Keresés ebben a blogban

2017. május 8., hétfő

Peredi kovászos parasztkenyér





Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma...
A búbos kemencében lobog a tűz. Mikor az ember ráteszi kezét, szinte érzi annak szívdobbanását. Élet van abban! Olyan, mint áldott állapotban lévő anyuka... teljességében gyönyörű. A külvilág még tele várakozással, izgalommal, ő azonban már nyugodt, méhének melegében egy új élet ébredezik. Így van ez a kemencével is. Férfi kezek lángot gyújtanak, asszonyi kezek fáradhatatlanul dagasztanak... kemence fala átmelegszik, dagadó cipó emelkedik... mígnem e két lélek egy térben egyesül... lassan sül.

Áldott a kéz, mely a lisztből életet gyúr, éppen úgy, ahogyan az Úr. Porból lettünk... mivé lettünk? Kenyerünket ki süti meg helyettünk? Nincs időnk, nincs erőnk... de az elmúlóknak, akiknek talán már csak heteik, óráik, perceik vannak, akiknek csontjai mozdulatlan is roppannak, nekik van idejük, van erejük? Más van nekik... hitük s amit cserébe kaptak, életszeretetük. Lenne még hasznos mit ők tudnak, de ébren találja-e őket a holnap? Krisztus teste kezeik közt, szemeik közt... átadnák ők, csak lenne időtök...

Közben kisült a kenyér, a hír átjárja a portát! Érzitek illatát, halljátok hangját? Hallani, ahogyan az asztalon puffan, már csak az égett kérget kell leverni... sercen, csattan. Gyors és határozott percek ezek, a "bába" keze nem remeghet....
http://faluhelyen.blogspot.sk/2012/01/mindennapi-kenyerunket-add-meg-nekunk.html





Pár szót hadd említsek  a kemencémről.Pontban három évvel ezelőtt készült el,születésnapomra építette meg a párom.Látta milyen szenvedéllyel  kovászolok,így elhatározta megépíti nekem.Hozzá teszem nem kőműves,semmi köze a szakmához,de nagyon jól megoldotta.Munka után naponta valamit építgetett rajta.Bő egy hónap alatt elkészült.Köszönettel tartozunk  Varga János barátunknak,aki nagyon sokat segített online a kemence tervezésben,kivitelezésében,valamint ellestünk sok praktikát a Kemencebence internetes oldalról is.Rendszeresen használom,hetente sütök benne kenyereket,de sült már benne pár ropogósra sült malac,csülök,pecsenye,takart,húsleves,kenyérlángos,kuglóf és sorolhatnám.Kitűnően működik,de be kell,hogy ismerjem..., nem egyszerű a kemence helyes felfűtése.Mondhatom tovább tartott elsajátítanom mint a vadkovászolást.No de megéri a vesződést,csodás,páratlan ízvilágot ad minden ételnek,kenyérnek ,péksüteménynek.A legszebb és „legnagyobb“ születésnapi ajándékom volt,amiért örökre hálás leszek a páromnak!







Nos akkor írom az én jól bevált peredi parasztkenyerem receptjét amit immár három éve így készítek.Nem túlzok,ha azt mondom jó pár százat  megsütöttem ezzel a recepttel a kemencémben.Természetesen egy darabot nem sütök,minimum hatot,de kilenc cipó fér el benne kényelmesen.








Hozzávalók egy darab cipóhoz:

70 dkg kenyérliszt
500 ml langyos víz
15 dkg aktív, kemény állagú  teljes kiőrlésű rozskovász
15 dkg aktív, kemény állagú teljes kiőrlésű tönkölykovász
természetesen más lisztből készült  kovászt is használhattok,de az íze így az igazi számomra
22 gramm parajdi só






Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitálom,ráöntöm  a langyos vizet,kézzel össze keverem ,nem gyúrom,csak annyira hogy ne maradjon a liszt sehol se száraz.Letakarom ,két órán át hagyom őket barátkozni.(modern kifejezéssel, autolizálok)
Az autolizált lisztet a gép üstjébe teszem,hozzá adom vadkovászt és elindítom a gépet.Az egész dagasztás nem több tíz percnél,az autolizálás ebben is hasznos,lerövidíti a dagasztást,rugalmassá,jobban nyújthatóvá  és illatossá teszi a tésztát.
A művelet vége felé adom hozzá a sót .A bedagasztott tésztát fél órán át letakarva a gép üstjében pihentetem.
Megkezdem a hajtogatást,amit háromszor végzek el negyven percenként.Enyhén olajozott felületen hajtogatom a lágy tésztát.Minden hajtogatásnál feszül,paplanosodik .Ha úgy érzem nagyon lágy,lisztezett felületen folytatom a hajtogatást,nagyon szépen tudom vele korrigálni  a tészta állagát.
Az utolsó hajtogatás után még fél órán át pihentetem a konyharuhával letakart  tésztát.
Enyhén lisztezett felületen megformázom a cipót,majd a szakajtóba helyezem varrattal felfelé és konyharuhával takarom be.A tészta felületét liszttel szórom meg,jobban látszik a kelés folyamata, ha szakad a tészta a varratnál, és renben van az ujjpróba akkor az igazi!





  



A kelési idő maximum két óra átlagos szobahőmérsékleten.Természetesen nyáron lerövidül.
Ez idő alatt felfűtöm a kemencét 220 fok körüli hőmérsékletre.Kihúzom a parazsat,kitakarítom a sütőteret a hamutól,lisztpróbát végzek.Ha szépen lassan pirul a liszt,akkor a tésztát a bevető lapátra helyezem,tetszőlegesen bevágom,majd bevetem a  kemencébe.Ráteszem a tévőt és 50 perc alatt piros,ropogósra sütom a kenyereket.Tíz perc után azért ellenőrizni szoktam nem-e kapta meg a tetejét,ha sültebbnek látom,zsírpapírral takarom le és így sütöm végig.Nem marad más hátra,mint hogy a bevető lapátom segítségével kiszedem a kenyereket egy fonott kosárba rakom őket.Kapnak egy kis hideg vizes mosdatást,aztán úgy recsegnek-ropognak,hogy öröm hallgatni.









A sütés módja és ideje villany sütőben  250 fok 10 percen át gőzösítve,majd további 40-45 perc gőz nélkül 200 fokon.Van,hogy sütőlemezen,sütőkövön vagy vasfazékban készítem el.Rácson hagyom kihűlni.

Sok sikert az elkészítéséhez,és jó étvágyat kívánok J













" Csinálj minden nap olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni! "

2017. május 4., csütörtök

Előtésztás kovászos kenyér kezdő kovászolóknak




 Ezt a receptemet friss vadkovásszal rendelkező kovászolóknak ajánlom,még pedig azért,mert az elő tészta felér plusz egy etetéssel,ami azt jelenti,hogy még erősítjük a vadkovászt.Szívből ajánlom,mert egy igazán kellemes ízű,állagú kenyérről van szó.Ha egyszer megsütöd,többé nem tudsz ellen állni a vadkovászos kenyérnek.Magam is gyakran elkészítem.



Hozzávalók az elő tésztához:

2 evőkanál keményebb állagú rozskovász (lehet aktív,de mehet a hűtőből is)
160 ml langyos víz
140 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
A vízben simára keverem a vadkovászt,hozzáadom a lisztet,egyneműre keverem,a tálat letakarom,és a konyhapulton érlelem 12-14 órán át..Az idő letelte után szép bubis elő tésztát kapok.



További hozzávalók:

350 ml langyos víz
100 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
500 gramm kenyérliszt
22 gramm parajdi só
köménymag ízlés szerint


2017. május 3., szerda

Édes vadkovász - Sladký kvások





Az édes vadkovász selymes,lágy,enyhén savanykás ízvilágú csoda,ami kiválóan passzol kalácsokhoz,péksüteményekhez.Nagyon finom,bátran kóstold meg.



