevetem a forró sütőbe.A vizes tálkát 10-12 perc múltán kiveszem a sütőtérből,kiszellőztetem,és folytatom tovább a sütést 200 fokon vagy 40-45 percig, (sütőfüggő)Ha sültnek ítélem meg,kiveszem,megkopogtatom az alját,kongó hangot kell,hogy adjon.Rácsra teszem kihűlni..Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat J
"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése