Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma...
A búbos kemencében lobog a tűz. Mikor az ember ráteszi kezét, szinte érzi annak szívdobbanását. Élet van abban! Olyan, mint áldott állapotban lévő anyuka... teljességében gyönyörű. A külvilág még tele várakozással, izgalommal, ő azonban már nyugodt, méhének melegében egy új élet ébredezik. Így van ez a kemencével is. Férfi kezek lángot gyújtanak, asszonyi kezek fáradhatatlanul dagasztanak... kemence fala átmelegszik, dagadó cipó emelkedik... mígnem e két lélek egy térben egyesül... lassan sül.
Áldott a kéz, mely a lisztből életet gyúr, éppen úgy, ahogyan az Úr. Porból lettünk... mivé lettünk? Kenyerünket ki süti meg helyettünk? Nincs időnk, nincs erőnk... de az elmúlóknak, akiknek talán már csak heteik, óráik, perceik vannak, akiknek csontjai mozdulatlan is roppannak, nekik van idejük, van erejük? Más van nekik... hitük s amit cserébe kaptak, életszeretetük. Lenne még hasznos mit ők tudnak, de ébren találja-e őket a holnap? Krisztus teste kezeik közt, szemeik közt... átadnák ők, csak lenne időtök...
Közben kisült a kenyér, a hír átjárja a portát! Érzitek illatát, halljátok hangját? Hallani, ahogyan az asztalon puffan, már csak az égett kérget kell leverni... sercen, csattan. Gyors és határozott percek ezek, a "bába" keze nem remeghet....
http://faluhelyen.blogspot.sk/2012/01/mindennapi-kenyerunket-add-meg-nekunk.htmlÁldott a kéz, mely a lisztből életet gyúr, éppen úgy, ahogyan az Úr. Porból lettünk... mivé lettünk? Kenyerünket ki süti meg helyettünk? Nincs időnk, nincs erőnk... de az elmúlóknak, akiknek talán már csak heteik, óráik, perceik vannak, akiknek csontjai mozdulatlan is roppannak, nekik van idejük, van erejük? Más van nekik... hitük s amit cserébe kaptak, életszeretetük. Lenne még hasznos mit ők tudnak, de ébren találja-e őket a holnap? Krisztus teste kezeik közt, szemeik közt... átadnák ők, csak lenne időtök...
Közben kisült a kenyér, a hír átjárja a portát! Érzitek illatát, halljátok hangját? Hallani, ahogyan az asztalon puffan, már csak az égett kérget kell leverni... sercen, csattan. Gyors és határozott percek ezek, a "bába" keze nem remeghet....
Pár szót hadd
említsek a kemencémről.Pontban
három évvel ezelőtt készült el,születésnapomra építette meg a párom.Látta
milyen szenvedéllyel kovászolok,így
elhatározta megépíti nekem.Hozzá teszem nem kőműves,semmi köze
a szakmához,de nagyon jól megoldotta.Munka után naponta valamit építgetett
rajta.Bő egy hónap alatt elkészült.Köszönettel tartozunk Varga János barátunknak,aki nagyon sokat
segített online a kemence tervezésben,kivitelezésében,valamint ellestünk
sok praktikát a Kemencebence internetes oldalról is.Rendszeresen
használom,hetente sütök benne kenyereket,de sült már benne pár ropogósra
sült malac,csülök,pecsenye,takart,húsleves,kenyérlángos,kuglóf és sorolhatnám.Kitűnően működik,de be kell,hogy ismerjem..., nem egyszerű a kemence
helyes felfűtése.Mondhatom tovább tartott elsajátítanom mint
a vadkovászolást.No de megéri a vesződést,csodás,páratlan ízvilágot ad minden
ételnek,kenyérnek ,péksüteménynek.A legszebb és „legnagyobb“ születésnapi
ajándékom volt,amiért örökre hálás leszek a páromnak!