Hozzávalók:
Potrebujeme:
100 gramm kovász
100 gramm kvásku
25 gramm cukor (lehet barna cukor vagy méz ,én többnyire azzal szoktam készíteni)
25 gramm hnedého cukru alebo medu
50 gramm langyos víz
50 gramm vlažnej vody
100 gramm kenyérliszt (én rétes és fehér tönkölyliszttel is készítettem)
100 gramm chlebovej pšeničnej múky
Elkészítés:
Príprava:
Kvások (100 gramov) vymiešam vo vode (50 ml) , pridám cukor alebo med (25 gramov) , rozmiešam, a pridám múku (100 gramov) . Zakryjem a nechám na pulte 24 hodín.
Na druhý deň zopakujem to isté.
Na tretí deň zase to isté, ale teraz už kvások bude použiteľný po 12 hodinách. Musí dosiahnuť trojnásobok pôvodnej hladiny.
Na pol kila múky rátam 20 dkg sladkeho kvásku. A mőžeme piecť koláč.
Co mi zostane vo fľaši, z toho spravím materinský sladký kvások, čo bude bývať v chladničke takým istým spôsobom, ako sme krmili.

A kovászt feloldom a vízben,hozzá adom a cukrot,vagy mézet,simára keverem,majd hozzá szitálom a lisztet és kézzel összegyúrom mint a tésztát.Kemény állagú,kis buci formájú édes kovászunk lesz,amit egy literes üvegbe,vagy egy kis kannába teszek.Lezárom,,meleg helyre teszem és 24 órán át a pulton érlelem.24 óra elteltével kiveszek az édes vadkovászomból 100 grammot,és az előzőleg leírt hozzávalókkal ismét frissítem,megetetem.Ismét 24 órán át a pulton érlelem.Ami megmarad,azt vagy kiöntöm,vagy elhasználom bármilyen édes tésztába ha éppen sütök valami finomat.Eltelt 48 óra,az édes kovászunk egyre aktívabb,magasabbra nő,szálasabb.Még egy 12 órás frissítést,etetést kér,és használható.Háromszorosára kell,hogy emelkedjen,akkor az igazán jó.Lehet vele sütni.Fél kiló liszthez 20 dekagrammot adunk az édes kovászból.Ami megmaradt az üvegben már használat után,kiveszek belőle 50 grammot,megetetem a fent leírtak szerint és a hűtőbe rakom,ő lesz az anyakovász.A hűtőben lassan ismét felfut.Ha sütni szeretnék a következő héten,nincs más dolgom,mint kiveszek 50 grammot az anyakovászból,megetetem az előzőleg leírt adagokkal kétszer 12 óránként,s ha a térfogata háromszorosára nő és szép szálas,aktív a sütéshez.Természetesen az anyakovászomat mindig visszaetetem és a hűtőbe teszem.
Az eredeti édes kovász recept http://www.questforsourdough.com/ Karl de Smedt.Picit változtattam rajta,tökéletesen működik.

2017. május 2., kedd

Házi,gyúrt tészta vadkovásszal




Ma finom túrós tészta volt az ebédünk.Páromnak fehér lisztből,sósan,sült szalonnával,fiamnak és magamnak teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítettem el.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 darab,lehetőleg házi tojás
1 teáskanál só
5 nagy evőkanál kovász


Elkészítés:
A hozzávalókat kézzel összegyúrom,étkezési fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe pihentetem 4 órán át.Ez idő után a szokásos módon,én géppel kinyújtom,vágom és sós lobogó vízben pár perc alatt kifőzöm.A teljes kiőrlésű tésztát picit vastagabbra nyújtom és alá lisztezek,mert kissé ragad.Ha sokat készítek a tésztából,kiszárítom, papír dobozban vagy zacskóban száraz helyen hónapokig eláll.


Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok hozzá J

Kovászos édes-sós kalács



Nyugodt lelkiismerettel állíthatom,hogy életem legfinomabb fonott kalácsát sikerült elkészítenem,ami több napig élvezhető állagú lesz, úgy gondolom,hogy ez fontos.A család és én magam is rajongunk érte,kis vajjal,lekvárral,de kiváló húsvéti sonka mellé is.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (én felesben szoktam készíteni ,kenyérlisztből és fehér tönkölyből) de elkészíthető finomlisztből is,csupán ízlés kérdése
3,5 deci langyos tej
25 dkg édes kovász
1 egész tojás
1 tojás sárgája
13 dkg vaj(nem margarin)
6-10 dkg nádcukor ízlés szerint
6 gramm  só
2 tojás sárgája a kalács lekenéséhez




Elkészítés:

A dagasztógép üstjébe szitálom a lisztet,hozzá adom a langyos tejet,egy főzőkanállal elkeverem csak annyira,hogy a liszt ne maradjon sehol száraz,majd letakarva fél órán át pihentetem.Hozzáadom az édes kovászt,a tojásokat,cukrot,a sót csak a dagasztás vége felé,ugyanúgy az olvasztott vajat,amit 5 adagban adagolok a tésztához,hogy szépen lassan vegye fel a zsiradékot.Alaposan kidagasztom,szép fényes,selymes,nem ragadós állagú tésztát kapok.

Következik a hajtogatás,amit  40 percenként,háromszor ismétlek meg.Személy szerint nem szeretek lisztezni,így enyhén olajos pulton végzem a hajtogatást.

Ez után a tésztát négy egyforma részre osztom és kis cipókra  formázom mindegyik darabot.Fél  órán át enyhén lisztezett pulton letakarva pihentetem.Fél óra után a cipókat rudakra sodrom és megfonom a kalácsot.Ha hármas,ötös vagy hatos fonással szeretném elkészíteni,akkor természetesen a tésztát úgy osztom fel.A megformázott kalácsot sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezem,majd szoba hőmérsékleten ,22 fokban,  (nálam 3 óra volt) másfél szeresére kelesztem egy nejlon táskába csúsztatva.Miután megkelt,a kalácsot tojás sárgájával kenem le, ha rászáradt az első réteg,ugyan ezt megismétlem .Igy csodás,fényes lesz a kalács 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sutom,ami sütőfüggő.Fantasztikus állagú,pihe-puha,ízes kalácsot teszek a család asztalára,
Ez egy viszonylag nagy kalács,1400 gramm.ha kisebbet szeretnék felezem az adagaokat,vagy két darabban készítem el.

Sikeres elkészítést és jó étvágyat kívánok J




"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."


Vad-Kovász készítése




0. nap A hozzávalók beszerzése   


Ebben a bejegyzésben pontról pontra követheti minden érdeklődő a vadkovász elkészítési módját
.
Nincs is egyébre szükségünk,mint egy kg teljes kiőrlésű tönköly,rozs vagy búzalisztre.
Egy darab minimum 7 dcl-es űrtartalmú üvegre,de az egy literes még jobb.
Tiszta vízre,Természetesen egy kanálra,villára és mérlegre.





1.nap

Akkor fogjunk neki.Az előzőleg alaposan kitisztított üveget forrásban lévő vízzel kiöblítem.
Ezzel azt érem el,hogy a kovásznövendéknek meleg,párás közeget biztosítok,ezt szereti.
Az üveget mérlegre helyezem,kimérek bele 50 ml langyos vizet (nem forrót),A víz lehet szénsavmentes palackozott víz,de a csapból folyó víz is megfelel (ne legyen nagyon klóros) én azt
használom.
Kimérek 3 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű lisztet,azaz 40 grammot és egy villa segítségével alaposan elkeverem a langyos vízzel.
Kása szerű állagot kapok.Lazán ráhúzom a lapkát és szoba hőmérsékleten (22 fok,ha több az csak jó) huzatmentes helyen tartom.
Tehetjük mikróba,rácsukva az ajtaját egy pohár forralt víz mellé is,amennyiben nem tudjuk a konyhában biztosítani a kellő hőmérsékletet.Húzhatunk az üvegre sapkát,vagy a jó meleg tollpaplan alá is tehetjük.Ne tegyük sütőbe,fűtőtestre! Az üveget nem nyitogatom,fontos,hogy a pára,nedvesség az üvegben maradjon.Másnap reggelig semmi dolgunk nincs.Holnap délelőtt folytatjuk.Ha reggelig semmi nem történik,senki ne essen pánikba.Abban a háztartásban,ahol sokat sütnek,főleg kelt tésztákat,gyorsabban beindul a folyamat,Kis barátunk nem szereti a steril környezetet.



