Az édes vadkovász selymes,lágy,enyhén savanykás ízvilágú csoda,ami kiválóan passzol kalácsokhoz,péksüteményekhez.Nagyon finom,bátran kóstold meg.
Hozzávalók:
Potrebujeme:
100 gramm kovász
100 gramm kvásku
100 gramm kvásku
25 gramm cukor (lehet barna cukor vagy méz ,én többnyire azzal szoktam készíteni)
25 gramm hnedého cukru alebo medu
25 gramm hnedého cukru alebo medu
50 gramm langyos víz
50 gramm vlažnej vody
50 gramm vlažnej vody
100 gramm kenyérliszt (én rétes és fehér tönkölyliszttel is készítettem)
100 gramm chlebovej pšeničnej múky
100 gramm chlebovej pšeničnej múky
Elkészítés:
Príprava:Kvások (100 gramov) vymiešam vo vode (50 ml) , pridám cukor alebo med (25 gramov) , rozmiešam, a pridám múku (100 gramov) . Zakryjem a nechám na pulte 24 hodín.
Na druhý deň zopakujem to isté.
Na tretí deň zase to isté, ale teraz už kvások bude použiteľný po 12 hodinách. Musí dosiahnuť trojnásobok pôvodnej hladiny.
Na pol kila múky rátam 20 dkg sladkeho kvásku. A mőžeme piecť koláč.
Co mi zostane vo fľaši, z toho spravím materinský sladký kvások, čo bude bývať v chladničke takým istým spôsobom, ako sme krmili.
Segíts kérlek! Kész az édes anyakovászom, a hűtőben csücsül...és nagyon szép...
VálaszTörlésHa szeretném megsütni a kalácsot mit tegyek? Tudom, tudom, le van írva, de most úgy érzem baj van velem, mert hiába olvasom, egyszerűen nem fogom mi a teendőm...
Kiveszem az 50 grammot, eddig ok. Aztán újra cukrot, vizet lisztet hozzá? Gombócozom?aztán másnap újra kiveszek belőle? vagy "rárakom"... vagy valamit nagyon összekevertem?
Válaszod előre is nagyon köszönöm!!
Kriszta
Szia.Nagyon jól írod és tudod is,pontosan ahogy mondod,szóval nem rakod rá.Igy erősíted,frissíted.
Törlés
VálaszTörlés"....kiveszek belőle 50 grammot,megetetem a fent leírtak szerint és a hűtőbe rakom,ő lesz az anyakovász."
A fent leírtak viszont 100 g kovászra vonatkoznak, vagyis az 50 g kovász esetén, ugye feleznem kell a fent leírt mennyiségű cukrot, vizet, lisztet? Mert ugye 50 g kovászhoz mégsem adhatok ugyanannyi cukrot, vizet és lisztet, mint 100 g kovászhoz. De lehet, rosszul értelmezem.
Nem kell felezned,épp úgy frissíted.Ez egy kemény kovász.
TörlésKöszönöm szépen a segítő válaszát!
TörlésSzivesen :)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésÜdvözlöm! Az édes kovász frissítésénél mindig adok cukrot vagy mézet a frissítés során is? Köszönöm a választ! Mariann
VálaszTörlésSegíts nekem légy szíves! Ha 1 kiló lisztből akarok sütni, ahhoz majd 40dkg kovász fog kelleni, akkor hogyan kell csinálni, mennyit veszek ki? Köszönöm előre is.
VálaszTörlésAdósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com
VálaszTörlés