Nos akkor írom az
én jól bevált peredi parasztkenyerem receptjét amit immár három éve így
készítek.Nem túlzok,ha azt mondom jó pár százat megsütöttem ezzel a recepttel a kemencémben.Természetesen egy darabot nem sütök,minimum hatot,de
kilenc cipó fér el benne kényelmesen.
Hozzávalók egy darab cipóhoz:
70 dkg
kenyérliszt
500 ml langyos víz
15 dkg aktív, kemény
állagú teljes kiőrlésű rozskovász
15 dkg aktív, kemény
állagú teljes kiőrlésű tönkölykovász
természetesen más lisztből készült kovászt is használhattok,de az íze így az igazi számomra
természetesen más lisztből készült kovászt is használhattok,de az íze így az igazi számomra
22 gramm parajdi
só
Elkészítés:
A lisztet
egy tálba szitálom,ráöntöm a langyos vizet,kézzel össze keverem ,nem
gyúrom,csak annyira hogy ne maradjon a liszt sehol se száraz.Letakarom
,két órán át hagyom őket barátkozni.(modern kifejezéssel, autolizálok)
Az autolizált
lisztet a gép üstjébe teszem,hozzá adom vadkovászt és elindítom
a gépet.Az egész dagasztás nem több tíz percnél,az autolizálás ebben is hasznos,lerövidíti
a dagasztást,rugalmassá,jobban nyújthatóvá és illatossá teszi a tésztát.
A művelet
vége felé adom hozzá a sót .A bedagasztott tésztát fél órán át letakarva
a gép üstjében pihentetem.
Megkezdem
a hajtogatást,amit háromszor végzek el negyven percenként.Enyhén olajozott
felületen hajtogatom a lágy tésztát.Minden hajtogatásnál
feszül,paplanosodik .Ha úgy érzem nagyon lágy,lisztezett felületen folytatom
a hajtogatást,nagyon szépen tudom vele korrigálni a tészta állagát.
Az utolsó
hajtogatás után még fél órán át pihentetem a konyharuhával letakart tésztát.
Enyhén
lisztezett felületen megformázom a cipót,majd a szakajtóba helyezem
varrattal felfelé és konyharuhával takarom be.A tészta felületét liszttel szórom meg,jobban látszik
a kelés folyamata, ha szakad
a tészta a varratnál, és renben van az ujjpróba akkor az igazi!
A kelési idő
maximum két óra átlagos szobahőmérsékleten.Természetesen nyáron lerövidül.
Ez idő alatt
felfűtöm a kemencét 220 fok körüli hőmérsékletre.Kihúzom a parazsat,kitakarítom
a sütőteret a hamutól,lisztpróbát végzek.Ha szépen lassan pirul
a liszt,akkor a tésztát a bevető lapátra helyezem,tetszőlegesen
bevágom,majd bevetem a kemencébe.Ráteszem a tévőt és 50 perc alatt
piros,ropogósra sütom a kenyereket.Tíz perc után azért ellenőrizni szoktam
nem-e kapta meg a tetejét,ha sültebbnek látom,zsírpapírral takarom le és
így sütöm végig.Nem marad más hátra,mint hogy a bevető lapátom segítségével kiszedem a kenyereket egy fonott kosárba rakom őket.Kapnak egy kis hideg vizes mosdatást,aztán úgy recsegnek-ropognak,hogy öröm hallgatni.
A sütés
módja és ideje villany sütőben 250 fok
10 percen át gőzösítve,majd további 40-45 perc gőz nélkül 200 fokon.Van,hogy
sütőlemezen,sütőkövön vagy vasfazékban készítem el.Rácson hagyom kihűlni.
ittam minden szavat az irasodnak Edit :)
VálaszTörlésKöszönöm :)
TörlésNagyon szép, régi hagyomány a kovásszal való sütés. Jó érzés látni ezt!
VálaszTörlésKöszönöm, imádom csinálni :)
Törlés