2.nap

Eltelt a 24 óra.Ha apró gombostűfej méretű légbuborékokat látok az üveg alján,oldalán,vagy a massza  felületén,már bizakodásra ad okot.
Csak annyi a dolgom a mai napon ,hogy a masszát alaposan felkeverem,hozzá adom az 50 ml
langyos vizet és alaposan elkeverem.,Lazul az állag,mocorog,majd  40 gramm liszttel ismét megetetem,A hozzáadott  liszttel is alaposan kikeverem.Ha túl ritkának tűnne,nyugodtan adok hozzá
pluszba egy kis lisztet,hogy kása állaga legyen.
Etetés után az üveget lezárom,huzatmentes meleg helyre teszem ismét 24 órára és várom a csodát.
Ha nem pont így néz ki a kovászpalántád nem gond,holnapra beindul!









3.nap

Szép napot kívánok.Nagyon örülnék,ha minimum így nézne ki mindenkinek a kovászpalántája.
Amennyiben,nem,vagy cserélj lisztet,vagy kezd újra.Sokszor a liszt rossz minőségével van a gond.De amennyiben vannak apró bubik az jó jel és folytasd a leírtak alapján.
Szóval a mai napon se halmozlak el benneteket sok munkával,a teendő a következő.
Fogom az üveget,egy villával jól felkeverem a masszát,kimérek 50 ml langyos vizet,hozzá adom a masszához és alaposan kikeverem.Kimérek 50 gramm teljes kiőrlésű lisztet és hozzá adom.
A liszttel is alaposan csomómentesre keverem.Amennyiben hígnak tűnik,egy kis plusz lisztel javítok az állagán,hogy kása szerű legyen.Ha ezzel megvagyok,lezárom az üveget.meleg helyre teszem,és nem nyitogatom,várok holnap reggelig.Holnap változik a stratégia,készítsetek be még egy 7 dl-es üveget!
Elvileg szépen felfut pár órán belül a ma reggeli etetés után,az is lehet,hogy estére megáll a folyamat és vissza esik.
Ez azt jelenti,éhezik.Ebben az esetben ismét megetetjük a fent írt adaggal.Nem szabad,hogy éhezzen.






 Etetés utáni állapot az alábbi kép.



A alábbi képen azt ábrázolom,hogy amennyiben "csak" így néz ki a kovászpalánta,még akkor is érdemes folytatni.



3.nap délután

Említettem,hogy amennyiben megáll a térfogat növekedés,visszaesik a massza szintje,etetni kell.
Ha éhezik,savanyodik,nos megetettem 50 ml langyos vízzel és 50 gramm liszttel,most picivel keményebb állagra mint reggel.A szintet érdemes egy konyhai gumival jelölni,hogy honnan,hová is jutott a növekedésben és épp úgy látni fogom ha visszaesik.Nos,ez egy igen falánk kovászgyerek,mert 6 órán belül felemésztette az összes lisztet és enni kért.Tehát,amennyiben visszaesik a szint,minden esetben megetetem a szokásos adaggal plusz egy teás kanálnyi liszttel,hogy picit keményebb állagot kapjakNa,remélem reggelig el lesz magának,megtömtem a gyomrát!
Amennyiben tartja a szintet,semmi dolgom nincs vele,csak holnap reggel.Viszlát holnap!


Az üveg háromnegyed részéig ugrott 6 óra alatt  a reggeli etetés után.







Vissza esett,tehát éhes!


 Megetettem!



 Remélem reggelig nem éhezik meg!Azért mielőtt lefekszem ránézek,hátha!



4.nap

Jó reggel kedves vadkovászolók!
A következő hozzávalókra lesz szükségünk.Plusz egy üvegre,amibe átköltöztetjük a kovászpalántát.






Reggelre így kéne kinéznie.Este csúcsosodott elérte az üveg nyakát,Reggelre látni lehet,hogy visszaesett,ami azt jelenti éhes,de most stratégiát változtatok!Kezdjünk bele!











Ha kinyitom az üveget már érezem a vadkovász kellemesen,de nem tolakodóan savanykás illatát ami jó jel,mert érik a kovászunk.Alaposan felkeverem egy villa segítségével.A kiforrázott új üveget mérlegre teszem és átrakok bele másfél kanálnyi,azaz 40 gramm kovászt.Ráöntöm az 50 ml langyos vizet,amivel megint alaposan szétkeverem,majd hozzá adok 50 gramm teljes kiőrlésű lisztet és jól összedolgozom a masszát.Lezárom az üveget,felrakom a szintjelző gumit az üvegre és mehet a pultra pihenni.Az üveget most sem nyitogatom.Figyelem ahogy fejlődik ha estleg visszaesik az elért szint,megetetem 50 ml vízzel és50 gramm liszttel.Holnap reggel folytatjuk.Addig tegyétek tisztába az előző üveget,ismét szükségünk lesz rá.A fennmaradt masszát vagy kiöntöm,vagy ha épp dagasztani készülök,hozzá teszem a tésztához,bele keverhetem palacsintába vagy nokedlibe,szóval bármibe ahol lisztet használunk.Nem fog semmit elrontani,sőt!Most már lassan lehet gondolkodni,milyen nevet adok a kovászomnak,az új családtagnak :D


Bekeverve,láthatóan sűrűbb az állaga.




5.nap

Szép jó reggelt,a kovászpalántánk vasárnap is éhes :D Akkor folytassuk!

Az alábbi képen mutatom,hogy a tegnap reggeli szétválasztás és etetés után kora délutánra milyen szép bubis,szivacsos lett.




Ma reggelre látni,hogy minimálisan esett vissza a szintje.





Ha egy villával széthúzom a felszínét,látom,hogy szálasodik,erősödik,érik a vadkovász.



Munkánk ugyan az mint tegnap.Ha csatos üveget használok és kinyitom,kicsit durranni fog,képződnek a gázok,dolgozik a kovász.Illata egyre kellemesebb,soha sem büdös!Alaposan felkeverem a masszát,átteszem a másik tiszta üvegbe a kimért 40 grammot.Hozzá adok 50 ml langyos vizet,alaposan elkeverem,majd a hozzá adott 50-55 gramm liszttel,hogy picit megint sűrűbb legyen az állaga a tegnapinál.Amennyiben nem ilyen aktív a kovászpalánta mint az enyém,ne sűrítsetek az állagon,ugyan olyan legyen mint tegnap.A kidobandó kovászt,mint tegnap is említettem,elhasználom bármilyen tésztába.
Ha nyúlós,híg és büdös a massza,sajnos kuka.Ha víz van a tetején,fázik,¨leöntöm róla a vizet,összekeverem,és folytatom tovább.
Délutánra tetőzni fog.Ha visszaesik a szintje,megetetem a szokásos adaggal,már nem választjuk szét.Ha nem,holnap reggelig csak meleg,huzatmentes helyen tárolom.


Reggeli szétválasztás és etetés után az alábbi képen.



6.nap

A kovászkán csodás,szivacsod állagú.Már nem veszünk ki belőle,mától szaporítjuk,lassan de biztosan.Nem szabad túletetni,felturbózni,ne forrjon,a túl gyors érés nem kedvező.Tegnap reggel óta hozzá sem nyúltam.Stabilan tartja a szintjét,ez nagyon jó.







Akkor most kinyitom az üveget,az illata egyre kellemesebb.A masszát egy villa segítségével szépen felkeverem,hozzá adok 50 ml langyos vizet ezzel is alaposan elkeverem,majd megkapja az 50-55 gramm lisztet is.Csomómentesre keverem,lezárom az üveget és mehet a helyére.
Amennyiben hígnak látjátok a masszát,tegyetek hozzá pluszban kis lisztet,ne legyen folyós,maradjon rajta a villán keveréskor.
A nap folyamán ha bármikor megáll a térfogat növekedés és vissza esik,etessétek meg ugyan úgy mint reggel.Holnap találkozunk!


7.nap

Folytatom a szaporítást! A kovászpalántám tegnap délutántól,mióta felszaladt háromszorosára, elérte a szintjét,nem esett össze,ma is stabil.Nem kért enni,Remélem akinél összeesett,megetette.
Ma is ugyan az a teendőm mint tegnap,a masszát alaposan felkeverjük,50 ml langyos vizet keverünk hozzá,majd 60 gramm lisztet,Simára keverem,ha fejre állítom az üveget,a massza nem folyik ki.
Mivel az időjárás nem kedvező,nagyon kihűlt a lakás mikrosütőben próbálom neki biztosítani a meleget.Egy üveg pohárban felforralok a mikróban három dl vizet,pár másodpercig forrjon,ekkor kinyitom és berakom az üveget a pohár mellé,majd rácsukom az ajtót.Igy tudok neki egyenletes 22 fokot biztosítani.Pár óra múlva ezt megismétlem.Ha a nap folyamán bármikor visszaesik az elért szintje,megint megetetem az előbb említett arányokkal.Már csak egy nap,és a vadkovászom munkára fogható!További sok sikert!


 Ma reggeli állapot.



Etetés utáni állapot.



Addig tanulmányozzátok a receptet,ezt fogjuk elkészíteni két nap múlva,szerezzétek be a hozzá valókat.http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/05/elotesztas-vadkovaszos-kenyer-kezdo.html




8.nap 

Elérkeztünk az utolsó lépéshez.Estére elkészül az anyakovászunk! Remélem ha tegnap visszaesett a szint,megetettétek,Az enyém nem,stabilan tartja az állagát,talán a hideg miatt nem éhezik meg,de illata,állaga kitűnő,úgyhogy folytatom tovább.Kinyitom az üveget,alaposan elkeverem a masszát,hozzá adom  az 50 ml langyos vizet,simára keverem,majd megkapja 60 gramm lisztet,amivel szintén csomómentesre keverem.Az állaga legyen olyan kemény,hogy a villa álljon meg benne.
Most etetem legkeményebbre.Délután tombolni fog!
Estére készen áll a bevetésre.Első felhasználásra elő tésztát javaslok.Ezzel még erősítem az ifjonc kovászomat,akit Májusnak  kereszteltem!Ti is elneveztétek?Délután jövök az újabb tanácsokkal.



Volt ennél sokkal szebb kovászom neveléskor,de most teljesen új márkájú lisztet használtam.Végül is működik,de lecserélem bio rozslisztre és azzal etetem Májust.Amennyiben ti is kételkedtek a lisztben,cseréljétek le nyugodtan!


8.nap délután 16 óra

Megszületett a legújabb családtagunk Május!Vadkovászom elérte a felnőtt kort!Ezen túl anyakovásznak fogom hívni a bejegyzéseimben.Háromszorosára nőtt.







Amikor kinyitottam az üveget,egy nagyot durrant.A szintje leesett,ez a normális.A tönkölykovász illata gyümölcsös,a rozskovászé szénára emlékeztet,a búzáé édeskés,Allaga szálas,ha félre húzom az üvegben,látom,hogyan dolgozik,szinte "csámcsog".Ha kicsit szúrós,acetonos szagot érzek akár most,akár a továbbiakban,azt jelenti éhes.






Ilyen esetben mindig megetetem.
Aki ma vagy holnap nem szeretne,vagy nem tud nekilátni a sütésnek,tegye be így a hűtőbe.Hetente egyszer  felfrissítem, megetetem ha nem használom,akkor is.Ez annyit jelent,hogy az anyakovászom felét kidobom és megetetem 50 ml vízzel és 70 gramm liszttel,hogy egészen kemény állagot kapok.A keményre etetett kovász tovább bírja a hűtőben.
Ha ma nekiállok a sütésnek,kiveszem az anyakovászból  az alábbi recept szerinti adagot,visszaetetem,hagyom kicsit felfutni és mehet  a hűtőbe.


Ha egy másik receptet követek,amihez 20 vagy 30 deka kovászra van szükségem,kiveszem az üvegből,majd az anyakovászt visszaetetem 50 ml vízzel és 100 gramm liszttel,vagy 100 ml vízzel és 200 gramm liszttel.Ez után mehet a hűtőbe.

További tudnivalókat a vadkovász használatáról a holnapi nap folyamán teszem közzé,de indulásnak mindent megírtam amit tudnotok kell.

Remélem nektek is sikerült a vadkovász elkészítése,és holnap vagy a hétvégén igazi,békebeli kovászos kenyeret tesztek a család asztalára.

Sikeres vadkovászolást kívánok!Ha kérdésetek van,írjátok meg,válaszolni fogok.




2017. május 1., hétfő

Kovászos kenyérlángos,langalló



Lehet-e finomabbat készíteni  nyári kerti partira,mint egy kemencében,vagy sütőben sült kenyérlángos?Erre aztán csúszik a behűtött sör,a fröccs,meg a limonádé :) Nálunk rendszeresen készül kemencében,de természetesen nagyon finom sütőben is elkészítve.Jöhet a család, barátok,csalódást nem fogunk okozni!


Hozzávalók a kovászhoz:

3 kanál rozskovász 
160 ml langyos víz
140 gramm kenyérliszt
Az anyakovászomból kiveszek 3 evőkanálnyi kovászt,ami lehet aktív,de mehet a hűtőből is.
Egy tálba teszem,hozzáadom a langyos vizet,simára keverem majd hozzáadom a lisztet és csomómentesre keverem.Letakarom,majd 10-12 órán át a konyhapulton érlelem.


További hozzávalók:

700 gramm kenyérliszt
2 darab  főtt krumpli áttörve és kihülve
300 ml krumpli főzőleve,enyhén sózva és kihűlve
3 evőkanál olaj
3 csapott teás kanál  só


Elkészítés:

Az egész elő tésztát (kovászt) a dagasztógép üstjébe helyezem,hozzáadom a főzőlevet,az áttört krumplit,olajat és elindítom a dagasztást. A só mindig a dagasztás vége felé kerül a vadkovászos tésztába. Szép,fényes, rugalmas tésztát kapok,állaga hasonló a kenyér tésztához,de kelés közben kissé lágyulni fog.
Dagasztás után a tésztát enyhén lisztezett kelesztő tálba teszem, letakarom konyharuhával és hagyom alaposan megkelni,háromszorosára. A kelés ideje lehet 2 -3 óra, de lehet több is, nagyban függ a konyhánk hőmérsékletétől. Két darab sütőlemezt ez idő közben  kiolajozok és elkészítem a feltétet.






Feltét hozzávalói:

3 doboz tejföl (180 grammos)
15 dkg reszelt ementáli sajt
5 fej lila hagyma (metélve)
40 deka füstölt szalonna (apró vékony szeletekre vágva)
só,fokhagyma,bors ízlés szerint


A tejfölbe elkeverem a reszelt sajtot, fűszerezem ízlés szerint.
A megkelt tésztát két darabra osztom, sütőlemezekre helyezem, kézzel  egyenletesre húzom, majd rákenem a sajtos tejfölt, megszórom jó kiadósan lila hagymával és szalonnával, majd még kelesztem egy órán át.
Eközben felforrósítom a sütőt 200 fokra és  kisütöm a langallót.
A sütés ideje 30-40 perc a kívánt szín eléréséig, de a szalonna piros és ropogós legyen, úgy az igazi.

Sikeres elkészítést, és jó étvágyat kívánok hozzá!








"Csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni."